Moni on hankkinut korona-aikana kotiin koiranpennun, mutta toimistolle palaaminen etätöiden jälkeen voi osoittautua hankalaksi. Lue vinkit koiran totuttamiseksi yksinoloon!
Korona-aika ja lisääntyneet etätyöt saivat monet toteuttamaan haaveensa koiranpennusta. Esimerkiksi Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Laitinen kertoi MTV Uutisille aiemmin tänä vuonna, ettei ole koskaan aiemmin törmännyt vastaavaan kysyntään koiranpennuista kuin koronan aikana. Laitinen totesi tuolloin arvelevansa, että tulevaisuudessa voi tulla hetkiä, jolloin ihmiset vasta ymmärtävät, mihin ovat sitoutuneet.
Digitaalinen eläinklinikka FirstVet kertoo tiedotteessaan kesällä toteuttamastaan asiakaskyselystä, josta kävikin ilmi, että monet koiranomistajat ovat nyt huolissaan lemmikkinsä lisääntyvästä yksinolosta koronatilanteen helpottaessa. Vastaajia huoletti koiran mahdollinen eroahdistus ja sen oireet, kuten stressi, masentuminen sekä haukkuminen koiran ollessa yksin.
Lue myös: Anna omaa tilaa ja pidä kiinni päivärytmistä – kuusi vinkkiä etätyöarkeen lemmikin kanssa
"Yllättävänkin yleinen ongelma"
Jos pentu on hankittu korona-aikana, yksin jääminen on sille tilanne, joka todennäköisesti näkyy myös käytöksessä jollain tavoin. Eroahdistus on koiralle stressaavaa, ja mitä kauemmin ongelma jatkuu, sitä vaikeampi siihen on puuttua. Koira kannattaakin totuttaa yksinoloon ajoissa.
– Eroahdistus on yllättävänkin yleinen ongelma, jonka ratkaisemiseen omistajalla on harvoin työkaluja omasta takaa. Pahimmillaan se voi huonontaa sekä koiran että omistajan elämänlaatua merkittävästi ja johtaa jopa koirasta luopumiseen. Lisäksi stressi ja ahdistus lisäävät koirilla myös fyysisten sairauksien riskiä, aivan kuten ihmisilläkin, FirstVetin vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen kertoo tiedotteessa.
Lue myös: Eläinlääkäri Tepolta painavaa sanottavaa ihmisille, jotka hinkuvat koiranpennun hankkimista juuri tällä hetkellä: "Nyt on realistisesti vaarana se, että..."
"Koiran näkökulmasta muutos on merkittävä"
FirstVetin Käytösneuvolan asiantuntija Noora Keskievari suositteleekin pitämään korona-aikanakin koiran arjen rutiinit mahdollisimman samankaltaisina kuin mitä ne olisivat työpaikalle palatessa.
– Tässä suurin ero on monilla juurikin yksinolon määrä. Koiran näkökulmasta muutos on merkittävä, jos ensin ollaan yli vuosi 24/7 yhdessä ja sitten yhtäkkiä jäädäänkin päiväksi yksin kotiin.
Keskievari muistuttaa, että jokaisen koiran on tärkeää osata rentoutua ilman ihmisen läsnäoloa.
– Monissa tilanteissa ja sopivalla perusharjoittelulla koira tottuu yksinoloon jo parissa viikossa.
Lue myös: Koira kärsi eroahdistuksesta – kamera paljasti, mitä tapahtui, kun omistaja ei ollut kotona
Keskievari jakoi vinkkinsä siihen, kuinka totuttaa koira yksinoloon
1. Millaista on koiran arki? Keskievarin mukaan omistajan tulisi huolehtia siitä, että lemmikin arki on monipuolista ja mielenkiintoista. On tärkeää, että koira saa päivittäin tarpeeksi ulkoilua ja aktivointia, kuten uusien asioiden oppimista ja harjoittelua sekä esimerkiksi tehtäviä, joissa koira saa käyttää nenäänsä.
2. "Kaiken a ja o" on se, että koira kykenee rentoutumaan, vaikkei vieressä olisikaan muita. Koiran yksinoloa voi harjoitella, vaikka itse olisikin kotona. Mene toiseen huoneeseen, kun koira syö toisessa huoneessa vaikkapa luutaan.
3. Älä tee numeroa kotoa lähtemisestäsi. Opeta sen sijaan koiralle, etteivät ihmisen lähtörutiinit merkitse mitään. Koiran tulisi kyetä rauhassa jatkamaan lepäilyään, kun ihmiset kulkevat ovesta. Harjoittele tätä lemmikin kanssa monta kertaa päivässä: laita kengät jalkaan ja takki päälle, mutta palaakin vaikka katsomaan televisiota, äläkä kiinnitä koiraan mitään huomiota.
4. Kun tulet kotiin tai lähdet sieltä, älä huomioi koiraa, ennen kuin se on rauhoittunut ja mennyt lepäämään. Tällä tavoin vahvistat toivottua käytöstä ja autat koiraa rentoutumaan, vaikka ihmisiä tulee ja menee ovesta.
5. Voit myös seurata koiran päivää mobiililaitteilla toimivalla videovalvonnalla. Jos huomaat koiran hermostuvan, harjoittelu on vielä liian vaativaa koiran osaamiseen nähden.
Jos koiralla ilmenee eroahdistusta harjoittelusta huolimatta, kannattaa jutella tilanteesta eläinlääkärille, joka voi sulkea pois terveydelliset seikat.
Eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola muistuttavat, että koiraan tulee sitoutua. Videolla Heinoloiden vinkit koiran totuttamiseksi yksinoloon:
2:36
Lue myös: Koira kärsi valtavasta eroahdistuksesta – omistajalta nerokas ratkaisu
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: FirstVet