Tiedätkö, mikä on autosi ilmastoinnin optimilämpötila? Muista mörköhelteillä myös tämä tehoviilennysvinkki!

1:40img
Ilmastointi on autoissa yksi merkittävimmistä mukavuustekijöistä – erityisesti Suomen kesässä, jossa sääolosuhteet vaihtelevat sateista helteisiin. Vaikka ilmastoinnin tarkoitus on viilentää, kannattaa sitä hyödyntää vuoden ympäri. Säännöllinen parin vuoden välein tehty huolto pitää ilmastoinnin kunnossa.
Julkaistu 23.06.2021 18:02

Ville Järveläinen

Kun auton sisälämpötila on kohdillaan, on matkanteko miellyttävää, ja kuljettaja pysyy virkeänä.

Sen lisäksi, että auton ilmastointi on monelle välttämätön mukavuusvaruste, voidaan sitä pitää myös tärkeänä turvallisuusvarusteena, sillä oikein säädetty lämpötila pitää myös kuljettajan ajokunnon optimaalisena.

Autoliitto muistuttaa tiedotteessaan, että auton ikkunoita ei kannata avata ajon aikana, mikäli ilmastointi on kytketty päälle. Ikkunoiden avaaminen nimittäin päästää jäähdytetyn ilman pihalle.

Ethän pitäisi jääkaapinkaan ovea auki turhaan?

Lue myös: Monikaan ei tiedä tätä niksiä, jolla auton viilentymistä voi nopeuttaa: "Ilmastoinnille vähemmän töitä"

Mihin lämpötilaan ilmastointi tulisi asettaa?

Jotta ilmastoinnista saa kaiken hyödyn irti, kannattaa kojelaudan kaikki ilmansuuttimet avata. Niitä ei kuitenkaan tule suunnata suoraan kohti ihmisiä, vaan mieluiten ylöspäin, jotta viileä ilma leviää tasaisesti koko matkustamoon.

Lämpötilaa säätäessä on Autoliiton mukaan pidettävä maltti matkassa, oli autossa kuinka kuuma hyvänsä. Ilmastoinnin pitämisestä liian kylmällä voi nimittäin olla seurauksena kesäflunssa.

Automaatti-ilmastoinnin suosituslämpötila onkin Autoliiton mukaan 22 astetta. Myös manuaali-ilmastoinnin lämpötilaa voi säätää, vaikka lämmönsäätimessä ei astelukuja olisikaan merkittynä.

Miten auton viilentymistä voi nopeuttaa?

Mikäli auton viilentymistä haluaa vauhdittaa, voi kytkeä päälle sisäilmankierron.

Se tulee kuitenkin muistaa kytkeä pois siinä vaiheessa, kun tavoiteltu lämpötila on saavutettu, sillä sen pitäminen päällä tarpeettomasti, muuttuu auton sisäilma muuttuu tunkkaiseksi, mistä voi olla seurauksena kuljettajan ennenaikainen väsyminen.

Lue myös: Tällä kikalla nopeutat auton viilentymistä mörköhelteillä

Lähde: Autoliitto

Tuoreimmat aiheesta

Autot