Tieto Lotta Haralan dopingtapauksesta jumittui SUL:n rattaisiin –  toimitusjohtaja vaikenee liiton sisäistä asioista

MTV Urheilun tietojen mukaan Lotta Haralan dopingkärystä tiesi jo elokuussa ainakin Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto – näin hän kommentoi tiedonkulkua liitossa 0:50
"En halua kommentoida sisäisiä asioita" – SUL:n toimitusjohtaja avaa liiton toimintaa Lotta Haralan dopingtapauksessa.

Aitajuoksija Lotta Haralan elokuinen dopingtapaus tuli julkisuuteen viime perjantaina, vaikka urheilijalle asetettu toimintakielto oli alkanut jo lokakuussa. Suomen urheiluliitto sai tiedon Haralan positiivisesta dopingnäytteestä jo 25. elokuuta, mutta aituri jatkoi kilpailemista syksyllä. Haralan 5. elokuuta antamasta dopingnäytteestä löytyi jälkiä piristeestä.

Urheiluliitossa tiedon Haralan tilanteesta sai ainakin toimitusjohtaja Harri Aalto, mutta tieto ei kulkenut liiton sisällä eteenpäin. Osa liiton ihmisistä sai tiedon vasta viime viikon perjantaina. Samana päivänä, kun asiasta kerrottiin julkisuuteen.

Aalto ei halua kommentoida, miten tieto positiivisesta näytteestä eteni Urheiluliitossa.

– Olen saanut tiedon tietysti silloin. En meidän sisäisiä keskusteluita lähde julkisuudessa käymään läpi, Aalto sanoo MTV Urheilun haastattelussa.

– En halua kommentoida sisäisiä asioita. Ne ovat meidän liiton välisiä asioita. Käymme niitä oman porukan kanssa läpi.

Harala kilpaili vielä monesti ennen toimintakieltonsa alkua ja osallistui muun muassa Suomi-Ruotsi-maaotteluun.

Aallon mukaan positiivisesta näytteestä liittoa elokuun 25. päivä informoinut Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) kertoi päätöksessään, ettei juoksijaa aseteta väliaikaiseen toimintakieltoon. Kirjeessä sanottiin, että urheilija voi jatkaa kilpailemista myös tiedoksiannon jälkeen.

Aiemmin SUEKin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom kertoi MTV Urheilulle, miksei Haralaa asetettu väliaikaiseen toimintakieltoon heti positiivisen näytteen varmistuttua.

– Silloin, kun on kyseessä tällainen niin sanotusti lievempi kielletty aine, niin silloin urheilijaa ei määrätä väliaikaiseen toimintakieltoon. Hän voi itse jättäytyä, mutta häntä ei määrätä, Lindblom sanoo.

– Mikäli kyseessä olisi kovempi dopingaine, vaikka anabolinen steroidi, niin silloin automaattisesti määrätään välittömästi. Tässä on jätetty urheilijalle se valinta, että missä kohtaa hän jää.

Lopulta Harala asetettiin kolmen kuukauden toimintakieltoon dopingrikkomuksesta 13. lokakuuta alkaen. SUEKin arvion mukaan Harala ei ollut käyttänyt kiellettyjä aineita tarkoituksellisesti. Päätöksessä pidettiin todennäköisenä piristeen päätyneen Haralan kehoon lisäravinteesta, jossa ainetta ei pitänyt olla.

Toimintakiellon alkamista seuraavana päivänä 14. lokakuuta Harala nimettiin EM-valmennnusryhmään kaudelle 2020–2021.

Miksi toimintakiellossa ollut urheilija valittiin ryhmään, Harri Aalto?

– Päätös on tullut tammikuussa. Ei mikään toiminta voi etukäteen antaa rangaistusta. Minun mielestäni se on lähtökohta. Ensin odotetaan päätös ja päätöksen jälkeen tehdään ratkaisut.

Haralan toimintakielto päättyi 12. tammikuuta. SUEKin antidopingasioiden kurinpitolautakunnan päätös asiassa julkaistiin 29. tammikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat