Aivovuoto vähäistä, rahapelaaminen yleistä

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 21.04.2016 11:20

The Economist: Pocket World Figures – 2016 edition

Brittiläinen kansainväliseen politiikkaan ja talouteen erikoistunut The Economist -viikkolehti julkaisee vuosittain tilastokirjan, joka on numeroluetteloistaan huolimatta yllättävän mielenkiintoista luettavaa, tai ainakin selattavaa.

Kirjasta selviää, että maailmassa on eniten vankeja Yhdysvalloissa ja eniten tiedossa olevia öjyvaroja on Venezuelassa. Ainakin töikseen ulkomaanasioista kertoville tämä tilkkutiedon kokoelma on mitä mainioin tietokirja.

Kirja alkaa maantieteellisellä osiolla, jossa kerrotaan pinta-alaltaan suurimmat valtiot (Venäjä, Kanada, Yhdysvallat), korkeimmat vuoret, suurimmat järvet, väestöt jne. Maantieteelliset faktat pysyvät vuodesta toiseen samoina mutta esimerkiksi jo väestömuutokset ovat mielenkiintoista luettavaa. Hitaiten väestö kasvaa Bulgariassa, Libanonissa, Moldovassa ja Ukrainassa – itse asiassa väestö vähenee näissä maissa. Suomi on jaetulla sijalla 36, kun väestön muutos 2015-2020 (siis ennuste ennen pakolaisten määrän kasvua) on -0,3 prosenttia vuosittain.

Qatarissa naiset todellinen vähemmistö

Sex ratio eli sukupuolten suhteellinen määrä kertoo omaa tarinaansa eri yhteiskunnista. Qatarissa asuu 312 miestä sataa naista kohden. Siirtotyöläiset ovat aiheuttaneet samanlaisia vääristymiä useissa Lähi-idän maissa. Vähiten miehiä sataa naista kohden eli 84,1 on niinkin lähellä kuin Latviassa. Myös Venäjä ja muut Baltian maat ovat vähämiehisiä paikkoja. Venäjällä varmaankin miesten ennenaikaiset viinakuolemat ovat yksi merkittävä syy miesten vähyyteen.

Pakolaisista puhuttaessa on hyvä huomioida tilastot niin pakolaistilanteeseen saa hieman perspektiiviä. Pakistanissa on maailman maista eniten pakolaisia, noin 1,6 miljoonaa. Pakistania seuraavat Iran (857 400), Libanon (856 000) ja Jordan. Eniten maailmalla on afganistanilaisia pakolaisia – yli kaksi ja puoli miljoonaa. Heitä seuraavat syyrialaiset (2,5 miljoonaa) ja somalilaiset (1,1 miljoonaa). Nämä luvut ovat vuodelta 2013.

Taloudesta kirjassa on lukuisia tilastoja. Korkein bruttokansantuote henkeä kohden on monacolaisilla, 3,5-kertainen suomalaisiin nähden, jotka ovat tilastossa sijaluvulla 20. Köyhimpiä ovat somalialaiset – he saavat vuodessa sen, minkä suomalaiset saavat päivässä. Jos katsotaan osotovoimakorjattua tilastoa, somalialaiset ovat nytkin huonoimmassa asemassa. Suomalaistenkin sijaluku tipahtaa kohtaan 30 eli suomalaisten euroilla saa vähemmän tavaraa ja palveluja kuin esimerkiksi hollantilaisten euroilla.

Taloudellisesti kovinta nousua kymmenvuotiskaudella on ollut Qatarissa, Macaussa ja Azerbaidzhanissa. Talous on puolestaan romahtanut eniten Etelä-Sudanissa, Keski-Afrikan tasavallassa sekä Kreikassa. Eniten valtionvelkaa (government debt) on Japanissa, 230 prosenttia vuosittaisesta bruttokansantuotteesta vuonna 2014. Suomi on tässä tilastossa kohdassa 20 luvulla 68,4 prosenttia. Ykkösenä Suomi on, kun katsotaan, kuinka paljon hallitus käyttää rahaa vuosittain suhteessa bruttokansantuotteeseen. Suomi oli siis vuonna 2014 ykkössijalla prosenttiluvulla 58,3.

Palestiinaan vyöryy kehitysapua

Muiden maiden maksamia avustuksia kuten kehitysapua, kahdenvälistä apua jne. maailmalla saavat eniten Egypti, Afganistan ja Vietnam. Henkeä kohti laskettuna apua saa eniten Länsiranta Gaza, Kosovo ja Itä-Timor. Eniten työttömiä on Namibiassa (lähes 30 prosenttia), sitten Makedoniassa. Suurin nuorisotyöttömyys eli alle 25-vuotiaiden työttömyys on Bosniassa (yli 60 prosenttia), sitten Kreikassa. Suurimmat työvoimakustannukset työtuntia kohden on Norjassa, Sveitsissä ja Belgiassa. Suomi on tilalla 8. Meitä kalliimpia maita ovat Ruotsi, Tanska, Saksa ja Australia.

Yrittäjyyden suosimisesta puhutaan meilläkin paljon. Todellisuudessa yrityksiä ja yrittäjiä on eniten niissä maissa, jotka ovat varsin köyhiä. Nigerialaisista 40 prosenttia on yrittäjiä ja he saavatkin ykköspaikan tässä tilastossa. Seuraavina ovat Sambia ja Kamerun. Vähiten yrittäjiä on eteläamerikkalaisessa Surinamissa (2,1 prosenttia) mutta tuon maan jälkeen tilastosta löytyvät muun muassa Japani, Italia, Ranska, Saksa. Suomi on sijalla 14. Eniten niin sanottua aivovuotoa tapahtuu Myanmarista ja Bulgariasta, vähiten Sveitsistä ja Qatarista – Suomi on aivovuotopäästöjen vähäisyyslistan neljäntenä eli Suomesta eivät korkeastikoulutetut juuri ulkomaille ole muuttaneet.

Tautitilastojen kärkipäässä emme esiinny, syöpätilastossakaan emme ole 24 kärkimaan joukossa. Lankaliittymiä meillä on vähän eli emme pääse 29 eniten lankaliittymiä omaavien maiden maan joukkoon. Sen sijaan kännykkätilastossa olemme sijalla 10, kun meillä on 1,7 kännykkää asukasta kohden. Ykkösinä ovat Macau, Hongkong ja Latvia. Lehdistönvapaudessa olemme ykkösiä ja oluenjuojina sijalla 11. Uhkapeleihin käytämme maailman maista henkeä kohden viidenneksi eniten rahaa, 554 dollaria vuodessa. Meitä edellä ovat Australia, Singapore, USA ja Uusi-Seelanti.

Suomi investoi avaruuteen suhteellisen paljon

Aseiden vientimaana olemme sijalla 20, selvästi Norjan ja Ruotsin jäljessä. Turvallisuutta mittaavassa Maailman rauhanindeksissä Suomi komeilee sijalla 6. Kärkipaikoilla ovat Islanti ja Tanska. Suomi on päässyt kärkijoukkoon investoinneissa avaruuteen, sillä komeilemme jaetulla 10. sijalla 0,03 prosentin osuudella BKT:sta.

Hiilidioksidipäästöissä asukasta kohden Suomi on sijalla 32. Uusiutuvan energian listauksessa olemme sijalla 14 (16 prosentin osuudella) – selvästi jäljessä ykkösenä olevaa Tanskaa, jossa 47,6 prosenttia energiasta tulee uusiutuvista. Suomen maa-alasta 72,9 prosenttia on metsiä, jolla pääsemme sijalle 3 Surinamin ja Gabonin jälkeen. Absoluuttisesti puuvarantomme oikeuttaa sijaan 27. Luonnonsuojelualueita Suomessa lienee vähän, sillä emme yllä 30 maan joukkoon, jossa on suojeltu vähintään 24 prosenttia maa- ja/tai merialueesta. Ykkösenä on Slovenia, jossa suojeltua pinta-alaa on 54,9 prosenttia.

Tilastokirjan heikko puoli on se, että useat tilastot ovat muutaman vuoden takaa. Niinpä esimerkiksi eri maiden taloustilanteesta ei saa aivan tuoretta kuvaa. Mutta vaikka Suomen taloustilanne ei tällä hetkellä kovin kummoinen olekaan, maailman mittakaavassa olemme huippujoukossa.

Pertti Nyberg

Kirjoittaja toimii journalistina MTV Uutisissa

Tuoreimmat aiheesta

Mielipiteet