Tiedätkö, mitä lemmikkisi tekee yksin kotiin jäädessä? Aktiivisuuspanta voi paljastaa ongelmakäyttäytyjän

Kamu2
Klinikkaeläinhoitaja Ronja Nieminen 8-vuotiaan Kamu-koiransa kanssa.Sara Viljaranta
Julkaistu 04.05.2017 07:15

Outi Karilahti

outi.karilahti@mtv.fi

Lemmikkien hyvinvointiin erikoistuvat sovellukset ja muut tekniset laitteet yleistyvät vauhdilla.

Kuten ihmisillekin tarkoitetut aktiivisuusrannekkeet, sopivat myös koirien aktiivisuuspannat minkälaiselle koiralle tahansa. Parhaimmillaan niistä voi saada apua eroahdistukseen, painonpudotukseen ja stressin hallintaan.

Koirille tarkoitettuja aktiivisuuspantoja ja lemmikin hyvinointia seuraavia sovelluksia löytyy jo jos jonkinmoisia. Yksi niistä on kuopiolaisen startup-yritys Kaunila Oy:n koirille suunniteltu aktiivisuuspanta.

Aktiivisuuspanta voi parhaimmillaan opettaa omistajalle paljon uusia asioita lemmikistään, kuten millä tavalla koira reagoi yksinoloon tai miten se reagoi uusia koiria kohdatessaan. Tilastot voivat myös paljastaa, saako koira riittävästi lepoa ja liikuntaa.

– Erityistä hyötyä siitä on yksinolon ja eroahdistuksen tarkkailussa, painonhallinnassa ja treeniapurina esimerkiksi agilityssa. Tuotetta on käytetty myös koiran kuntoutuksen tarkkailussa, kertoo Kaunila Oy:n Simo Nuolemo.

Aktiivisuuspannan sensorit tallentavat koiran liikettä kaikkiin suuntiin hyppimisestä nukkumiseen ja ravistelusta juoksemiseen. Älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella omistaja puolestaan seuraa liikkeen intensiteettiä ja määrää vuorokauden ympäri. Tieto pannan ja sovelluksen välillä kulkee Bluetooth-yhteydellä.

kaunila

Pian 8-vuotias Kamu paljastui aktiivisuuspannan avulla rennoksi kaveriksi.

– Tästä tiedosta on mahdollista päätellä paljon erilaisia asioita koiran unesta, vireystilasta ja vaikkapa siitä, mitä se tekee ilman ihmistä.

Muutto uudelle asuinalueelle aiheutti levottomuutta

Vantaalainen klinikkaeläinhoitaja Ronja Nieminen, 23, huomasi kahden koiransa käytöksessä muutoksia muutettuaan uuteen kotiin. Ronja tutustui tuolloin aktiivisuuspantaan ensimmäistä kertaa yhdessä kahden valkoisenpaimenkoiransa kanssa. Nyt 2-vuotias Roki oireili muuton jälkeen yksin jäädessään levottomalla käytöksellä, kuten rappukäytävän äänille haukkumiselle ja tuhoilevana käytöksenä kotona.

– Pääsin seuraamaan aktiivisuuspannan tilaston kautta, kuinka koulutus ja arjenhallinta alkoivat vaikuttamaan koiran aktiivisuuteen. Roki vaatii paljon liikuntaa ja selkeästi myös harjoittelua ihan normaaliin rauhoittumiseen ja joutenoloon, Ronja kertoo.

Vanhempi, kohta 8-vuotias Kamu puolestaan paljastui pannan avulla rennoksi kaveriksi, joka nukkui lähes koko yksinolon ajan. Nuorempi koira sen sijaan vaati enemmän harjoittelua. Ronjan, Rokin ja Kamun aktiivisiin koiraharrastuksiin kuuluvat muun muassa tottelevaisuuskoulutus, nenätyöskentely ja metsäjälki.

Yksi aktiivisuuspannan merkittävä havainto oli se, että päivän korkea aktiivisuus helpotti koirien rauhoittumista iltaisin.

– Vaikka nimi onkin aktiivisuuspanta, niin minusta on ollut tärkeää seurata myös koiran lepoa. Esimerkiksi koirani ollessa mukana klinikalla voisi kuvitella sen saavan levätä taukotiloissa aivan kuin yksin ollessaan kotosalla. Sovelluksen tilastot kertovat kuitenkin toista. Erilaiset päivät ovat koiralle raskaita, vaikkeivat sisältäisi varsinaista fyysistä rasitusta.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Sovellukset