THL:n kokeilu loppuu: Näillä hyvinvointialueilla nuoret saavat edelleen maksutonta ehkäisyä

15:03imgKATSO MYÖS: Estävätkö imetys tai alapesu seksin jälkeen raskaaksi tulemisen? Miten lima liittyy ehkäisyyn, tuleeko touhutipasta raskaaksi? Ehkäisymyytit syynissä!
Julkaistu 18.10.2023 13:20

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu päättyy, mutta maksuttomuus jatkuu ainakin näillä hyvinvointialueilla.

Suurin osa Suomen alle 25-vuotiaista sai maksuttoman ehkäisyn THL:n uuden kokeilun ansiosta. Vuoden 2023 lopussa kokeilu kuitenkin tulee päätökseen. Joillakin alueilla maksuttomuus jatkuu. 

Maksuttomaan ehkäisyyn kuuluvat monille tutut välineet eli ehkäisypillerit, kierukka, kapselit, rengas, laastari ja kondomit. 

Lue myös: Raskaudenkeskeytysten määrään pientä kasvua viime vuonna – Lääkäriliitto ajanut maksutonta ehkäisyä: "Pitäisi pyrkiä siihen, ettei ei-toivottuja raskauksia tulisi"

Projekti on ollut menestys, kertovat kokeilun tutkimuspäällikkö Reija Klemetti ja projektikoordinaattori Hanne Vasankari. Heidän mukaansa maksuttoman ehkäisyn kokeilu onnistui hyvin, vaikka osallistuvat alueet pääsivät aloittamaan kokeilut hyvin eri tahtiin.

– Ensimmäiset aloittivat suunnittelun tammikuussa 2022 ja viimeiset lokakuussa 2022. Ehkäisyvälineiden jakelun aloittivat ensimmäiset alueet keväällä 2022 ja viimeiset vasta tammikuussa 2023. Mukana on ollut hyvin erilaisia alueita, joiden kehittämistarpeet ovat olleet erilaisia ja jotka siksi ovat edenneet omaan tahtiinsa ja tiettyjä asioita kehittäen, Klemetti ja Vasankari kuvailevat sähköpostitse.

Eriaikaisuus ei ole ongelma, vaan rikkaus. Kun kaikki eivät aloita kerralla, alueilla on mahdollisuus hyödyntää muiden kokemuksia ja oppia toisiltaan. 

Tavoitteet toteutuivat tällaista oli nuorten palaute

Kokeilun pääasiallisena tavoitteena oli pelkkien maksuttomien ehkäisyvälineiden jakelun sijaan nuorten etu. Toiveena oli ehkäisypalvelujen kehittämisen kautta edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia ja nuorten yhdenvertaisuutta.

– Tavoitteena oli osallistaa nuoret ehkäisypalvelujen suunnitteluun ja toteutukseen, antaa ehkäisyneuvonnan lisäksi seksuaalikasvatusta ja hedelmällisyysneuvontaa, lisätä henkilöstön osaamista ja kaiken kaikkiaan tehdä palveluista nuorille helposti saavutettavia. Tavoitteet ovat pääosin hyvin toteutuneet – kaikilla alueilla ei ole tehty kaikkia asioita, mutta myös aluekohtaisten tavoitteiden saavuttamiseen voidaan olla tyytyväisiä.

Jatkon suhteen Klemetti ja Vasankari ovat toiveikkaita. He uskovat, että asiaa vielä pohtivat hyvinvointialueet tekevät päätöksen maksuttoman ehkäisyn puolesta.

– Maksuttoman ehkäisyn järjestämisen tueksi on tutkimusnäyttöä, johon poliittiset päättäjät toivottavasti tukeutuvat. Nuorilta kerätty palaute kokeilusta on ollut kaikilla alueilla positiivista. Maksuttomuus tukee ehkäisyn säännöllistä käyttöä, joka puolestaan vähentää riskejä.

Lue myös: Käytkö alapesulla yhdynnän jälkeen? Älä tee tätä virhettä

Missä maksutonta ehkäisyä vielä saa?

Tämänhetkisen tiedon mukaan alle 25-vuotiaiden maksutonta ehkäisyä tarjotaan kokeilun jälkeenkin seuraavilla hyvinvointialueilla: 

  • Lappi

  • Pohjois-Savo

  • Kymenlaakso

  • Pohjanmaa

  • Etelä-Pohjanmaa

  • Etelä-Savo

  • Kanta-Häme

  • Keski-Pohjanmaa

  • Itä-Uusimaa

  • Vantaa-Kerava

Näistä kokeilussa eivät olleet mukana Keski-Pohjanmaa, Itä-Uusimaa ja Vantaa-Kerava.

Alle 20-vuotiaille maksuttoman ehkäisyn tarjoavat Keski-Uusimaan ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueet, jotka eivät olleet mukana kokeilussa.

Päätöksiä jatkosta odotetaan seuraavilta hyvinvointialueilta:

  • Kainuu

  • Pohjois-Karjala

  • Etelä-Karjala

  • Päijät-Häme

  • Keski-Suomi

  • Pirkanmaa

  • Satakunta

  • Varsinais-Suomi

  • Länsi-Uusimaa 

  • Helsinki

Nämä kaikki alueet olivat kokeilussa mukana.

Lue myös: Asiantuntijat kertovat, mitkä syyt saavat nuoret unohtamaan ehkäisyn – suurin osa alaikäisistä hoitaa seksiasiat mallikkaasti

"Toivoisimme, että ehkäisypalveluja katsottaisiin jatkossa uusin silmin"

Kokeilu on todistanut, että nuoria kannattaa kuunnella. Heiltä voi kysyä neuvoa ja heidän mielipidettään hyödyntää palveluja kehitettäessä. Nuoret esimerkiksi voivat olla diginatiiveja, mutta kokeilussa selvisi, että he haluavat silti palvelua kasvokkain.

– Tärkein opetus on se, että maksuton ehkäisy ei ole vain ehkäisyvälineiden jakelua, vaan yhtä tärkeänä toimenpiteenä palveluissa on seksuaalikasvatuksen, -neuvonnan ja hedelmällisyysneuvonnan osuus, Klemetti ja Vasankari muistuttavat.

Maksuton ehkäisy on portti, jonka kautta nuori pääsee ammattilaisen pakeille. Samalla hän saa tukea ja neuvoja – mahdollisuuden kysyä ja kertoa asioistaan.

– Ammattilaisen tuki, tieto, ohjaus ja neuvonta antavat mahdollisuuksia ehkäistä negatiivisia, pitkäkestoisia, yhteiskunnalle kalliita ilmiöitä muun muassa mielenterveyden ja seksuaaliterveyden alueella. Ehkäisypalvelujen tulisi saavuttaa kaikki ehkäisyä tarvitsevat nuoret, Klemetti ja Vasankari sanovat.

– Toivoisimme, että ehkäisypalveluja katsottaisiin jatkossa uusin silmin: ei vain pelkästään raskauden tai seksitautien ehkäisynä, vaan laajemmin seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja siten kansaterveyden edistämisenä. 

Maksuttoman ehkäisyn kokeilun päättymisestä uutisoi aiemmin Yle.

Katso myös: Onko "varmoja päiviä" olemassa?

5:09imgNäin luonnollinen ehkäisy toimii.

Lue myös: Näin hormoniehkäisy vaikuttaa kuukautiskiertoosi – gynekologi kumoaa yleisen harhaluulon

Lue myös: Onko hormoniehkäisy yhteydessä akneen, painonnousuun, masennukseen tai lapsettomuuteen? Gynekologit vastaavat

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Seksuaalisuus