Riikka Purra piti ensimmäisen linjapuheensa perussuomalaisten puheenjohtajana.
Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Riikka Purra käsitteli linjapuheessaan perussuomalaisten politiikkaa ideologisia pohjavirtauksia myöten.
Niin maahanmuutosta, taloudesta kuin ilmastostakin puhuttaessa Purra pyrki korostamaan puolueensa olevan realistinen vaihtoehto.
– Minä olen hyvin ylpeä perussuomalaisesta ihmiskäsityksestä ja arvopohjasta, ja toivottavasti tekin olette, Purra sanoi omilleen.
"Olemme huolissamme väestöpohjan muutoksista"
Räväkkiä uusia poliittisia avauksia Purran puhe ei sisältänyt.
Maahanmuuton osalta Purra toisti puolueen tutun tavoitteen nollasta turvapaikanhakijasta. Sekä perheenyhdistämisen että kansalaisuuden saamisen kriteerejä tulisi tiukentaa.
– Ja kyllä, olemme huolissamme väestöpohjan muutoksista. Esimerkiksi siitä, että noin 15 vuoden päästä Espoossa kolmasosa asukkaista on vieraskielisiä. Suurimmiksi ryhmiksi kiilaavat aasialaiset, pohjoisafrikkalaiset ja Lähi-idästä tulevat, Purra sanoi.
Puolue, joka ei ole valmis kiristämään suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa, ei mahdu Purran perussuomalaisten kanssa samaan hallitukseen.
Julkista sektoria ei tulisi paisuttaa
Nykyhallituksen talouspolitiikka sai Purralta aimo annoksen kriitikkiä.
Suomen taloudellinen tilanne on "surullinen" ja kuntatalous "historiallisen huonossa jamassa".
Julkista sektoria ei Purran mukaan tulisi enää paisuttaa "paperinpyörittäjillä ja hiirennapsuttelijoilla".
Puolueen omia talouslinjauksia Purra ei käsitellyt erityisen konkreettisella tasolla. Hän kuitenkin painotti yrittäjien asemaa ja vaati työn verotuksen madaltamista.
– Palkansaajan tilipussiin verojen jälkeen jäävää osuutta työn tuotosta on nostettava.
Perussuomalaiset toimii uuden puheenjohtajansa mukaan pääosin oikeisto-vasemmisto-jaon ulkopuolella.
– Oikeisto-vasemmisto-ulottuvuus on monin osin vanhentunut ja käyttökelvoton ohjaamaan sen paremmin käytännöllistä kuin filosofisempaakaan poliittista analyysia.
EU-kritiikillä ei erityisen keskeistä roolia
Suomen pitää Purran mukaan tavoitella parempaa kansallista itsetuntoa.
– Suomi takaisin ei tarkoita säkkiä päähän. Päinvastoin, se tarkoittaa sitä, että osaa avata silmänsä, nähdä tosiasiat ja arvostaa sitä, mitä on saavuttanut.
Puheensa aikana Purra sanoi olevansa huolissaan siitä, mitä "kiihtyvä ilmastopelottelu maailmanloppua manaavine uhkakuvineen" aiheuttaa lapsille.
EU-kritiikki ei saanut puheessa erityisen suurta roolia. Niin ilmasto- kuin EU-politiikassa Purra vaati Suomen puolustavan nykyistä paremmin omia oikeuksiaan.
Puolueensa politiikan pohjaideologiaa ja -visioita käsitellessään Purra liitti perussuomalaiseen ajatteluun sen, ettei oikeuksia ole ilman velvollisuuksia.
– Ylipäätänsä Suomessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa puhutaan aivan liian vähän velvollisuuksista. Oikeuksia kaikki osaavat tarvittaessa keksiä, mutta me kyllä muistutamme mielellämme muita, mitä se vaatii ja edellyttää, että Suomessa olisi turvallista, keskinäistä luottamusta ja hyvinvointia.
Aluevaaleista haetaan "hyvää tulosta"
Perussuomalaisista puhutaan julkisuudessa usein populistipuolueena, ja esimerkiksi entinen puheenjohtaja Timo Soini tunnustautui aikanaan avoimesti populistiksi.
Purra halusi nyt ottaa ainakin hieman etäisyyttä termiin.
– Uskon populismiin ainoastaan silloin, jos sillä tarkoitetaan kansan kannatusta ja tukea erotuksena esimerkiksi sille, että puolueen taustalla häärii erilaisia etujärjestöjä, jotka avittavat agendan edistämistä rahalla ja suhteilla, Purra sanoi.
– Sellaista häpeilemätöntä populismia karsastan, joka pyrkii vain äänten ja suosion kalasteluun erilaisin katteettomin lupauksin ja silmänkääntötempuin, Purra linjasi.
Seuraavat vaalit, aluevaalit ovat edessä jo varsin pian. Eduskuntavaaleihin 2023 Purra on asettanut tavoitteeksi ykköspaikan, mutta aluevaaleista haetaan "hyvää tulosta".
– Kuntavaalit osoittivat, että olemme onnistuneet saavuttamaan merkittävän aseman paikallistasolla. Nyt teemme sen myös aluetasolla, puheenjohtaja lupaili omilleen.