Jättimäinen supermarketti ruokapaketteja notkuvine hyllyineen saa monet meistä ahdistumaan valinnanvaikeuden edessä. Ruokaostoksia tehdessä kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, mitä paketin taakse on kirjoitettu.
Lue aina pakettien tuoteseloste ja ravintoarvot ennen kuin kiikutat ne kassalle maksettavaksi. Ruokaostosten sisältämien raaka-aineiden ja ravintotaulukoiden tarkkailu on helppo tapa huolehtia terveydestä ja oikeaoppisesta ravinnonsaannista. Seuraavan kerran ruokakauppaan suunnatessasi, kiinnitä siis huomiota näihin asioihin:
Älä keskity pelkkiin kaloreihin
Paketteja kaupassa tutkiessasi, älä keskity pelkästään tuotteen kaloreihin, sillä se ei kerro, onko tuote sinulle hyväksi. Monissa ruoissa nimittäin on enemmän sokeria ja suolaa kuin mitä tulisi ajatelleeksi. Esimerkiksi muroja tai välipalapatukoita ostaessasi, tarkista että tuotteessa on alle 20 grammaa rasvaa ja 10 grammaa sokeria. Suolan määrässä sen sijaan enemmän kuin 480 milligrammaa on jo todella runsaasti.
Mitä lyhyempi sen parempi
Mitä tulee tuotteen sisältämien ruoka-aineiden luetteloon, lyhyempi on aina parempi. Pikkunaposteltavien ja perusostosten, kuten leivän ja mehujen suhteen on parempi ostaa tuotteita, jossa on mahdollisimman vähän raaka-aineita. Pitkä raaka-aineluettelo nimittäin tarkoittaa useimmiten sitä, että tuotteen valmistukseen on käytetty runsaasti lisä- ja säilöntäaineita ja muuta ruokaan kuulumatonta. Pyri siis ostamaan ruokia ja juomia, joiden raaka-aineluettelo rajautuu korkeintaan kymmeneen raaka-aineeseen.
Tarkista faktat
Paketit lupaavat usein parempaa, kuin mistä todellisuudessa on kyse. Jos tuote lupaa olevansa runsaskuituinen, tarkista paketista kuidun määrä. Ollakseen runsaskuituinen, tuotteessa tulisi olla vähintään 5-6 grammaa kuitua. Kun paketti siis väittää olevansa terveystuote, tarkista aina onko väitteelle perusteet.
Tähtää pieniin numeroihin
Hyvä muistisääntö ruokakaupan pakettiviidakossa on se, että pienet numerot ovat terveellisempiä kuin isot. Tähtää siis löytämään tuotteita, joissa on mahdollisimman pieni määrä rasvaa, tyydyttyneitä rasvoja, kolesterolia, sokeria ja suolaa.
Määrät ovat aina annoskokoja
Ruokakaupassa on hyvä muistaa, että paketin määrittelemät kaloriarvot ovat aina yhdelle annokselle, eli 100 grammalle, laskettu kalorimäärä. Vertaa siis koko paketin annosmäärää yhden annoksen kalorimäärään, ja saat lasketuksi kuinka paljon yksi täysi paketillinen pitää sisällään kaloreja. Tiedostamalla koko paketin kalorimäärän vältyt liialta napostelulta siinä luulossa, että tuotteessa ei ole kaloreja juuri nimeksikään.
Lähde: Huffington Post
(MTV3)