Tiedätkö valkoisen ja ruskean leivinpaperin eron? Ruskea ei olekaan sitä, mitä ehkä luulit

3:22img
Näin puhdistat uunisi kiiltävän puhtaaksi helposti!
Julkaistu 10.06.2021 09:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Oletko koskaan miettinyt, mitä eroa on valkoisella ja ruskealla leivinpaperilla? Saga-tuotteita valmistava suomalainen Metsä Tissue paljastaa oleellisia faktoja tuotteiden valmistamisesta.

Suomalainen kuluttaja joutuu tekemään kaupan leivinpaperihyllyllä parikin eri valintaa: ostaako tuotteen rullassa vai arkeissa ja valitseeko ruskean vai valkoisen leivinpaperin? 

Leivinpaperin kierrätys:

Heitätkö sinä käytetyn leivinpaperin sekajätteeseen vai biojätteeseen? Leivinpaperin voi kierrättää biojätteeseen. Ruoantähteiden lisäksi biojätteitä ovat suodatin- ja teepussit, talouspaperit, nenä​- ja lautasliinat sekä voi- ja leivinpaperit.

Helposti voisi ajatella ruskean leivinpaperin olevan luonnollisempaa ja näin ollen myös ympäristöystävällisempää, mutta miten on asian laita todellisuudessa? Metsä Tissuelta kerrotaan mielenkiintoisia faktoja leivinpapereiden valmistuksesta.

Näin leivinpapereita valmistetaan

Sekä valkoiset että ruskeat leivinpaperit valmistetaan ensikuidusta, eikä niissä ole painomuste- tai kemikaalijäämiä. Puussa on ligniiniä, joka jäykistää puun runkoa ja auttaa puuta pysymään pystyssä. Ligniini puolestaan on luonnostaan ruskeaa. Jotta paperista saadaan valkoista, puukuidut täytyy valkaista ligniinin poistamiseksi. Metsä Tissuen mukaan valkaisuprosessi on tätä nykyä pitkälle kehittynyt ja turvallinen, eikä siinä käytetä vahingollisia kemikaaleja.

Lue myös: Oletko tajunnut tätä tuorekelmusta? Taran uskomattoman yksinkertaisesta vinkistä hitti: "Kaikille teille, jotka ette usko"

Ruskeassa leivinpaperissa on siis enemmän puuperäisiä ainesosia kuin valkoisessa leivinpaperissa. Tämän vuoksi ruskeasta paperista voi siirtyä enemmän lievää hajua tai makua ruokaan. Tämä on harmitonta, mutta voi joskus olla epämiellyttävää ja tietyissä loppukäyttökohteissa myös epätoivottavaa. Esimerkiksi suklaata tai teetä ei suositella käärittäväksi ruskeaan leivinpaperiin pitkäksi aikaa.

Ruskea ei olekaan ympäristöystävällisempää

Vaikka ruskea leivinpaperi saattaa vaikuttaa ympäristöystävällisemmältä valinnalta, molempien papereiden ympäristövaikutukset ovat Metsä Tissuen mukaan hyvin samankaltaiset. Paperinvalmistuksen osalta valkoisella leivinpaperilla on itse asiassa pienempi vaikutus ympäristöön.

Ruskean paperin valmistukseen tarvitaan enemmän energiaa. Tämä johtuu siitä, että ruskeassa paperissa on jäljellä enemmän puuperäisiä ainesosia, mikä lisää vastusta jalostusvaiheessa ja siten laskee tuotantonopeutta. Energiankulutus on selkeästi korkeampi kuin valkaistulla paperilla.

Lue myös: Älä koskaan tee näin alumiinifoliolle 

Lähde: Metsä Tissue

Tuoreimmat aiheesta

Keittiö