Joulukuussa kuolleen ohjaaja Matti Kassilan poika Taavi Kassila kertoi isänsä muistotilaisuudessa ikimuistoisia anekdootteja Komisario Palmu -elokuvien ohjaajan uran varrelta.
Ohjaaja Matti Kassila kuoli joulukuussa 94-vuotiaana. Hänen poikansa Taavi Kassila, 65, kertoi isänsä muistotilaisuudessa hauskoja anekdootteja isänsä uran varrelta.
Kirjailijalegenda Mika Waltarin romaaneihin pohjautuneita Komisario Palmu -elokuvia ohjannut Matti Kassila yritti saada Waltarin näyttelemään pientä roolia Komisario Palmun erehdys -elokuvan (1960) loppukohtauksessa.
– Waltari jännitti niin paljon, että uskaltautuminen olisi vaatinut viikon ryyppyputken, Kassila kertoi.
– Isä kertoi monia Waltari-tarinoita. Kun Mika Waltari näki Komisario Palmun erehdys -elokuvan, hän oli todennut isälleni ennen sitä olevansa masentunut ja että hän ei oikein pääse eteenpäin kirjoittamisessa.
LUE MYÖS: Matti Kassila saatettiin haudan lepoon – ohjaajalegenda haudattiin samana päivänä kuin hän olisi täyttänyt 95 vuotta
Kun kirjailija oli nähnyt elokuvan, hän oli todennut elokuvan olleen hyvä ja virkistyneensä.
– Elokuvan tuottaja oli kysynyt Waltarilta, voisiko hän kirjoittaa uuden Komisario Palmu -romaanin. Waltari pyysi tuottajaa soittamaan kahden viikon kuluttua. Kun tuottaja soitti, Waltari kertoi uuden Palmu-romaanin olevan valmis, Taavi Kassila kertoo isänsä kertoneen.
– Hän oli kirjoittanut kahdessa viikossa uuden Komisario Palmu -romaanin. Komisario Palmun erehdys -elokuva siis aukaisi Mika Waltarin kirjoitusblokin. Sitten hän sai kirjoitettua Ihmiskunnan viholliset -romaaninsa valmiiksi.
LUE LISÄKSI: Matti Kassilan poika muistelee koskettavasti isäänsä: "Opin ammattia tarkkailemalla häntä ja hänen tapaansa työskennellä"
Matti Kassila ohjasi yhteensä neljä Komisario Palmu -elokuvaa: Komisario Palmun erehdys (1960), Kaasua, komisario Palmu! (1961), Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962) ja Vodkaa, komisario Palmu (1969).
Muita Kassilan tunnettuja elokuvia ovat muun muassa F. E. Sillanpään romaaniin pohjautuva Elokuu (1956), samoin Sillanpään romaaniin perustuva Ihmiselon ihanuus ja kurjuus (1988) ja Sininen viikko (1954).