THL ja STM koronatilanteesta: "Epidemia on nyt rokottamattomien epidemia" – lue tärkeimmät tiedot tästä

6:43img
Katso myös video: THL suosittelee koronan sairastaneelle vain yhtä rokoteannosta – mitä tämä käytännössä tarkoittaa?
Julkaistu 02.09.2021 09:47(Päivitetty 02.09.2021 11:45)
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

STM ja THL kertoivat aiemmin tänään, millainen korona- ja rokotetilanne on tällä hetkellä.

THL:n mukaan Suomessa on todettu tänään 694 uutta koronatapausta.

Epidemia leviää nyt erityisesti rokottamattomien keskuudessa. Erityisesti nuorten aikuisten ryhmä nousee esiin tartuntojen osalta.

– Tällä hetkellä epidemia on rokottamattomien epidemia. Jos verrataan näitä ilmaantuvuuskäyriä, nähdään että suurin osa kaikista tartunnoista on rokottamattomilla, THL:n Otto Helve kertoo.

STM:n mukaan nuoret ja aikuiset rokottamattomat ihmiset korostuvat tartunnan saaneissa.

– Valtaosin tämä on nuorten ja keski-ikäisten epidemia niin täällä Helsingissä kuin varmaan koko Suomessa, STM:n Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoo.

Näin rokotukset etenevät

Suomessa on annettu viimeisen parin viikon aikana, eli 16.8-1.9., ensimmäisiä koronarokoteannoksia 170 000 ja toisia annoksia 430 000 kappaletta. Yli 12-vuotiaista ensimmäisen annoksen on saanut yli 80 prosenttia ihmisistä ja toisen annoksen yli 50 prosenttia.

Nuorten rokotukset ovat käynnistyneet vauhdikkaasti. 12–15-vuotiaista ensimmäisen rokoteannoksen on saanut lähes 60 prosenttia ikäluokasta. Myös 16–19-vuotiaiden ikäryhmässä rokotteita on annettu kattavasti.

STM:n Voipio-Pulkki kertoo, että epidemian seurantamittaristoa muokataan huomioimaan rokotekattavuuden nousu. Muutos tapahtuu lähiviikkojen aikana.

– Sairaalahoidon tarve on pysynyt kohtuullisen matalana. Itse asissa hyvin samalla tasolla useamman viikon.

Lisätietoa kolmennesta rokoteannoksesta

THL:n Miia Kontio kertoo kolmannesta rokoteannoksesta.

Kontion mukaan THL on päätynyt suosittamaan, että yli 12-vuotiaille immuunipuutteisille ihmisille annetaan kolmas annos täydentämään perusrokotussarjaa.

Lisäksi kolmatta annosta suositellaan niille, jotka ovat saaneet alkuvuodesta 2021 kaksi rokoteannosta noin 3–4 viikon aikavälillä. Näitä henkilöitä on Suomessa noin 80 000 ihmistä. Taustalla päätökseen on lyhyt annosten aikaväli, jolloin suoja vakavaa tautimuotoa kohtaan ei ole välttämättä niin kattava.

Kunnat voivat nyt myös harkintansa mukaan lyhentää ensimmäisen ja toisen koronarokoteannoksen välisen ajan kuuteen viikkoon. Aiemmin suositusväli oli 12 viikkoa.

Koronaan sairastuneille myös muutoksia

Aiemmin koronavirustaudin sairastaneelle suositellaan jatkossa vain yhtä koronavirusrokotetta. Taustalla ovat uudet tutkimustulokset.

Jatkossa PCR-testillä varmistetun koronataudin sairastaneille voidaan antaa kahden sijasta vain yksi koronarokoteannos, kertoo Kontio.

Käytännön haasteena nähdään rokotepassi, sillä esimerkiksi nykyinen EU:n koronarokotustodistus on käyttökelpoinen, jos henkilö on saanut kaksi rokotetta.

– Tätä asiaa tutkitaan, miten saataisiin yhdistettyä myöskin sairastettu tauti ja yksi rokoteannos, ja miten täyttä suojaa tulisi merkitä täyden suoja osalta rokotustodistukseen, Kontio sanoo.

– Suojan kannalta ei tarvisisi ottaa kahta rokotetta, mutta rokotustodistuksen kannnalta se tarvitaan, hän kertoo tämänhetkisestä tilanteesta.

Milloin 80 prosentin rokotekattavuus?

Sanna Marin kertoi eilen MTV:n haastattelussa, että rajoituksia voidaan alkaa poistaa, kun yli 80 prosentin rokotekattavuus kahden rokotteen osalta on saavutettu Suomessa.

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin, milloin tähän 80 prosentin rokotekattavuuteen päästään.

THL on suosittanut rokotusvälin lyhentämistä. Tämä ei kuitenkaan takaa rokotuskattavuuden nousua ihan lähiviikkoina.

– Oma käsitys on se, että syyskuun loppuun mennessä on ylioptimisten arvio, johtuen ihan siitä aikataulusta, missä nyt rokotusten piiriin tulleiden nuorempien rokotteet maahan saadaan, Voipio-Pulkki sanoo.

THL:n Miia Kontio puolestaan kertoo, että viime viikolla ylitettiin 80 prosentin rokotekattavuus ensimmäisen rokotteen osalta. Viime viikolla rokotteen saaneiden tulee kuitenkin odottaa THL:n suosittelema minimiaika annosvälille, eli kuusi viikkoa. Täten syyskuussa koko väestön rokotekattavuus ei ehdi nousta tavoitteisiin.

– En nyt syyskuuhun veikkaisi, vaikka rokotusmääristä se ei kuitenkaan tule olemaan kiinni. Kaikkien (rokotettavien rokotus)aikoja käytännön kannalta ei voida nopeuttaa. Kunnissa ei ole mahdollisuutta rokottaa kolmen viikon ihmisiä yhdellä viikolla. Sanoisin, että menee lokakuun puoleenväliin varmasti, että 80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan kahdella annoksella, Kontio sanoo.

Tartuntaketjujen jäljitykseen muutoksia

THL:n Otto Helveen mukaan tartuntaketjujen jäljittämisen ongelmana on jäljitystyön kesto, jos jäljitystyö venyy runsaasti.

Viime viikkoina on keskusteltu jäljitystyön ongelmista.

Jäljitystyö tullessa esimerkiksi päivien tai viikkojen perässä tartunnasta, on työ periaatteessa turhaa.

STM:n Voipio-Pulkin mukaan tartuntaketjut ovat jäljitykselle erityisen hankalia tällä hetkellä.

– Kyllä silloin jos jäljitystyö osoittautuu tehottomaksi syystä tai toisesta, täytyy kriittseisti tarkastella, miten resurssit on mahdollista järkevää ja vaikuttavaa kohdentaa, Voipio-Pulkki sanoo.

– Testaus ja jäljitä -strategia on päivitettävänä. Oma käsitykseni on, että siitä keskustellaan asiantuntijoiden kesken ihan lähipäivinä. Kyllä tämä dokumentti tullaan päivittämään, hän kertoo.

Korjattu uutista 2.9. kello 13.11: Yli 12-vuotiaista ensimmäisen annoksen on saanut yli 80 prosenttia ihmisistä, ei koko väestöstä.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus