Sinisten vaalitulos luultavasti ratkaisi lopullisesti sen, että Timo Soini (sin.) päätti jättää europarlamenttivaalit väliin, sanoo Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Soini ilmoitti tänään blogissaan, että jättää politiikan.
Jokisipilän mukaan Soinin ratkaisu perustuu yksinkertaiseen vaalimatematiikkaan. Sinisen Tulevaisuuden kokonaisäänisaalis eduskuntavaaleissa jäi noin 30 000 ääneen. Sellaisella kannatuksella eurovaaleissa läpi pääseminen on hyvin vaikeaa.
– Vaikka Soini olisi mennyt ehdolle, ei olisi mitenkään kirkossa kuulutettu, että hän olisi mennyt läpi.
Lue lisää: Timo Soini ei asetu ehdolle eurovaaleissa
Poikkeuksellinen ura ja romahdusmainen lasku
Jokisipilä pitää Soinin uran käänteitä poikkeuksellisina Suomen historiassa. Ensin Soini nousi 2000-luvun alussa eduskuntaan ja kasvatti pikkuhiljaa puolueen kansanedustajapaikkojen määrän 39:ään.
Sen jälkeen nousukiito päättyi, kun siniset irtaantui perussuomalaisista ja ryhmä putosi vaaleissa kokonaan pois eduskunnasta.
– Tässä on kiivetty todella korkean huipun päälle ja sitten pudottu ennätyksellisen syvään alhoon.
Jokisipilän mukaan samanlaisia nousuja ja romahduksia ei juuri löydy poliittisesta historiasta.
Hänen mukaansa yksi hieman vastaavanlainen tilanne on nähty 1950–1960-luvun taitteessa, kun skogilaiset (virallisesti TPSL) irtaantuivat SDP:stä. Tosin silloinkin skogilaisten ehdokkaista kaksi pääsi läpi seuraavissa eduskuntavaaleissa, kun taas sinisten ryhmä jäi kokonaan ilman paikkoja.
Tulevaisuus luultavasti Soinillekin epäselvä
Jokisipilä arvioi, että Timo Soini ei vielä itsekään tiedä, mitä tekee tulevaisuudessa. Hänen mukaansa korkean profiilin poliitikot työllistyvät usein esimerkiksi vaikuttamisviestintätoimistoihin.
Ulkoministerinä pätevöitynyttä Soinia voisivat kiinnostaa myös kansainväliset tehtävät.
– Turvallinen veikkaus on se, että raveissa hän varmaan ainakin käy.