Puheterapiassa voidaan esimerkiksi korjata artikulaatiohäiriö, kuten puuttuva R-kirjain. Mikäli R ei treenaamisesta huolimatta tule, syy voi olla myös fyysinen.
Kaikki, mikä kuulostaa erilaiselta, ei ole puhehäiriötä. Esimerkiksi lauseen lopussa nouseva intonaatio ei ole häiriö, vaan muoti-ilmiö, kuvaa Katja Koski, Äännekoulun puheterapeutti.
– Se, että nuoret puhuvat "ylöspäin", on vain syntynyt jostain. Kaikkien mielestä se on hienon kuuloista, joten sitä käytetään. Itse asun pohjoisessa, ja minun on hankala ymmärtää, kysytäänkö minulta jotakin. Suomessa nouseva intonaatio on yleensä kysymisen merkki.
Nousevaa intonaatiota ei siis korjata puheterapiassa, vaikka se ärsyttäisikin. Samantapainen puhumisen tapa on kurkusta surahtava R, jolla R-äänteen voi kiertää. Vaikka R-äänteen sorauttaisi kurkusta, kurkku ei voi vahingoittua.
– Kurkussa on myös uvulaksi sanottu niin sanottu pikkukieli. Kun avaat suun ja sanot A, näet sen roikkuvan siellä. Kurkku-R tehdään sillä, se pärisee. Et vahingoita itseäsi, käytät vain kitapurjetta.
Syy voi olla myös fyysinen
Puheterapiassa voidaan esimerkiksi korjata artikulaatiohäiriö, kuten puuttuva R-kirjain. Mikäli R ei kovasta treenaamisesta huolimatta onnistu, syy voi olla myös fyysinen: kireä kielijänne.
– Kireä kielijänne näyttäytyy niin, että kun yrittää työntää kielen ulos, siitä tulee sydämen muotoinen, ei terävä. Silloin R-, S- ja L-äänteenkin tuottaminen voi olla todella hankalaa, koska R-, S- ja L-äänteessä pitäisi saada nostettua kieli terävästi ylös. Jos se ei ole fyysisesti mahdollista, se ei onnistu, Koski toteaa.
Kielijänne voidaan operoida jo vauvalta, sillä kireän kielijänteen vuoksi rinnan imeminen voi olla vaikeaa. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa.
– Se ei ole niin paha kuin miltä kuulostaa. Vanhemmat ovat usein sanoneet, että se on loppujen lopuksi aika harmiton juttu, Koski vakuuttaa.
Änkyttäjää ei saa hoputtaa
Aina treenaus ja leikkauskaan ei auta. Joistakin puhehäiriöistä ei voi oppia pois, vaikka motivaatiota olisi.
– Vaikeimmat, neurologiset pulmat ovat aivotasolla. Niitä voidaan helpottaa, ihmistä voidaan kuntouttaa. Sekä lapselle että aikuiselle voi tarjota strategioita, joiden avulla he voivat kompensoida ongelmaa, mutta ongelma tulee näkymään aina jotenkin, Koski toteaa.
Esimerkiksi änkyttäminen voi Kosken mukaan olla iso, elämän mittainen asia. Änkyttäjää ei saa hoputtaa, eikä hänen lauseitaan saa jatkaa itse loppuun.
– On hyvä olla huomaavainen. Toisaalta voi kannustaa: jos asian saa kerrottua loppuun asti, voi sanoa, että meni hyvin, oli kiva kuunnella puhettasi, Koski toteaa.
Kuntoutus voidaan jakaa moneen osaan
Mikäli ongelmana on yhden äänteen puuttuminen, asia kyllä korjaantuu treenaamisella.
– Jos puhutaan yksittäisestä artikulaatiohäiriöstä, eli R-äänteen puuttumisesta, sen pystyy oppimaan. Olen sitä mieltä, että kuka tahansa neurologisesti terve pystyy ärrän oppimaan, oikeat temput täytyy vain saada aikaan, Koski kannustaa.
Niin – oikeat temput. Eräs temppu on sähköhammasharja, johon muotoillaan päällystetystä rautalangasta lenkillinen "pää". Kieli viedään R-äänteen syntykohtaan kitalakeen ja lenkki asetetaan kielen alle. Kun harjan käynnistää, kieli värähtelee kuin R-kirjaimessa.
– Jotkut puheterapeutit vähän pelkäävät sitä, koska lapset eivät pidä siitä tärinästä. Mielestäni se on hyvä keino, Koski sanoo.
– Kuntoutus voidaan jakaa moneen osaan. On auditiivista kuntoutusta: sano R, sano R. Sitten on visuaalista kuntoutusta: katso, mitä minä teen. Sitten on taktillinen kuntoutus, eli kosketukseen ja tuntoon perustuva viesti, joka kertoo, miltä R tuntuu. Se antaa aivoille viestin siitä, miltä R-äänteen pitäisi tuntua, teepä sama perässä. Se on oikeastaan ainoa tapa, jolla voidaan antaa tämä informaatio.
Katso videolta, miten sähköhammasharjan pää muotoillaan!
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.