Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on jälleen julkaissut tuoreita lukuja Suomen koronatapauksista.
Uusia tartuntatapauksia on raportoitu 444.
Yhteensä Suomessa on pandemian alkamisen jälkeen todettu nyt 52 653 koronatartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 5 759 tartuntaa, mikä on 780 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.
Suomessa ilmaantuvuusluku eli koronatartuntojen määrä sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon ajalta on noin 94 tartuntatapausta.
Tartunnoista 524 oli virusmuunnoksen aiheuttamia. Lisäystä torstaihin tuli 74 kappaletta. Perjantaina THL tiedotti myös yhdestä uudesta koronakuolemasta. Sairaalahoidossa tehohoidon ulkopuolella on seitsemän potilasta enemmän kuin torstaina, eli yhteensä 117, joista 69 erikoissairaanhoidon ja 48 perusterveydenhuollon osastoilla. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä laski kolmella 24:ään, eli yhteensä sairaalassa on 141 koronapotilasta.
Lue myös: Korona on vaikeuttanut itärajan valvontaa – yhdellä rajaosuudella on jouduttu ottamaan ”tietoinen riski”
Koronatilanne vaihtelee suuresti alueittain. Ylivoimaisesti korkein ilmaantuvuusluku on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) noin 194 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohden. Matalin ilmaantuvuusluku on Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hieman noin 15 tapausta.
Husin ilmaantuvuusluku on lähes kaksinkertainen koko maan keskiarvoon verrattuna.
Lue myös: Ministeri Kiuru: THL esittänee lähipäivinä tasolle kaksi siirtymistä koronastrategiassa
Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen oli saanut noin 262 000 ihmistä. Rokotteen toisen annoksen saaneita oli hieman yli 70 000.
Lue myös: Suomalainen koronarokote voisi pistää stopin koronaviruksen muuntumiselle – eläinkokeissa "erinomaisia" tuloksia
THL:n johtaja Mika Salminen kertoi eilen, että koronarajoituksista voitaisiin ehkä luopua kesällä, mikäli riskiryhmät saadaan siihen mennessä rokotettua.
Salminen laskee kriittisiksi rokotettaviksi kaikki ne, joilla on korkea riski saada vakava tauti sekä iäkkäät työntekijät.
– Sen jälkeen kun heidät on saatu rokotettua, niin sairaaloiden ylikuormitusriski poistuu. Tautitapauksia voi kuitenkin yhä olla runsaasti, Salminen kertoi MTV Uutisille.