Nuorten maksuton ehkäisy jatkuu lähes koko maassa

6:39imgKatso myös: Mitä saatiin aikaan maksuttoman ehkäisyn kokeilulla? Haastattelussa THL:n tutkimuspäällikkö Reija Klemetti.
Julkaistu 19.08.2024 02:00(Päivitetty 19.08.2024 10:16)

MTV UUTISET – STT

Lähes kaikki hyvinvointialueet jatkavat maksuttoman ehkäisyn tarjoamista nuorille kokeilun jälkeen, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta arviointiraportista.

Maksuttoman ehkäisyn kokeiluun osallistui vuosina 2022–2023 kaikkiaan 16 hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki. Ainoastaan Etelä-Karjala ei jatka maksuttoman ehkäisyn tarjoamista tänä vuonna.

Hankkeen avulla kehitettiin alle 25-vuotiaille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluja. THL:n mukaan kokeilun aikana nuorten ehkäisypalvelut yhtenäistyivät, palvelujen saatavuus parani ja palvelun ulkopuolelle jääneitä nuoria tavoitettiin.

–  Nuoret ovat Suomessa olleet ehkäisypalvelujen suhteen eriarvoisessa asemassa, koska maksutonta ehkäisyä on joissakin kunnissa tai joillakin alueilla saanut jo vuosia, mutta toisilla alueilla sitä ei ole ollut lainkaan tarjolla tai sen saaminen on ollut hyvin vaihtelevaa, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Reija Klemetti tiedotteessa.

Lue myös: Täytyykö seksitautitartunnastaan kertoa kumppanille?

Myös kokeilun ulkopuolelle jääneillä hyvinvointialueilla on päätetty tarjota maksutonta ehkäisyä joko alle 20- tai 25-vuotiaille.

Pelkkä maksuttomuus ei riitä

THL:n mukaan maksuttoman ehkäisyn pitkäaikaisvaikutuksia ei voida kokeilun perusteella vielä arvioida. Esimerkiksi raskaudenkeskeytysluvut eivät vielä anna luotettavaa kuvaa maksuttoman ehkäisyn vaikutuksista.

– Pelkkä maksuton ehkäisy ei myöskään riitä. Jotta nuorten ehkäisypalvelut olisivat vaikuttavia, niissä täytyy tarjota ehkäisyneuvonnan ja maksuttomien ehkäisyvälineiden lisäksi myös seksuaalikasvatusta ja hedelmällisyysneuvontaa, joilla suojellaan nuoren hedelmällisyyttä tulevaisuutta varten, Klemetti toteaa.

Lisäksi hyvinvointialueet vahvistivat hankkeen aikana sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tietämystä seksuaalisuudesta osana kansanterveyttä ja hyvinvointia.

– Yhteensä yli 2  000 ammattilaista sai seksuaali- ja lisääntymisterveyden teemoihin liittyvää täydennyskoulutusta kokeilun aikana, kertoo tiedotteessa THL:n projektikoordinaattori Hanne Vasankari.

Uutista oikaistu 19.8. kello 10.16. Jutussa virheellisesti kerrottiin, että Helsingin kaupunki ei päättänyt jatkaa maksuttoman ehkäisyn tarjoamista tänä vuonna. Oikeasti Helsingin kaupunki jatkaa maksuttoman ehkäisyn tarjoamista tänä vuonna.

Tuoreimmat aiheesta

Nuoret