Suomalaisesta nenän kautta annettavasta koronarokotteesta toivotaan apua viruksen leviämisen ehkäisyyn. Rokotetta kehittämässä ollut Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Saksela vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa kertomassa kehitystyön etenemisestä.
Suomalaisen nenäsumutteena annettavan rokotuksen kehitystyö etenee hyvin.
Koe-eläinvaiheen tutkimukset ovat pian valmiit, jonka jälkeen rokotteen kehittäjät voivat pyytää viranomaisilta lupaa ensimmäisten ihmiskokeiden aloittamiseen. Jos kaikki menee hyvin, rokote voisi saada myyntiluvan vuodenvaihteessa.
Eläinkokeista erinomaisia tuloksia
Eläinkokeista saadut ovat Kalle Sakselan mukaan "erinomaisia". Saksela on Helsingin yliopiston virologian professori ja yksi rokotteen kehittäjistä.
– Toimii hyvin se ajatus, mikä tässä on ollut taustalla, että yritetään herättää tällaista limakalvoimmuniteettia, Saksela sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Nenään annettu koronarokote saa aikaan suojan nimenomaan hengitysteihin, mitä kautta ihmiset altistuvat koronavirukselle todellisessa elämässä. Nenäsumuterokotteella olisi mahdollisuus saada steriloiva immuniteetti eli infektio voitaisiin kokonaan estää.
Lue myös: Suoja ilman kipua ja neulaa: Näin nenään suihkautettava rokote toimii – ylivoimainen piirre pistokseen verrattuna
Nyt käytössä olevat pistoksena annettavat rokotteet suojaavat koronavirustaudin vakavalta muodolta, mutta vielä on epäselvää, estävätkö ne lievempiä infektioita.
– Vielä tarvittaisiin lisää tehoa tähän vaiheeseen, jotta virus ei lainkaan pääsisi kiertämään. Kiertäminen antaa sille tilaa muuntua, ja näitä muuntoviruksiahan on nyt maailmassa ilmaantunut ja tämä pitäisi saada poikki, Saksela sanoi.
Korona muuntuu nopeasti
Kun yksi virusmuunnos alkaa pärjäämään muita paremmin, se alkaa valtaamaan nopeasti alaa.
Koronaviruksen eri mutaatioita on liikkeellä monenlaisia. Osa mutaatioista tekee viruksesta entistä ärhäkämmän tarttumaan. Osa on syntynyt väistääkseen elimistön puolustusjärjestelmää, jota joko sairastettu koronatauti tai koronarokote on harjaannuttanut.
– Tilanne ei ole niin huono, että nämä olisivat kokonaan päässeet karkaamaan immuniteetilta, mutta laboratoriotutkimuksissa voidaan osoittaa, että selvää heikentymistä immuniteetissa on nähtävissä, Saksela sanoi.
Miksi koronavirus muuntuu niin nopeasti? Katso Kalle Sakselan vastaus yllä olevalta videolta.
Toisen polven rokotteita kehitteillä
Kaikki koronarokotteet perustuvat alkuperäisen viruksen piikkiproteiiniin, minkä vuoksi ne ovat alttiita ongelmalle. Rokotteita jouduttaneen muokkaamaan, mutta Saksela uskoo, että ongelman kanssa pärjätään.
Rokotekehittäjät ovat joutuneet ottamaan koronavirusmutaatiot osaksi kehitysprosessiaan, myös suomalaistutkijat. Sakselan mukaan suomalaisten kehittämässä koronarokotteessa käytetty tekniikka mahdollistaa nopean reagoinnin muunnoksiin.
Tiimillä on jo valmiina rokoteaihio, joka on suunniteltu Etelä-Afrikan variantin mukaiseen sekvenssiin.
– Toisen sukupolven rokotteita tarvitaan ja niitä kiirusti kehitetään.