Tietokirjailijat väittelivät presidentti Niinistön väläyttelemästä kansanäänestyksestä Nato-asiassa: "Hän hahmotteli ihan kummallista himmeliä"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi keskiviikkona Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa olevansa kansanäänestyksen kannalla Suomen mahdollista Naton jäsenyyttä mietittäessä, tietyin ehdoin. Uutisaamussa vierailleet tietokirjailijat olivat Niinistön ajatuksista keskenään hyvinkin eri mieltä. 

Sauli Niinistöltä kysyttiin keskiviikkona Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa, onko presidentti sen kannalla, että Nato-jäsenyyden hakemisesta tulisi järjestää kansanäänestys.

Presidentin mukaan kansan laajaa mielipidettä tulisi kysyä Nato-jäsenyysasiassa.

– Ihan suomalaisten itsensä takia mielipide pitää selvittää legitiimillä tavalla. Tarkoitan sillä sitä, että myös tappiolle jäävä puoli hyväksyy, että nyt kävi näin.

Presidentin mukaan suurissa ratkaisuissa on vaarana, että kansakunta jakaantuu, jos legitimiteettiä ei löydy, eli toisin sanoen, jos kansa ei yhtenäisesti hyväksy kansanäänestystä toimintatapana.  

– Asiasta pitäisi toteuttaa äärimmäisen laaja mielipidetiedustelu, joka olisi julkisen kontrollin alla. Mikään tavallinen mielipidekeskustelu ei legitimisyyttä täytä. 

Katso presidentti Sauli Niinistön erikoishaastattelu kokonaisuudessaan ilmaisesta mtv-palvelusta.


Uutisaamun haastattelussa tietokirjailija Jukka Tarkka hämmästeli presidentin kommenttia kansanäänestyksestä.

– Niinistö haki legitiimiä menettelytapaa kansanäänestykseen. Hän hahmotteli ihan kummallista himmeliä siitä, miten sellaista asiaa voisi tutkia. Hän suhtautuu parlamentaarisen perinteen päätöksentekoon, ikään kuin sen legitimiteetissä olisi jotain vikaa ja puutteita.

– Hän sivuutti varsinaisen parlamentaarisen demokratian perusasiat. Minun mielestäni se sopii huonosti tällaiseen tilanteeseen.

Samassa haastattelussa Tarkan vieressä istunut tietokirjailija Markus Leikola oli eri mieltä asiasta.

– Minun mielestäni Niinistön argumentti oli selkeä. Ulkopolitiikkaa johtavat tasavallan presidentti ja valtioneuvosto yhdessä, ja eduskunta käsittelee neuvotteluesitykset, joita hallitus valmistelee. Sitten jos asia käydään neuvoa-antavan kansanäänestyksen kautta, saadaan riittävä varmistus, että rutinat loppuu.

– Niinistön luonnetta tuntien, hän näkee todella valitettavana sitä tilannetta, jos jää hirvittävä kitinä siitä, ettei oo riittävän perusteellisesti käsitelty asiaa. 

Tarkka jatkoi aiheessa Leikolan kommentin jälkeen:

– Parlamentaariseen menettelytapaan liittyy se, että pulinat loppuvat heiltä, jotka ovat tyytymättömiä tehtyihin päätöksiin, jos peli on pelattu parlamentaaristen perussääntöjen mukaan. En ymmärrä, miksi pitää järjestää himmeli kansanäänestyksen ympärille.

Katso yllä olevalta videolta tietokirjailijoiden haastattelu kokonaisuudessaan.


Lue myös:

    Uusimmat