Tiesitkö? Pori on Suomen suurin tulvavaara-alue – näin kaupungissa reagoidaan asutusta uhkaaviin tulvajaksoihin

Pori on tällä hetkellä Suomen tulvavaara-alue. Tulvavaara-alueen koko on noin 50 neliökilometriä, joka käsittää asuinrakennuksia, teollisuutta ja maatalousalueita. MTV Uutiset selvitti paikan päällä Porissa, mitkä asiat vaikuttavat alueen tulvaherkkyyteen.

Tulvien riskiä nostaa ilmastonmuutos. Ilmastonmuutoksen takia talvet lämpenevät enemmän kuin kesät, sekä myrskyt ja tuulet lisääntyvät. Tulevien vuosien aikana kyseiset luonnonilmiöt tulevat lisääntymään. MTV Uutisten haastattelema johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen kertoo, että Porin tulvaherkkyyteen vaikuttavat monet seikat.

– Tämä on aika moniongelmainen kohde. Olemme ihan Kokemäenjoen vesistöalueen suulla, jonne kaikki vedet kertyvät. Pori on rakennettu jokisuistoon hyvin alavalle alueelle vain kaksi metriä vedenpinnan yläpuolelle. Selvää on, että jos vesi nousee, niin ollaan hyvin nopeasti tulvariskitilanteessa, Triipponen kertoo.

Porissa on vastattu tulviin mittavalla tulvasulkuhankkeella, jolla pyritään eliminoimaan pahimmat vaaratilanteet.

– On monia tekijöitä, millä tulvariskiä pyritään eliminoimaan. Isoja järviaaltoja pystytään säännöstelemään virratessa alajuoksulle. Normaalit tulvatilanteet pystytään selvittämään hyvin tekemällä varastotilaa järviin ja edellytyksiä jääkannen muodostumiselle, Triipponen selventää.

Hyvät ennakkotoimet ei kuitenkaan aina saa estettyä tulvien muodostumista.

– Kun on runsasvetisiä syksyjä ja alkutalvia, niin säännöstelykeinot eivät riitä. Siihen, kun sattuu kova pakkasjakso, niin tilanne voi muodostua katastrofaaliseksi. Jos tämä toteutuu, niin pitää olla tulvasulkurakenteita joessa ja penkereitä keskustan alueella, Triipponen jatkaa.

Katso Juha-Pekka Triipposen haastattelu kokonaisuudessaan videolta.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat