Tiukka jyrähdys SM-liigan pelaajasiirroista – "Emme me tällaista voi vain seurata sivusta"

Pelaajayhdistys vaatii SM-liigalta välitöntä muutosta liigan sisäiseen siirtotakarajaan. Nykyinen siirtotakaraja estää sarjan sisäisen pelaajaliikenteen tammikuun jälkeen. Kansainvälinen siirtotakaraja umpeutuu puolestaan 15. helmikuuta.

Pelaajayhdistyksen mukaan SM-liigan hallituksen viime keväänä linjaama päätös liigan sisäisen siirtotakarajan asettamisesta 31. tammikuulle rikkoo Liigan ja Pelaajayhdistyksen yleissopimusta. Päätös tehtiin Pelaajayhdistyksen mukaan ilman sen kuulemista.

Tuoreessa tiedotteessa Pelaajayhdistys vaatiikin, että sisäinen siirtotakaraja palautetaan alkuperäiseen päivämääräänsä 15. helmikuuta, joka on samalla kansainvälisten pelaajasiirtojen takaraja.

Liigahallituksen huhtikuussa 2023 tekemää päätöstä Pelaajayhdistys kuvailee selkeäksi "sopimusrikkomukseksi ja vakavaksi loukkaukseksi yhteistyökulttuuria kohtaan".

Liiga ei Pelaajayhdistyksen mukaan ole reagoinut sen esittämään vaatimukseen.

– Odotimme, että Liiga olisi myöntänyt rikkoneensa sopimusta ja mitätöivän aikaisemman päätöksensä. Nyt tästä jää sellainen maku, että sopimukset ovat vain sopimuksia, mutta mehän tehdään niin kuin meitä huvittaa, Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Teemu Ramstedt toteaa.

– Emme me tällaista voi vain seurata sivusta. Meillä on tärkeitä töitä yhdessä tehtävänä ja haluamme takeet siitä, että Liiga ei voi tällaista toimintatapaa jatkaa, Ramstedt sanoo.

Pelaajayhdistyksen oikeudellisen neuvonantajan Matti Huhtamäen näkemys on, että tammikuun siirtotakaraja rikkoo työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen liittyvää EU-lainsäädäntöä.

– Näin paljon ennen pudotuspelien alkamista päättyvä oikeus siirtyä seurasta toiseen ei ole perusteltavissa puhtaasti urheilullisesta näkökulmasta, tiedotteessa lisätään.

Hiltunen: Tavoitteena vähentää tyhjennysmyyntejä

MTV Urheilu tavoitti SM-liigan hallituksen puheenjohtajan Heikki Hiltusen, jonka mukaan Liigan hallitus on käynyt Pelaajayhdistyksen esityksen läpi viime viikon maanantaina.

– Keskusteltiin vielä uudelleen tämä päätös läpi ja keskustelimme sen palautteen läpi. Tämä päätös kuuluu liigahallituksen toimivaltaan ja tavoitteena on ollut vaikuttaa siihen, että kevään aikana ei niitä paljon keskusteltuja tyhjennysmyyntejä aloitettaisi niin aikaisin tai yleensä ollenkaan. Tämä on yksi pieni keino, joka voidaan Suomessa tehdä Liigan hallituksen päätöksellä, Hiltunen kertoo.

– Päädyimme (Pelaajayhdistyksen) palautteesta huolimatta siihen, että tämä päätös pysyy voimassa. Yleissopimuksessa on todettu, että kuuntelemme Pelaajayhdistystä, ja sen takia kävimme asian uudelleen läpi, mutta päädyttiin samaan päätökseen. 

Pelaajayhdistyksen näkemystä työvoiman vapaan liikkumisen perusteettomasta rajoittamisesta Hiltunen kommentoi niukasti.

– En ota sen enempää kantaa siihen, kun tämä väite tulee minulle uutena, mutta en näe kyllä niin, että olisimme rajoittamassa liikkuvuutta. En näe sitä juridista ongelmaa tässä. Asiasta voi tietysti debatoida, Hiltunen sanoo.

Juttua täydennetty Heikki Hiltusen kommenteilla kello 13.10.

Lue myös:

    Uusimmat