Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.) pitivät tänään "hätäkokouksen" liittyen varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaan. Molemmat olivat yhtä mieltä tilanteen vakavuudesta, mutta konkreettiset muutokset jäisivät seuraavalle hallitukselle.
– Tilanne on erittäin huolestuttava, Honkonen sanoo MTV Uutisille kokouksen jälkeen.
Samaa mieltä tilanteen haastavuudesta on myös Andersson.
Erityisen haastava tilanne on pääkaupunkiseudulla, mutta ilmiö näkyy ympäri Suomen. Lapset jäävät ilman päivähoitopaikkoja, mikä uhkaa heidän oikeuttaan laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.
Työvoimapula myös rasittaa päiväkotien nykyistä henkilöstöä.
Voidaanko Suomen varhaiskasvatusta yhä sanoa laadukkaaksi?
– Maailman mittakaavassa Suomen varhaiskasvatus on laadukasta ja erittäin hyvää, mutta jos henkilöstöpulaan ei löydetä ratkaisuja, kyllä laatu on uhan alla, sanoo Honkonen.
Opetusministeri Andersson kuitenkin huomauttaa, että alueellisesti tilanteessa paljonkin eroja.
– On paljon alan ammattilaisia, jotka viihtyvät työssään, Andersson sanoo.
– Enemmänkin pitää keskittyä siihen, että saamme työoloja ja alan pitovoimaa parannettua ja huolehdittua riittävistä koulutusmääristä.
6:03
Ministerit: Lakia ei aiota avata tällä hallituskaudella
MTV Uutiset kertoi aiemmin tänään, että rehtoriverkosto Arenen mukaan varhaiskasvatuksen lainsäädännössä tehtiin kohtalokkaita virheitä yksipuolisen valmistelun vuoksi.
Rehtoriverkosto Arenenen mukaan räikein virhe lainvalmistelussa oli perustavanlaatuinen tapa asettaa kaksi eri korkeakoulututkintoa perusteettomasti täysin eriarvoiseen asemaan keskenään.
Lue lisää: Rehtoriverkosto: Varhaiskasvatuksen "vinoon tehty" laki johti sosionomien määrän romahtamiseen – ministerit tänään hätäkokoukseen
Ministerit kertovat käsitelleensä sosionomien aseman selkiyttämistä "hätäkokouksessaan".
– Erityisesti sosionomien työnkuvan selkeyttäminen tuli kaikissa kunnissa esille, ja aion itsekin käydä siitä työnantajapuolen kanssa keskusteluja, sanoo opetusministeri Andersson.
Andersson ja Honkonen molemmat nostavat esiin myös koulutuspaikkojen lisäämisen.
Anderssonin ja Honkosen mielestä varhaiskasvatuslakia olisi syytä tarkastella, mutta ei tällä hallituskaudella.
– Se säädettiin vasta viime kaudella, emmekä ole edes puolessa välissä tätä siirtymäaikaa. Iso tavoite on lisätä korkeasti koulutettujen työntekijöiden määrää varhaiskasvatuksessa, eikä sellainen muutos tapahdu kädenkäänteessä, toteaa Andersson.
7:22
Ministerit katsovat, että tulevalla vaalikaudella tulisi tehdä välitarkastelu varhaiskasvatuksen vuoden 2030 tavoitteisiin, ja selkeyttää samalla sosionomien roolia laissa.
– [Tuolloin] katsotaan, miltä tilanne nyt näyttää ja onko tavoite yhä sellainen, mihin on mahdollista päästä, Andersson sanoo.
Akuutteina toimenpiteinä Andersson kertoo esittävänsä tasa-arvorahoitusta varhaiskasvatukseen hallituksen seuraavassa lisätalousarviossa.
Lisäksi Honkonen esittää valtion ja kuntien paikallisia ratkaisuja pääkaupunkiseudulla. Tämä voisi esimerkiksi olla lisäosaajien tilauskoulutusta.
Jutun otsikkoa ja leipätekstiä muutettu 28.10. klo 12.21. Jutussa ja otsikossa sanottiin aiemmin, että ministerit Andersson ja Honkonen haluaisivat avata varhaiskavatuslain tarkasteluun. Oikea muotoilu on kuitenkin, että he haluavat tarkastella lakia – ilman sen avaamista.