Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat antaneet oikeuskanslerinvirastolle selvityksensä siitä, miksi joitakin koronavirustilanteeseen liittyviä tietoja ja muistioita on jätetty julkaisematta ja miksi niin sanottu Vihriälän työryhmä ei ole saanut haluamiaan tietoja.
Oikeuskansleri pyysi selvitystä toukokuussa. STM:n selvityksen mukaan koronaviruksen aiheuttama tilanne kuormittaa ministeriötä erittäin paljon ja voimavarat on jouduttu keskittämään tilanteen hallintaan. Samalla viruksesta ja sen käyttäytymisestä on STM:n mukaan saatu jatkuvasti uutta tietoa, jolloin tieto on myös vanhentunut nopeasti.
Kun hallitus on tarvinnut tietoja päätöksentekonsa tueksi, niitä on valmisteltu useiden viranomaisten yhteistyönä täydentäen ja kommentoiden asiakirjoja.
– Covid19-tilanteessa tieto vanhenee nopeasti, joten on ymmärrettävää, että tiedotusvälineiden edustajat haluavat kaiken mahdollisen tiedon mahdollisimman nopeasti. Valitettavasti STM:llä ei aina ole mahdollisuutta toteuttaa tiedotusvälineiden kaikkia toiveita, selvityksessä sanotaan.
THL ei halunnut "johtaa tarkastelijoita harhaan"
Selvityspyynnössä viitattiin myös siihen, että työelämäprofessori Vesa Vihriälän johtama koronakriisin talousvaikutuksia selvittävä ryhmä ei ole saanut kaikkia haluamiaan tietoja. Vihriälän ryhmän raportissa mainitaan, että THL ei julkaissut kaikkia käyttämänsä mallin parametreja, joten laskelmia oli vaikea yksityiskohtaisesti toistaa, kun käytössä oli 21.4. päivätty skenaario.
THL vastaa kertomalla, että valmistuneiden mallinnusten tulokset ja niiden perustana olevat parametrit on julkaistu. Selvityksestä ei käy ilmi, milloin julkaisut on tehty ja missä määrin ne olisivat ehtineet olla Vihriälän työryhmän käytettävissä.
– THL ei ole julkaissut keskeneräisiä ja luonnosmuodossa olevia mallinnuksia ja vastaavia yksittäisten asiantuntijoiden työpapereita niiden sisältämän epävarmuuden ja tarkistamattomien tulosten takia, jotka voisivat johtaa tarkastelijoita harhaan, selvityksessä sanotaan.