Ulkoministeri vähättelee Ylellä Essayahin ja Tavion poikkeamia Suomen linjasta: "Hän on eri mieltä, mennään eteenpäin"

2:25imgKatso uutisjuttumme perjantailta 4. lokakuuta: TP-utva ei muuta kohuttua Ukraina-päätöstä, mutta suuntaa tukea myös vähemmistöille
Julkaistu 05.10.2024 11:57(Päivitetty 05.10.2024 16:10)

MTV UUTISET – STT

Valtosen mukaan Tavion tasa-arvoliittoumaratkaisussa on tehty "kärpäsestä härkänen".

Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan Suomen hallituksessa vallitsee vahva yksimielisyys ulkopolitiikan tärkeimmistä asioista. Valtonen kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Valtosen mukaan hallituksen keskuudessa vallitsee vahva konsensus ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruslinjasta eikä ole iso asia, että kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah on eri mieltä Suomen äänestyskäyttäytymisestä YK:n Israel-äänestyksessä.

– Meillä on vahva konsensus peruslinjasta ulko- ja turvallisuuspolitiikasta myös Lähi-idän suhteen. Me olemme kaikki hallituksen sisällä samaa mieltä siitä, että me tarvitsemme tulitauon, haluamme panttivangit vapaaksi ja ihmisille viipymättä apua. Me haluamme rauhoittaa tilannetta. Olemme tuominneet Iranin kammottavat iskut Israelia kohtaan. Tämä on se iso kuva, Valtonen sanoi.

Valtosen mukaan on luonnollista, että hallituksen puolueilla on erilaisia painotuksia politiikan yksityiskohdissa.

– Kun me elämme demokratiassa, ei ole virhe vaan se on ominaisuus, että erilaisilla puolueilla ja erilaisilla poliitikoilla on erilaisia painotuksia. He edustavat omia äänestäjiään, Valtonen sanoi.

Valtonen sanoi arvostavansa suuresti kokenutta ja osaavaa Essayahia, jonka kanssa Valtonen on tehnyt vuosien ajan monenlaista yhteistyötä.

– Hän on tästä asiasta eri mieltä. Mennään eteenpäin, Valtonen summasi.

Suomi äänesti YK:ssa sen puolesta, että Israelin siirtokunnat miehitetyillä palestiinalaisalueilla todetaan laittomiksi.

Orpon vaikeneminen ihmetytti

Demokraatti-lehti kertoi perjantaina, että Essayah jätti eriävän mielipiteen Suomen äänestyskäyttäytymisestä YK:n Israel-äänestyksessä tp-utvan eli tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteisessä kokouksessa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ei kertonut Essayahin eriävästä mielipiteestä tp-utvan jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa, jossa hän päinvastoin korosti hallituksen yksimielisyyttä ulkopolitiikan linjasta.

Essayahin eriävän mielipiteen mainitsematta jättäminen herätti ihmetystä muun muassa oppositiopuolueissa. Esimerkiksi keskustan puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan olisi ollut asiallista kertoa eriävästä mielipiteestä tiedotustilaisuudessa.

– Tässä nousee kysymys, onko hallitus yhtenäinen vai onko näitä ongelmia vain koetettu lakaista maton alle, Kaikkonen sanoi STT:lle.

Myös vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta piti viestipalvelu X:ssä hämmentävänä Essayahin erkanemista hallituksen linjasta ja sitä, ettei pääministeri kertonut asiasta tiedotustilaisuudessaan.

Pääministeri Orpo ei ollut tänään tavoitettavissa kommentoimaan asiaa, mutta Orpon toimintaa perusteltiin tp-utvan kokousten luottamuksellisuudella.

– Tp-utvan keskustelu ja pöytäkirja eivät ole julkisia, joten pääministeri ei luonnollisestikaan voi niihin mennä, pääministerin esikunnasta viestitetään.

Myöskään Essayah ei halunnut tänään kommentoida asiaa.

– Ministeri Essayah ei jatka keskustelua tästä aiheesta. Asia on hänen osaltaan loppuun käsitelty, Essayahin esikunnasta viestitettiin.

Tavio valitsi toisin

Valtonen kommentoi Ykkösaamussa myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) päätöstä jäämisestä Ukrainan jälleenrakennuksen tasa-arvoliittouman ulkopuolelle.

– Ymmärrän, että erityisesti oppositiolla on tarve nostaa yksittäinen tukipäätös suureen mediahuomioon, mutta tämä on yksi tukipäätös kymmenistä, jos ei jopa sadoista, joita kollega Ville Tavio tekee, Valtonen sanoi.

Valtosen mielestä Suomi olisi hyvin voinut lähteä mukaan tasa-arvoliittoumaan, mutta Tavio teki toisenlaisen valinnan neljästä tarjolla olleesta vaihtoehdosta.

Valtosen mukaan Suomen tukipolitiikassa painottuvat kirkkaasti Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan painotukset eli demokratia, ihmisoikeudet, oikeusvaltio ja tasa-arvo myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen suhteen. Tämä näkyy Valtosen mukaan muun muassa Suomen Etyj-politiikassa.

– Nyt on tehty kyllä tässä suhteessa kärpäsestä härkänen, Valtonen arvioi tasa-arvoliittoumasta noussutta keskustelua.

Juttu pävitetty kauttaaltaan kello 16.09.

Lue lisää: Oppositio ihmettelee: Miksi Orpo salasi Essayahin irtioton?

Orpo: Tavion Ukraina-päätöstä ei peruta eikä mahdollista mainehaittaa paikata – myöntää hallituksen erimielisyydet

Kommentti: Hallitus löysi laastareita, mutta haava ikuisuuskiistasta märkii yhä

Ministeri Tavio saa valmistella uuden tasa-arvoa koskevan osion Suomen Ukrainan jälleenrakennussuunnitelmaan – mutta ei yksin

Orpo Suomen ulkopolitiikan kohuista: Ei ihan kunnolla ole mennyt

Keskustan Kaikkonen ryöpyttää hallitusta: "Kerta kaikkiaan pitää saada selvyys"

Ministeri Tavio ei pyörrä päätöstään

Tuoreimmat aiheesta

Orpon hallitus