Mitä julkisella paikalla saa kuvata ja siitä julkaista? "On riski, että itse syyllistyy rikokseen"

Onko koululaisilla kuvaamisen pelisäännöt hallussa? 3:00
Mitä nuoret tietävät kuvaamisen pelisäännöistä? Haastattelimme hyvinkääläisiä yläkoululaisia Viiden jälkeen -ohjelmaan.

Kuvien ja videoiden ottaminen on sallittua monissa julkisissa paikoissa, mutta niiden julkaiseminen saattaa olla rikos. Mahdollisia rikosnimikkeitä on useita.

Kuvien ja videoiden ottamisesta ja julkaisemisesta on tullut niin arkipäiväistä, että harvoin enää pysähdymme miettimään siihen liittyviä sääntöjä tai lakia. Julkisella paikalla yleensä saa kuvata, mutta kuvien julkaiseminen saattaakin olla rikos.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraana ollut vanhempi konstaapeli Michela Söderström Helsingin poliisilaitokselta kävi juontaja Toni Immosen kanssa läpi esimerkkitilanteita kuvaamiseen ja kuvien somessa julkaisemiseen liittyen. 

Kuvata saa, mutta entä julkaista?

Yksi esimerkeistä koski sähköskuutilla hurjastelleen henkilön kuvaamista ja kuvan oman kaupungin Facebook-ryhmään julkaisemista.

– Tässä kannattaa miettiä, että jos henkilö ärsyttää, miksi kuva pitää laittaa Facebookiin. Tuoko kuvan levittäminen mitään lisäarvoa, Söderström toteaa.

Söderström muistuttaa myös, että kuvaaja saattaa itse syyllistyä rikokseen. 

– Siinä voi tunnistaa kyseisen henkilön. Jos tuo henkilö kokee itsensä loukatuksi, koska kuvaa on levitetty, voidaan puhua jopa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä tai kunnianloukkausrikoksesta, somepoliisina työskentelevä Söderström kertoo.

Nuoret kuvaavat aikuisia 

Söderströmin mukaan yksi ilmiö, jota nyt esiintyy yhä enemmän nuorten keskuudessa, on aikuisten kuvaaminen.

Kuvataan esimerkiksi bussikuskeja tai myyjiä kaupoissa. Ilmiössä kuvaamista tehdään usein kiusaamistarkoituksessa. 

– Jos on toistuvaa, että myyjää toistuvasti häiritään, voidaan alkaa puhua vainoamisesta ja se on rikos. Tai jos video henkilöstä julkaistaan kiusaamistarkoituksessa, voidaan puhua kunnianloukkauksesta tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. 

– Kyllä siinä saa tarkkana olla. Kaupassa saa kuvata, mutta omistaja saa itse määritellä asiakkaat, jotka kauppaan ottaa, Söderström muistuttaa.

Kuvaamisen pelisäännöt hukassa – mitä saa kuvata ja milloin se on kiellettyä? 6:02
Saako poliisia kuvata työtehtävissä? Katso koko Michela Söderströmin haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat