Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) kaksoisrooli Britannian matkalla herätti torstaina hämmennystä.
Oppositiossa ihmeteltiin, ketä Soini matkalla oikeastaan edusti. Ulkoministerin kabinettipäällikön Raili Lahnalammen mukaan Soini vieraili Britanniassa puoluejohtajana eikä ulkoministerinä. Erityisavustaja Riikka Taivassalon mukaan puolue maksaa Soinin matkan.
Sky News -kanavalla Soini esiteltiin kuitenkin ministerinä keskiviikkona. Lahnalammen mielestä ei ole ongelma, että Soini esiintyi vierailun aikana Sky Newsilla, jos tämä erottaa selkeästi omat kantansa hallituksen kannoista.
– Hän on varmasti kertonut, että mikä on hänen oma kantansa ja hallituksen kanta. En ole sitä katsonut, niin en tiedä.
Sky News kysyi Soinilta, aikooko Suomi erota EU:sta. Soini vastasi, että hallitusohjelmaan ei ole kirjattu, että Suomen EU-jäsenyydestä tulisi järjestää kansanäänestys.
Soini ei ottanut kantaa, onko kansanäänestys perussuomalaisten vaaliohjelmassa vuoden 2019 vaaleissa.
Uunituoreessa turvallisuuspoliittisessa selonteossa määritellään, että EU on Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeisin toimintakehys. Soini on ollut mukana selonteon tekemisessä. Eikö silloin ole ristiriitaista, että ulkoministeri jättää kantaansa auki?
– Aivan samanlaisia kritiikkiä on ollut, kun aiemmat ministerit ovat ulkomailla kertoneet henkilökohtaisia kantojaan vaikka Natosta. Silloin on tehty selväksi, mikä on oma kanta ja mikä hallituksen, Lahnalampi sanoo.
"Ei voi olla kahta Timo Soinia"
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ihmetteli, kenen linjaa Soini vierailulla edusti. Hänen mielestään Soinin viestit ovat ristiriitaisia.
– Nyt emme tiedä, keitä hän tapaa ja millä mandaatilla puhuu. Ei voi olla kahta Timo Soinia.
– Siinä ei ole ongelmia, että Soini käy ulkomailla tuulia haistelemassa. Mutta hän ei voi ulkoministerinä poiketa hallituksen linjasta ja samalla flirttailla perussuomalaisten puheenjohtajana EU-kriittisten kanssa, hän lisäsi.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tviittasi, että hän edellyttää ulkoministerin edustavan hallituksen linjaa sekä ulkomailla että kotimaassa. Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kritisoi keskiviikkona Soinia, joka on brexit-äänestyksen jälkeen muistuttanut vanhasta iskulauseestaan "missä EU, siellä ongelma".
– Tämä on juuri sitä puhetta, mitä meidän pitää välttää, Sipilä sanoi Brysselissä EU-huippukokouksen jälkeen.
Lahnalampi ei torstai-iltana tiennyt, ketä Soini matkalla tapasi. Hän kiistää, että vierailun ohjelmaa olisi piiloteltu.
– Tapaamisia ei voitu varmistaa etukäteen, sillä henkilöt ovat hirveän kiireisiä. Ei tässä ole mitään kummallista.
Taivassalon Twitter-tilin mukaan Soini olisi tavannut ainakin Britannian eurooppaministerin David Lidingtonin sekä Pohjois-Irlannista vastaavan ministerin Theresa Villiersin. Lisäksi Soini olisi tavannut brexitiä tukeneen parlamentin alahuoneen puheenjohtajan Chris Graylinginin ja konservatiivipoliitikon Michael Dobbsin.
Perussuomalaisten ja etenkin puolueen puheenjohtaja Soinin epäselvä EU-kanta on herättänyt paljon keskustelua Suomessa.
1:59