Haluatko syödä terveellisesti? Kaksi asiaa, joihin tuoteselosteissa tulisi kiinnittää huomiota – tarkasta ainakin nämä!

kauppa mehu ruokakauppa
Shutterstock

Jos haluat noudattaa terveellisiä elämäntapoja, kannattaa huomiota kiinnittää elintarvikkeiden tuoteselosteisiin. Kaksi huomionarvoista kohtaa paljastavat, kuinka terveellinen tuote loppupeleissä oikein onkaan. 

Videolla laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, miksi sokeri koukuttaa.

Luonnollinen, superfood ja lisäaineeton. Kauppojen hyllyiltä löytyvien tuotteiden etiketit ovat yleensä täynnä erilaisia termejä, joilla tuote yritetään luoda asiakkaalle mahdollisimman houkuttelevaksi. Toisinaan etiketit sisältävät niin paljon tietoa, että voi olla vaikea hahmottaa, mitkä asiat loppu peleissä oikein ovat tärkeitä.

The New York Timesin uutisen mukaan on olemassa kaksi asiaa, jotka tuoteselosteesta kannattaisi joka kerta vilkaista. Nämä terveyden kannalta oleelliset asiat ovat lisätyn sokerin määrä ja annoskoko.

Vältä lisättyä sokeria ja liian isoja annoksia

Monet ruoat, kuten hedelmät, sisältävät luontaisesti sokeria, mutta yllättäviin monet elintarvikkeet sisältävät aimoannoksen myös lisättyä sokeria. Sokerin terveyshaitoista on puhuttu pitkään, ja maailman terveysjärjestö WHO suositteleekin pitämään lisätyn sokerin saannin noin 25 grammassa, eli noin kuudessa teelusikallisessa per päivä.

– Terveellinen ruoka sisältää vähän lisättyä sokeria ja vähän natriumia, mutta riittävän määrän kuitua, ravitsemusterapeuttiyhdistys Dietitians for Professional Integrityn perustaja Andy Bellatti kertoo.

Sokerin lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös suositeltuun annoskokoon. 

Tuoteselosteissa ruoan energiamäärä ilmoitetaan usein sataa grammaa kohden, mutta usein myös annosta kohden. Selosteesta onkin hyvä tarkistaa, minkä kokoisena annoksena ruokaa on ajateltu tarjottavan. Monien tuotteiden, usein monien herkkujen, kohdalla suositeltu annoskoko voi olla paljon pienempi kuin mitä itse olit ajatellut.

Tiedostamalla koko paketin kalorimäärän vältyt liialta napostelulta siinä luulossa, että tuotteessa ei ole kaloreja juuri nimeksikään.

Lähde: NewYorkTimes

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat