Lauri Porran elämä musiikin parissa alkoi auton takakontista nousseesta sellosta – nykyään huippumuusikko kiertää maailman metalliareenoilla ja säveltää poikkitaiteellisia sinfonioita

Huippumuusikko ja säveltäjä Lauri Porran muusikkous sai alkunsa takakontista ilmestyneellä jousisoittimella 2:59
Lauri Porra ei missään vaiheessa kyseenalaistanut musiikin merkitystä elämässään.

Lauri Porra on säveltäjä ja huippumuusikko, jonka ainakin raskaan musiikin ystävät tietävät parhaiten legendaarisen Stratovarius-bändin basistina.  Lisäksi Porra säveltää musiikkia elokuviin sekä lukuisille koti- ja ulkomaisille sinfonia-orkestereille. Hän kuuluu taitelijasukuun, jonka tunnetuin jäsen on muuan Jean Sibelius.

Monenlaisissa projekteissa mukana olevaa Porraa voisi helposti kutsua musiikin saralla yleisneroksi, joka hallitsee tyylilajit klassisesta jazzin kautta progressiiviseen heviin. Muusikko ei toistaiseksi koe titteliä omakseen.

– Vierastan termiä, Porra toteaa naurahtaen Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Rock-basistin mukaan häntä ajaa eteenpäin uteliaisuus ja intohimo, sekä unelmien todeksi tekeminen.

– Yritän seurata tietynlaista ohjenuoraa elämässä: Jos tulee sellainen unelma, että olisipa sitä jonkinlainen asia olemassa, niin sitten sitä yrittää vain toteuttaa sen. 

– Mitä enemmän on tehnyt asioita, niin yht’äkkiä alkaa tajuamaan, että jos haluaa vaikka tietynlaisen festivaalin tai että tietynlainen teos on olemassa, niin voin tehdä sen, koska tunnen niin paljon ihmisiä ja on sen verran kokemusta, Porra summa rauhalliseen sävyyn. 

Porran moninaisest työelämästä kertoo jotakin se, että hän on saapunut haastatteluun suoraan Tampereelta, jossa hän kävi tutustumassa Muumimuseoon.

– Työskentelen Muumien parissa siten, että olen Moomin Charachtersin audio supervisor. Olen luonut heille uuden audiobrändin ja kävimme suunnittelemassa, miten heille säveltämääni musiikkia voidaan käyttää. Parin viikon päästä menen Islantiin soittamaan Islannin sinfoniaorkesterin kanssa muumikonsertin, Porra paljastaa.

Aineen ja ajan messu

Vuonna 2018 Porra sävelsi tilaustyönä juhlavuoden kunniaksi Vantaan Viihdeorkesterille maailmankaikkeuden synnystä ja sen vääjäämättömästä lopusta kertovan orkesteriteoksen Aineen ja ajan messu. Paula Vesalan ja Esko Valtaojan sanoittamassa teoksessa laulaa solistina Ringa Manner.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

4. helmikuuta teos palaa estradille, kun sinfoninen teos esitetään Helsingin Musiikkitalossa. Konsertti on samalla kansainvälinen levynjulkaisukeikka, sillä Vantaan Viihdeorkesteri julkaisee helmikuussa Aineen ja ajan messu -albumin suomeksi ja englanniksi.

Teoksessa on mukana myös Vaskivuoren lukion kuoro ja konsertin johtaa Dalia Stasevska.

– Olen erittäin innokas tieteen ystävä ja kunnioitan niitä näkemyksiä paljon. Ajattelin, että mitäpä jos tuollainen tarina kerrottaisiin siten, että lähdetarinana on kaikki mitä tiede on meille antanut. Otin sitten yhteyttä Esko Valtaojaan ja kerroin, että minulla olisi tällainen tarina ja rakenne: Tahdon kertoa maailman synnystä ja hiiliatomin matkasta, me kun olemme hiilipohjaista elämää. Eskokin innostui tästä ja teki minulle tekstin. Sitten kysyin vielä Paula Vesalaa tekemään tekstistä laulun sanat.

– Siitä syntyi kokonaisuus, jossa on sinfoniaorkesteri, kuoro ja bändi. Ringa Manner toimii laulusolistina ja Esko Valtaoja lukee tätä tekstiä.

– Se on rakkauden tunnustus maailmankaikkeudelle, Porra summaa.

Kaikki alkoi sellosta

Porra kuuluu taitelijasukuun, jonka tunnetuin jäsen oli Jean Sibelius. Musiikki on ollut Porran elämässä läsnä lapsuudesta lähtien ja omat opinnot musiikkiopistossa alkoivat kuusivuotiaana.

– Siskoni soittivat viulua, äiti oboeta ja isä baritonitorvea. Ja yksi päivä auton takaluukusta tuli vain sello. En ikinä ajatellut, että siitä olisi voinut olla jotakin mieltä. Käsitin, että sitten kun soitin alkaa pysyä kädessä, niin sitten soitetaan. 

– Olin aivan tuhottoman huono sellisti. Siitä ei tullut mitään, koska en harjoitellut, Porra naurahtaa.

Harjoittelumotivaatio löytyi 14-vuotiaana, kun Porra valitsi soittimekseen bassokitaran.

– Aloin harjoitella kolme-kymmenen tuntia päivässä ja yht’äkkiä alkoikin tulla tulosta…Se kuinka hyvin onnistuu, niin liittyy hirveän monta asiaa.

– Minulla oli hirveän kannustava ympäristö. Mutta näen, että kyllä työn tekemisen määrä korreloi aika hyvin siihen onnistumisprosenttiin. Kyllä ne kymmenentuhatta tuntia pitää laitta sinne sisään, ennen kuin tulosta syntyy, Porra painottaa.

Stratovariuksen Emma-ehdokkuus

Lauri Porra liittyi maailmallakin yhteen tunnetuimpaan suomalaisyhtyeeseen Stratovariukseen vuonna 2005.

Tätä nykyä yhtyeeseen kuuluvat Porran lisäksi Timo Kotipelto, Jens Johansson, Matias Kupiainen ja Rolf Pilve.

Uuden Survive -nimisen 16. studioalbuminsa Stratovarius julkaisi viime syyskuussa seitsemän vuoden tauon jälkeen.

Lukuisten menestyslevyjen ja maailman estradeilla esiintymisten jälkeen pitkäikäisen yhtyeen noteeraaminen kotimaisella musiikkikentällä tuntuu hyvältä - Stratovarius on ehdolla Vuoden Metalli-albumi -sarjassa Emma Gaalassa.

– Tosi kivaa ja hienoa, että olemme ehdolla. Meillähän on ulkomainen levy-yhtiö mikä tarkoittaa, että meitä harvemmin noteerataan Emma-gaalassa. Se on tosi kiva. 

– Levyä tehtiin todella pitkään ja hartaasti sillä ajatuksella, että sitten se laitetaan ulos, kun se on tarpeeksi hyvä. Niin silloin se noteeraaminen tuntuu hyvältä, Porra kiittelee.

Katso koko Lauri Porran haastattelu alla olevalta videolta.


Lue myös:

    Uusimmat