Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi keskiviikkona Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa olevansa kansanäänestyksen kannalla Suomen mahdollista Naton jäsenyyttä mietittäessä, tietyin ehdoin. Uutisaamussa vierailleet tietokirjailijat olivat Niinistön ajatuksista keskenään hyvinkin eri mieltä.
Sauli Niinistöltä kysyttiin keskiviikkona Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa, onko presidentti sen kannalla, että Nato-jäsenyyden hakemisesta tulisi järjestää kansanäänestys.
Presidentin mukaan kansan laajaa mielipidettä tulisi kysyä Nato-jäsenyysasiassa.
– Ihan suomalaisten itsensä takia mielipide pitää selvittää legitiimillä tavalla. Tarkoitan sillä sitä, että myös tappiolle jäävä puoli hyväksyy, että nyt kävi näin.
Lue myös: Presidentti Sauli Niinistö pitää kansan mielipiteen selvittämistä tärkeänä mahdollista Nato-jäsenyyttä mietittäessä
Presidentin mukaan suurissa ratkaisuissa on vaarana, että kansakunta jakaantuu, jos legitimiteettiä ei löydy, eli toisin sanoen, jos kansa ei yhtenäisesti hyväksy kansanäänestystä toimintatapana.
– Asiasta pitäisi toteuttaa äärimmäisen laaja mielipidetiedustelu, joka olisi julkisen kontrollin alla. Mikään tavallinen mielipidekeskustelu ei legitimisyyttä täytä.
Katso presidentti Sauli Niinistön erikoishaastattelu kokonaisuudessaan ilmaisesta mtv-palvelusta.MTV Uutiset |
Uutisaamun haastattelussa tietokirjailija Jukka Tarkka hämmästeli presidentin kommenttia kansanäänestyksestä.
– Niinistö haki legitiimiä menettelytapaa kansanäänestykseen. Hän hahmotteli ihan kummallista himmeliä siitä, miten sellaista asiaa voisi tutkia. Hän suhtautuu parlamentaarisen perinteen päätöksentekoon, ikään kuin sen legitimiteetissä olisi jotain vikaa ja puutteita.
– Hän sivuutti varsinaisen parlamentaarisen demokratian perusasiat. Minun mielestäni se sopii huonosti tällaiseen tilanteeseen.
Samassa haastattelussa Tarkan vieressä istunut tietokirjailija Markus Leikola oli eri mieltä asiasta.
– Minun mielestäni Niinistön argumentti oli selkeä. Ulkopolitiikkaa johtavat tasavallan presidentti ja valtioneuvosto yhdessä, ja eduskunta käsittelee neuvotteluesitykset, joita hallitus valmistelee. Sitten jos asia käydään neuvoa-antavan kansanäänestyksen kautta, saadaan riittävä varmistus, että rutinat loppuu.
– Niinistön luonnetta tuntien, hän näkee todella valitettavana sitä tilannetta, jos jää hirvittävä kitinä siitä, ettei oo riittävän perusteellisesti käsitelty asiaa.
Tarkka jatkoi aiheessa Leikolan kommentin jälkeen:
– Parlamentaariseen menettelytapaan liittyy se, että pulinat loppuvat heiltä, jotka ovat tyytymättömiä tehtyihin päätöksiin, jos peli on pelattu parlamentaaristen perussääntöjen mukaan. En ymmärrä, miksi pitää järjestää himmeli kansanäänestyksen ympärille.