THL:n Mika Salminen Ylellä: Testit koronapassiin maksettava todennäköisesti itse – päiväkohtaisesta tartuntalukuraportista voitaisiin luopua

Mika Salminen
MTV
Julkaistu 04.09.2021 11:18(Päivitetty 04.09.2021 12:02)

MTV UUTISET – STT

Mahdollisen koronapassin vaatimat testit tulisivat todennäköisesti itse maksettaviksi, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen Ylellä.

Hallituksen kaavailema koronapassi tulisi koskemaan palveluja, jotka eivät ole ihmisille välttämättömiä, kuten ravintoloita ja yleisötapahtumia. Tästä syystä Salminen katsoo, että passin vaatima testi pitäisi maksaa kunkin itse. Täysin rokotettujen tai koronataudin puolen vuoden sisään sairastaneiden ei tarvitsisi käydä testissä.Salmisen mukaan testeihin pitäisi päästä nykyistä helpommin, jos koronapassi otetaan käyttöön.

–  Koronapassin mahdollinen käyttöönotto tulee varmaan nostamaan testauksen tarvetta. Testiin pitäisi tällöin päästä mahdollisimman helposti kävelemällä ilman ajanvarausta, Salminen sanoo.Salminen vastasi yleisön kysymyksiin koronatilanteesta Ylen Ykkösaamussa aiemmin tänään.

"Keskittyisin oleellisiin mittareihin"

Salmisen mukaan päiväkohtaiset tartuntaluvut eivät ole enää Suomessa keskeisin mittari tautitilanteen seuraamisessa. Salmiselta kysyttiin, pitäisikö tartuntamäärien päivittäinen julkaiseminen ja laskeminen mediassa jopa lopettaa kokonaan.

– Keskittyisin jatkossa oleellisiin mittareihin, sanotaan näin. Ei sille (tartuntojen laskemiselle) suurta tarvetta itse asiassa ole, Salminen vastasi.

Lue myös: Suomessa on raportoitu 87 uutta koronavirustartuntaa – THL:n Salminen MTV:lle: Luku ei pidä paikkaansa

Tartuntalukujen sijaan hän keskittyisi seuraamaan, miten korona kuormittaa sairaaloita, paljonko tautiin kuollaan ja kuinka rokottaminen etenee.

Salminen arvioi, että paluu normaalimpaan aikaan alkaa olla nimenomaan rokotusten ansiosta Suomessa lähellä. Hänen mukaansa Suomessa on ensi viikosta lähtien saatavilla tarpeeksi rokotteita, jotta hallituksen tavoite 80 prosentin täydestä rokotuskattavuudesta voidaan saavuttaa.

–  Sen jälkeen on enää ihmisistä itsestään kiinni, milloin tavoitteeseen päästään.Salminen tosin näkee, että vaikka tavoitteeseen ei ihan yllettäisikään, yhteiskunnan rajoittamisesta olisi syytä luopua siinä vaiheessa, kun kaikki halukkaat ovat rokotuksensa saaneet.

–  Emme voi mielestäni ajatella, että jotain joukkoa, joka ei halua ottaa rokotteita, suojeltaisiin rajoittamalla yhteiskuntaa. Kyllä THL:n arvio on, että normaaliin elämään voidaan alkaa siirtyä, vaikka tätä 80 prosentin rajaa ei saavutettaisikaan.

Lue myös: Helsingissä kokeiltiin koronapassia 250 henkilön kutsuvierastilaisuudessa – näin se toteutettiin

Tuoreimmat aiheesta

Koronapassi