Selluliittia on lähes jokaisella naisella – myös hoikilla naisilla. Jos haluaa päästä selluliitista eroon, kannattaa kiinteyttäviin voiteisiin käytetyt rahat säästää kuntosalijäsenyyteen.
Vaikka selluliitti on hyvin yleistä – sitä löytyy arviolta 80–90 prosentilta naisista – aiheuttavat muhkuraiset reidet ja pakarat monissa epävarmuutta. Kehopositiivisuus tuntuu hyvältä idealta teoriassa, mutta käytännössä jokaista vartaloa arvostavan ajatusmaailman omaksuminen voi olla vaikeaa.
Epävarmuus omasta kehosta on hyvä markkinarako. Selluliitin hävittäjiksi mainostetaan niin laserhoitoja, hierontoja, voiteita kuin yrttejäkin. Popular Science -sivusto kuitenkin muistuttaa, että oikotiet eivät auta pääsemään eroon selluliitista – ainakaan pysyvästi.
Esimerkiksi kiinteyttävien voiteiden tai kuorintojen teho jää ihon pinnalle, eivätkä ne näin ollen edes tavoita ihon alle varastoitunutta rasvaa. Ihon alle kajoavista hinnakkaista hoitomuodoista voi puolestaan saada pika-avun selluliittiin, mutta tulosten pysyvyydestä ei ole takeita.
Ainoa tapa päästä eroon selluliitista on pistää keho itse töihin.
Lue myös: 8 yllättävää tekijää, jotka altistavat selluliitille
Naisille kerääntyy selluliittia miehiä herkemmin
Selluliitti on ihonalaista rasvakudosta, jota esiintyy erityisesti reisissä ja pakaroissa. Naisilla selluliitti on yleisempää kuin miehillä johtuen suuremmasta rasvan määrästä ja sen jakautumisesta kehossa. Naisten iho on myös tyypillisesti ohuempaa kuin miesten, mikä altistaa selluliitin näkymiselle.
Lisäksi miesten ja naisten rasvakudos eroaa toisistaan. Siinä missä miesten kudos on tyypillisesti tiheän ristikkäistä, naisten kudos on muistuttaa enemmän pystysuoraa pylväikköä. Noiden ”pylväiden” välistä rasvakokkareet työntyvät kohti ihoa ja saavat ihon näyttämään epätasaiselta.
Koska ylimääräinen rasva pahentaa selluliittiongelmaa, auttaa rasvanpoltto tekemään jaloista sileämmät. Tuntien mittainen aerobinen liikunta ei kuitenkaan takaa, että selluliitti poistuu täysin, sillä ihminen ei voi juoksemalla tai pyöräilemällä vaikuttaa rasvakudoksensa rakenteeseen.
Aerobista liikuntaa parempi vaihtoehto päästä eroon selluliitista on vahvistaa lihaksia.
Lue myös: Painojen nostelu vai aerobinen treeni – kumpi kannattaa valita? Fitness-tähden muutoskuva lopettaa arvailun
Painojen nostelu auttaa vähentämään selluliittia
Painojen nostelu voi mahdollisesti muuttaa elimistön tapaa varastoida rasvaa tai ainakin sitä, miten rasvan kertyminen ilmenee. Ihonalainen rasva kertyy lihasten päälle, minkä vuoksi heikot jalan lihakset lisäävät ihon epätasaisuutta. Kun taas lihasryhmät jännittyvät ja kasvavat, ne voivat teoriassa matkia miesten ristikkäistä rasvakudosta, joka estää rasvakokkareiden pääsyn kohti ihoa.
Lihaskuntoharjoittelu auttaa myös laihtumaan, millä on todettu olevan suotuisia vaikutuksia selluliitin määrälle.
Koska selluliittia on tyypillisesti erityisesti alavartalossa, jalkoihin ja pakaroihin kohdistuvat teholiikkeet, kuten syväkyykyt, ovat oivia tapoja lähteä selättämään selluliittia. Taistossa kannattaa kuitenkin muistaa maltti: lihakset eivät kasva eikä selluliitti katoa yhdessä yössä.
Samalla kun saliharjoittelu auttaa vähentämään selluliittia, se muokkaa vartalon muotoa ja edistää terveyttä. Tällä on suotuisia vaikutuksia ihmisen itsetunnolle, josta oikeastaan koko selluliittiasiassa on kyse.
Lue myös: Häiritseekö naisen selluliitti? Miehet vastaavat
Lue myös: 9 asiaa, joita sinun ei koskaan pitäisi tehdä takapuolellesi
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Popular Science, Cellulite: A Review of its Anatomy, Physiology and Treatment