Tiesitkö, että unitilassa tehty henkirikos voidaan jättää oikeudessa rankaisematta? Kahdeksan mielenterveyden häiriötä, joissa syytetty voidaan todeta syyntakeettomaksi

0:25imgKatso video: Viisi erikoista rikostapausta, joissa epäiltyjen uskottiin teeskentelevän mieleltään sairasta
Julkaistu 20.07.2019 07:43
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Listasimme kahdeksan mielenterveydenhäiriötä, joissa rikoksesta epäilty voidaan jättää kokonaan rankaisematta.

Se onko rikoksestä syytetty henkilö oikeudessa syyntakeeton tekoonsa, selvitetään mielentilatutkimuksen avulla. Tutkimuksen perusteella lääkäri antaa lausunnon henkilön mielentilasta.

Syyntakeettomaksi todettua henkilöä ei tuomita teosta rangaistukseen. Jos tuomioistuin jättää rikoksesta syytetyn mielentilan vuoksi rangaistukseen tuomitsematta, tuomioistuin voi saattaa kysymyksen hänen psykiatrisen sairaanhoidon tarpeestaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvitettäväksi.

THL voi määrätä tuomitsematta jätetyn hoitoon myös tahdosta riippumatta.

Listasimme oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti Jaana Haapasalon kanssa kahdeksan mielenterveyden häiriötä, jotka voivat tietyissä tilanteissa vapauttaa henkilön rangaistukselta kokonaan.

Unitila

Unitila

Historia tuntee tapauksia, joissa on henkilö on tehnyt henkirikoksen unitilassa. Asian selvittäminen on kuitenkin ongelmallista, ellei ulkopuolisia todistajalausuntoja ole saatavissa. Yleensä tällaisilla henkilöille on ollut myös aiempia parasomnioita eli unenaikaisia häiriöitä, kuten unissakävelyä.

Dissosiatiivinen identiteettihäiriö

identiteettihäiriö

Ihmisellä voi olla toisistaan riippumattomasti toimivia persoonallisuuden osia. Näillä "sivupersoonilla" voi olla omat nimensä, käsialansa, äänensävynsä ja jopa pukeutumistyylinsäkin. Persoonallisuuden osat eivät ole tietoisia toisistaan eivätkä muista toistensa toimintaa.

Psykoosi

aivot

Psykooseissa ihmisen todellisuudentaju on heikentynyt, ja hän voi kokea aistiharhoja ja kärsiä harhaluuloista. Myös syvä masennus, johon liittyy todellisuudentajun heikentyminen esimerkiksi liiallista ja epärealistista syyllisyyttä, on psykoottinen tila.

Skitsofrenia

Skitsofrenia

Skitsofrenia on pitempikestoinen psykoosisairaus, johon voi liittyä sekä aistiharhoja ja harhaluuloja että tunteiden latistumista ja aloitekyvyttömyyttä. Osa skitsofreniaa sairastavista voi elää tavallista elämää, solmia ihmissuhteita ja käydä työssä, mutta harvinaisissa tapauksissa aistiharhat ja harhaluulot voivat johtaa myös rikolliseen tekoon.

Suurin osa skitsofreniaa sairastavista ei kuitenkaan ole millään tavalla väkivaltaan tai rikoksiin alttiita vaan pikemminkin arkoja ja pelokkaita. 

Dementia

dementia

Dementia voi johtua esimerkiksi keskushermostoa rappeuttavasta sairaudesta, kuten Alzheimerin-taudista. Kyseessä on kognitiivisten toimintojen heikentymiselle altistava sairaus, josta voi kärsivä voidaan todeta oikeudessa syyntakeettomaksi. 

Orgaaninen aivovamma

häiriö

Joskus aivovammat voivat johtaa esimerkiksi persoonallisuuden muutokseen tai älyllisten kykyjen heikentymiseen. Häiriöön voi liittyä joustamatonta ja sopeutumatonta käyttäytymistä, jota ei ole esiintynyt ennen häiriön aiheuttanutta kokemusta.

Orgaanisen aivovamman mahdollisuus otetaan huomioon syyntakeisuutta arvioitaessa.

Deliriumtila

Delirium

Deliriumtila on äkillinen sekavuustila, jossa tajunnan taso, tarkkaavaisuus ja huomiokyky ovat heikentyneet. Deliriumtila voi liittyä esimerkiksi alkoholin runsaaseen käyttöön.

Tilassa olevalla ihmisellä voi ilmetä hallusinaatioita sekä harhaluuloja. Deliriumtila voi johtaa tietyissä tapauksissa syyntakeettomuuteen. 

Syvä masennus

masennus (1)

Syvä masennus voi olla psykoottinen tila, jossa todellisuudentaju on heikentynyt ja ihminen kärsii epärealistisista syyllisyyden tai toivottomuuden tunteista. Pahimmillaan tila voi johtaa esimerkiksi itsemurhaan, oman lapsen surmaamiseen tai perhesurmaan.

Lähde: Finlex, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys