Kaiken piti olla kunnossa. Upea loistoristeilijä Titanic lähti liikkeelle 11.4.1912 Southamptonista Iso-Britanniasta. Mukana oli niin rikkaita huvimatkailijoita kuin köyhiä ihmisiä, jotka haaveilivat paremmasta elämästä Atlantin toisella puolen.
– Se oli kaunis laiva, niin kuin kaupunki. Siellä oli kaikki niin hyvin, ettei voinut paremmin olla. Me olimme kolmannen luokan matkustajia, ja siellä oli kolmannellekin luokalle kaikkea - oli musiikkia ja sai syödä vielä myöhemmällä mitä tykkäsi, suomalainen Anna Turja kertoo 70-luvulla tehdyllä nauhoituksella.
Anna kuului niihin onnekkaisiin, jotka selvisivät järkyttävästä turmasta.
Titanicissa oli tilaa 3 547 matkustajalle ja miehistön jäsenelle, laiva oli noin 269 metriä pitkä ja 28 metriä leveä. Se oli aikansa ylellisin valtamerialus, jossa oli vain yksi vakava puute - siinä oli vain kaksikymmentä pelastusvenettä eli ei läheskään kaikille matkustajille. Lukumäärä tosin ylitti kaikki viranomaisvaatimukset.
Mutta ei hätää - laivahan oli uppoamaton uudenlaisen osastoinnin takia.
Matka sujui ongelmitta aina huhtikuun 14. päivään asti. Seuraavana yönä tapahtui yksi historian mieleenpainuvimmista laivaonnettomuuksista.
Laiva törmäsi hieman ennen puolta yötä jäävuoreen. Pian miehistö tajusi, kuinka vakavasta asiasta on kyse. Matkustajat sen sijaan jatkoivat laulamista ja soittamista, vaikka tuho oli jo lähellä.
Ensimmäinen hätäkutsu lähetettiin reilut puoli tuntia törmäyksen jälkeen. Meni kuitenkin vielä puoli tuntia, ennen kuin ensimmäinen pelastusvene saatiin laskettua. Tässä vaiheessa keulan osastot olivat jo täyttyneet vedestä ja keula oli alkanut painua.
Kun vesi pääsi sisään murtumakohdasta, laivan runko murtui. Tulviva vesi nopeutti uppoamista, mikä lopulta tapahtui aamuyön tunteina vain muutamissa minuuteissa.
Aamuneljältä RMS Carpathia poimi ensimmäiset ihmiset pelastusveneistä. Selviytyneiden kertomusten mukaan onnettomuuspaikan ohi ajoi ainakin yksi alus, joka ei kuitenkaan pysähtynyt auttamaan. Myöhemmin tulleiden laivojen lohduttomaksi tehtäväksi jäi todistaa yli 1500 ihmisen hengen vaatinutta laivaturmaa.
Carpathia saapui New Yorkiin 18.4.
Titanicin kohtalon yöstä on kulunut nyt 100 vuotta.
(MTV3 - STT-grafiikka)
Titanicilta pelastunut suomalainen kertoo kauhujen yöstä: Ohi mennyt laiva ei auttanut