Tiesitkö? Lapsille voi tulla pelottavan oloisia oireita kesken hiustenlaiton – tästä on kyse

hiustenlaitto
Joillekin hiustenlaitto aiheuttaa oireita, jotka muistuttavat sairaskohtausta. Shutterstock
Julkaistu 21.07.2019 07:05
Toimittajan kuva

Maija Liikkanen

maija.liikkanen@mtv.fi

Yhdysvaltalainen Alicia Brown Phillips koki viikko sitten kauhunhetkiä, kun hänen pikkusisarensa alkoi saada outoja oireita kesken hiustenlaiton.

Phillips kertoi säikäyttävästä tapauksesta Facebook-sivullaan.

– Kiharsin tänä aamuna siskoni Gracen hiuksia kirkkoon menoa varten. Viiden minuutin jälkeen hän alkoi kakoa vähän ja muuttui kalpeaksi, Phillips kertoo.

Tyttö kävi pahoinvoivaksi, lakkasi reagoimasta puheeseen ja alkoi vapista. Phillipsin mukaan tilanne muistutti jonkinlaista kohtausta.

Hätääntynyt sisar hälytti apua, ja Grace vietiin sairaalaan tutkittavaksi. Tutkimuksissa ei ilmennyt mitään poikkeavaa, ja lääkärien mukaan kyseessä oli tila nimeltä hair grooming syncope. Sen voisi vapaasti kääntää suomeksi ”hiustenlaittokohtaukseksi”.

– Ilmeisesti hiusten harjaus, kiharrus, letitys ja kuivaus voivat aiheuttaa päänahassa hermoärsytystä, joka aiheuttaa pyörtymisen, Phillips kertaa päivityksessään.


Useat ihmiset ovat kommentoineet Phillipsin julkaisuun kokeneensa vastaavaa. Tilasta on olemassa myös muutamia tutkimuksia: niiden mukaan ilmiötä esiintyy useimmiten nuorilla tytöillä, mutta myös pojat kärsivät siitä.

Lääkäreiden mukaan vaiva on yleensä harmiton, ja useimmilla lapsilla se jää iän myötä historiaan. 

Phillips kirjoittaa kuulleensa asiasta ensimmäistä kertaa ja jakavansa tietoa, jotta muut voivat säästyä säikähdykseltä. 

– Jos lapsesi koskaan valittaa mahakipua tai heikotusta hiuksia laitettaessa, huolehtikaa, että hän istuu alas ja pitäkää häntä silmällä. 

LUE MYÖS: Hedelmällisyysklinikan järkyttävä moka: Nyt puhuu Anni-äiti, jonka pojan synnytti toinen nainen – "elimme läpi maanpäällisen helvetin"

Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: Facebook, Duodecim, Today

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi