Perussuomalaisten entisen puheenjohtajan mukaan populistipuolueiden on yleisesti ottaen vaikea kestää valtaa.
Entinen ulkoministeri ja perussuomalaisia 20 vuotta johtanut Timo Soini avaa tänään julkaistussa Populismi-kirjassaan (Pole-Kuntatieto Oy) näkemyksiään populismin perusteista ja sen merkityksestä omalla urallaan.
Poliittisen uransa loppuvaiheen suurimpaan kriisiin, perussuomalaisten hajoamiseen vuonna 2017, Soini viittaa satasivuisessa kirjassa vain epäsuorasti.
Hän antaa ymmärtää, että puolueen hajoamisen taustalla oli ainakin osittain se, että perussuomalaisten jäsenistö ja kannattajat eivät osanneet käsitellä puolueen nousua valtaan vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen.
– Nykyisin, kun itse olen läpikäynyt pitkän tien ja kokenut hallitusvallan ja puolueen hajaannuksen, ymmärrän, kuinka vaikeaa populistisen puolueen on kestää vallan kammareissa. Se vaatii paljon sekä kannattajilta mutta ennen kaikkea omalta jäsenistöltä, joka joutuu paineen alle eikä ole tottunut tekemään kompromisseja, jotka monipuoluejärjestelmässä ovat välttämättömiä, Soini kirjoittaa.
Muistelmat "toivottavasti joskus"
Omaa rooliaan ja tekemisiään perussuomalaisten puheenjohtajana, kansanedustajana ja ulkoministerinä Soini ei kirjassa juurikaan arvioi vaan keskittyy pohtimaan populismia ilmiönä ja politiikan teon tapana Suomessa ja maailmalla.
Poliittisen tilinteon aika lienee muistelmissa, jotka Soini toivoo saavansa aikaiseksi "joskus".
Muilta osin Soini ei tulevaisuuden suunnitelmiaan avaa, mutta hän vahvistaa, ettei aio palata valtakunnan politiikkaan. Yhtenä vaihtoehtona hän sanoo pohtivansa väitöskirjan tekemistä populismista.
– Luen edelleenkin populismiin liittyvää materiaalia sekä suomen että englannin kielellä. Väitöskirjakin voisi olla mahdollinen. Ainakaan materiaalista ja kokemuksesta ei ole pulaa. Olen kuitenkin samalla sekä kurinalainen että kuriton luonne, mahtaisiko motivaatio riittää, Soini puntaroi.
Timo Soini haastattelussa tänään maanantaina 13.1. Viiden jälkeen -ohjelmassa (klo 17.00 alkaen MTV3-kanavalla ja mtv.fi:ssä.)