Tiedätkö, miten vihaamasi selluliitti syntyy?

Appelsiini-ihona markkinoitu selluliitti on monen naisen ykkösinhokki, mutta mitä selluliitti on?

Appelsiini-ihona markkinoitu selluliitti on monen naisen ykkösinhokki, jonka poistamiseen on kehittynyt aivan oma bisneksensä. Selluliitti-termi tulee ranskan kielen sanasta cellule, joka merkitsee solua. Sanan pääte "itis" taas on uuslatinaa ja merkitsee sairautta.

Lääketieteessä selluliitti tarkoittaa ihon sidekudoskerroksen tulehdusta. Tällä termillä ei ole mitään tekemistä kauneusteollisuuden käyttämän selluliitti-sanan kanssa.

Selluliitti syntyy näin!

Selluliitti alkoi terminä esiintyä englannin kielessä 1960-luvulla. Ensimmäisiä sanan lanseeraajia oli muotimaailman Vogue-lehti.

Selluliittia syntyy, kun ihon alla sijaitseva rasva näkyy ulospäin.

Ihon alla sijaitseva ylin rasvakerros koostuu rasvasolukammioista, joiden välillä on ohut sidekudos. Rasva siis sijaitsee lokeroissa, joiden muoto on naisilla erilainen kuin miehillä.

Rasvasolujen kammioista työntyy verinahkaan pieniä rasvasolusaarekkeita – rasva siis muodostaa pieniä muhkuroita. Tämän vuoksi iho näyttää ulospäin epätasaiselta "appelsiini-iholta". Miesten rasvasolut eivät ole isoja kammioita kuten naisilla, ja siksi ne eivät tunkeudu verinahan puolelle kuten naisten rasvasolut. Miehillä ylin rasvakerros koostuu näet monikulmaisista osioista, ei pyöreistä kammioista.

Reisien ja takapuolen alueella rasvalokerot ovat suurempia, ja siksi selluliittia voikin havaita näillä alueilla enemmän.

Selluliitti voi lisääntyä iän myötä. Kun ihminen on 30-vuotias, verinahaksi kutsuttu ihon osio on paksuimmillaan. Kun ihokerros iän myötä ohenee ja verinahka löystyy, ihon epätasaisuus näkyy enemmän myös ulospäin.

Poistamiseen ei ole pysyvää ratkaisua

Geenit, vähäinen liikunta, virheet ryhdissä ja liian puristava vaatetus – nämä kaikki voivat olla osatekijöitä selluliitin synnyssä. Myös ruoansulatusongelmat, väärä ravinto, liika mässäily, tupakointi, alkoholin juominen ja stressi vaikuttavat selluliittiin. Selluliitti liittyykin osiltaan hyvään elintasoon.

Selluliitti ei siis johdu pelkästään perimästä, ruokavaliosta tai painosta, vaan sen syntyyn vaikuttavat hyvin monet asiat. Selluliitti ei myöskään ole lihavuuteen liittyvä ongelma – myös laihoilla on selluliittia.

Lihominen voi kuitenkin lisätä selluliitin määrää, kun rasvasolujen koko muuttuu. Jos ihon alla on enemmän rasvaa, jalat näyttävät muhkuraisemmilta. Toisaalta jos normaalipainoinen nainen laihduttaa päästäkseen eroon selluliitista, ihon muhkurat voivat muuttua vielä näkyvämmiksi. Laihduttaminen ei siis auta kaikkia, eikä normaalipainoisen naisen tulisikaan missään nimessä yrittää laihtua!

Selluliitin poistamiseen ei ole pysyvää ratkaisua. Liikunta voi auttaa vähentämään muhkuraisuutta, mutta mikään keino ei toimi pysyvästi. Kannattaakin tähdätä hyväksymään oma keho sellaisena, kuin se on – ihonalaisista ppelsiineista huolimatta.


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat