Pelaajayhdistys hämmästelee Liigan ja Jääkiekkoliiton toimintaa: "Eivät ole esittäneet missään vaiheessa"

Tämän vuoksi Pelaajayhdistys ryhtyi toimiin SM-liigaa vastaan: "Pelaajat haluavat olla mukana lainmukaisessa toiminnassa" 1:36
SJRY:n asianajaja Matti Huhtamäki: tämän vuoksi Pelaajayhdistys ryhtyi toimiin SM-liigaa vastaan

Suomen jääkiekkoilijat ry jätti tänään toimenpidepyynnön Kilpailu- ja kuluttajavirastolle (KKV:lle) koskien SM-liigan, liigaseurojen ja Jääkiekkoliiton toimintaa. Pelaajayhdistys epäilee kolmen edellä mainitun tahon syyllistyneen määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön ja laittomaan kartelliin.

– Sanoisin, että se on hyvin suuri se epäilys. Tällaisiin tutkintoihin ei missään tapauksessa lähdetä sellaisilla tiedoilla, jotka eivät olisi perusteltavissa. Meidän perusteltu näkemyksemme on se, että Jääkiekkoliitto, SM-liiga ja liigaseurat rikkovat kilpailuoikeudellisia säädöksiä, Pelaajayhdistyksen asianajaja Matti Huhtamäki taustoittaa MTV Urheilulle.

– Meillä on niin kotimaista kuin EU-tason oikeuskäytäntöä siitä, että tällainen toiminta tässä muodossa kuin mitä Liiga nyt harjoittaa, ei ole lainmukaista.

Vaikka epäily on vahva, puheenjohtaja Teemu Ramstedtin mukaan Pelaajayhdistykseltä myös puuttuu paljon tietoa asiaan liittyen.

– Emme ole nähneet Liigan osakassopimusta tai Liigan ja Jääkiekkoliiton välistä sopimusta. Olemme kuitenkin halunneet ottaa tämän askeleen.

Keskeisenä vaatimuksena avoin pääsarja

Pelaajayhdistyksen näkökulmasta nykymallissa hiertää ennen kaikkea se, että SM-liiga ei heidän tulkintansa mukaan ole aidosti avoin sarja, vaikka Liiga tiedotti lokakuussa, että ensi keväästä alkaen pelataan taas liigakarsinnat – ensimmäistä kertaa sitten kevään 2013.

Käytännössä liiganousu edellyttää ensi keväänä Mestiksen voittamista, karsintojen voittamista, liigalisenssiehtojen täyttämistä ja liigaosakkeen lunastamista.

– Olemme sen julkisesti tuoneet vahvasti esiin, että haluamme urheilullisesti aidosti avoimet sarjat. Emme näe, että tämä nykymalli olisi sellainen. Se on se pääviesti, ja totta kai haluamme, että urheilussa toimitaan lainmukaisesti. Meillä on vahva epäilys, että nyt ei toimita, Ramstedt sanoo.

Huhtamäen mukaan päätös asiassa etenemisestä tehtiin pelaajien etua ajatellen.

– Pelaajat haluavat olla mukana lainmukaisessa toiminnassa, ja pelaajat katsovat myös, että heidän työpaikkojensa määrä on tällä hetkellä aika lailla rajattu SM-liigajoukkueiden määrään. Meidän näkemyksemme on, että jääkiekkomarkkina Suomessa kannattelisi useampaakin ammattimaista palkkaa maksavaa työnantajaa.

– Haluamme taata vapaan kilpailun ja sen, että seurat toimivat niin Liigassa kuin Mestiksessä markkinatalouden lainalaisuuksien mukaan eikä yhteisesti sovitulla tavalla, jossa jaetaan tuloja ja sitä kautta suljetaan ympyrää. Tämän pitäisi olla enemmänkin avoimuuteen perustuvaa toimintaa.

SM-liigan ja Pelaajayhdistyksen välinen vääntö asian tiimoilta on jatkunut jo pitkään, ja julkisten kannanottojen kautta on muodostunut sellainen kuva, ettei ainakaan SM-liiga ole ollut täysin tietoinen siitä, mitä Pelaajayhdistys on tarkalleen ottaen ajanut takaa.

Sekä Ramstedt että Huhtamäki pitävät tätä yllättävänä.

– Näen, että olemme olleet hyvin selkeitä ja perustelleet omia näkemyksiämme, ja olen suoraan sanottuna ollut hyvin yllättynyt siitä, että Liiga, liigaseurat tai Jääkiekkoliitto eivät ole oikeudellisia argumenttejaan esittäneet tässä missään vaiheessa. He eivät ole antaneet meille edes mitään syytä arvioida toisin näitä meidän perusteitamme, Huhtamäki sanoo.

"Ei aitoa päätöksentekovaltaa"

Ramstedtin mukaan kamelin selän katkaisi vuodenvaihteessa tehty päätös, jossa Pelaajayhdistys jätettiin sivuun Liigan ja Jääkiekkoliiton välistä yhteistyötä hallinnoivasta huippukiekon neuvottelukunnasta.

Pelaajayhdistys ja Mestis-seurat tiedottivat tammikuun lopussa, etteivät ne osallistu edellä mainitun neuvottelukunnan päätöksiä valmisteleviin työryhmiin, joihin niille tarjottiin paikkaa.

– Koimme, ettei meillä ole aitoa ja oikeaa päätöksentekovaltaa. Ongelma muodostuu siitä, että meitä vain kuullaan emmekä ole aidosti päättämässä. Silloin emme voi olla varmistamassa lainmukaisuutta, Ramstedt sanoo nyt.

SM-liigan puheenjohtajan Heikki Hiltusen näkemys työryhmätyön vaikuttavuudesta on toisenlainen.

– Työryhmät kuitenkin oikeasti valmistelevat ja tekevät esitykset, jotka huippari (huippukiekon neuvottelukunta) käy läpi. Mutta kyllä huippari käytännössä nojaa näihin työryhmiin, Hiltunen sanoi aiemmin tänään STT:lle.

– Päätökset tehdään Liigan osalta asiasta riippuen osakaskokouksessa tai yhtiökokouksessa ja liiton puolella liittovaltuustossa.

Lue myös:

    Uusimmat