Vaalien alla MTV:n kanavilla näkyy aiemmin tiiviimmin kommentaattorina ja analysoijana tietokirjailija ja viestintäasiantuntija Jari Korkki.
Täysin uusi kasvo "vaalivalvoja Korkki" ei kuitenkaan ole, vaan hänet on nähty Maikkarilla vuodesta 2019 Pöllöraadissa, ja sitä ennen hän on tehnyt pitkän uran Ylen politiikan toimittajana.
– Aloitin televisiourani Maikkarilla kesätoimittajana joskus ennen käpysotia ja olen ollut tuolla Ylessä politiikan toimittajana yli 20 vuotta, Korkki avaa työhistoriaansa.
Korkki nähdään vaalien alla analysoijana ainakin Huomenta Suomessa ja MTV Uutiset Livessä MTV Uutisten vaalitenttien jälkeen 15. maaliskuuta ja 29 maaliskuuta, sekä vaaliasiantuntijana sekä Tulosiltana 2. huhtikuuta että vaalien jälkeisenä päivänä.
Lue myös: Annika Saarikko MTV Uutisille: Keskusta ei jatka nykyisellä hallituspohjalla ensi vaalikaudella
Perussuomalaisten tilanne muuttunut
Korkin mukaan eduskuntavaaliasetelma on jännittävä.
Eduskunnan "vaalilomille" lähdettiin hyvin samankaltaisissa asetelmissa kuin vuonna 2011, sillä erot kolmen suurimman puolueen – sosiaalidemokraattien, kokoomuksen ja perussuomalaisten – kannatuksessa ovat pieniä ja kaikkien kannatus on noin 20 prosentissa.
– Toinen porukka on sitten 10 prosentin tienoilla, Korkki sanoo.
Tilanne ei kuitenkaan ole täysin samanlainen. Kun perussuomalaiset sai suuren vaalivoiton vuonna 2011, puolueen paikkamäärä kasvoi eduskunnassa kertaheitolla viidestä 39:ään.
Puolue ei ollut tuolloin vielä kypsä hallitukseen.
– Sosiaalidemokraatit ja kokoomus tunnustelivat hetken kolmen suuren puolueen hallitusta, mutta hallituksen muodostamisessa syntyi vaikeuksia, koska suurin vaalivoittaja, joka nousi saman tien suureksi puolueeksi, ei itse halunnut hallitukseen, Korkki kertaa.
– Timo Soini varmaan pari päivää haisteli tuulia siinä oman porukkansa kesken ja totesi että ei, ei se käy. Oli lähdetty leikkisästi sanottuna herraviha-asenteella liikkeelle, niin niistä ei kahdeksassa päivässä herroja tullut.
Nyt tilanne on Korkin mukaan toinen ja perussuomalaiset olisi todennäköisesti halukas hallitukseen, jos se voittaa vaalit.
Se voisi myös olla mieluisa hallituskumppani ainakin kokoomukselle.
– Ainakin, jos Petteri Orpon kannanottoja tulkitsee, niin Orpohan on jättänyt tämän täysin auki, että hän ei ole lähtenyt etukäteen tekemään sellaisia linjauksia, että se tai tämä puolue ei kävisi. Kai tämä on tulkittava näin, että vaalituloksesta riippuen kaikki on mahdollista.