Kommentti: Tästä on kyse SM-liigaa ravistelevassa riidassa – pelaajat ottavat järeät aseet käyttöön

1:36imgSJRY:n asianajaja Matti Huhtamäki: tämän vuoksi Pelaajayhdistys ryhtyi toimiin SM-liigaa vastaanPhotomotion / All Over Press
Julkaistu 11.03.2024 15:53
Toimittajan kuva
Antti Rämänen

antti.ramanen@mtv.fi

Pelaajayhdistyksen ilmoitus viedä epäilyksensä jääkiekon SM-liigan harjoittamasta kartellista kilpailuviranomaisten tutkintaan asettaa kotimaista pääsarjakiekkoa pyörittävät tahot tosipaikan eteen. SM-liigan viime päivien vastauksista huokunut ajanpeluu loppuu nyt.

Suomen Jääkiekkoilijat ry. ilmoitti maanantain tiedotustilaisuudessaan, että se pyytää Kilpailu- ja kuluttajavirastoa tutkimaan, täyttääkö SM-liigan ja sen 15 osakasseuran yhdessä Suomen jääkiekkoliiton kanssa harjoittama toiminta määräävän markkina-aseman väärinkäytön tai jopa kartellin tunnusmerkit.

SJRY:n näkemyksen mukaan SM-liiga ja Jääkiekkoliitto käyttävät määräävää markkina-asemaansa väärin sulkemalla asettamillaan ehdoilla kiekkoseuroja pois toimintansa piiristä. Kartelli taas tarkoittaa elinkeinoharjoittajien välistä kilpailurajoitusta, jossa seurat määrittelevät Liigan kanssa, ketkä saavat ja millä ehdoin pelata Suomessa pääsarjatasolla jääkiekkoa.

Pelaajia nykyisessä järjestelyssä häiritsee mahdollisesti laittomaan toimintaan osallistumisen lisäksi avoimuuden puute, joka SM-liiga ja Jääkiekkoliitto ovat päätöksenteossaan osoittaneet.

LUE LISÄÄ: Jääkiekon SM-liiga viranomaisten tutkittavaksi – Pelaajayhdistys jätti toimenpidepyynnön: "Emme nähneet muuta vaihtoehtoa"

SM-liiga on antanut ymmärtää, muun muassa viikonloppuna puheenjohtaja Heikki Hiltusen suulla Iltalehdessä, ettei pelaajayhdistys ole ollut tarjouksista huolimatta halukas yhteistyöhön Suomi-kiekon sarjajärjestelmän uudistustyössä.

MTV Urheilun saamien tietojen mukaan kädenojennus on ollut täysin näennäinen. Pelaajayhdistys oli pyytänyt viime perjantaihin klo 16 mennessä vastausta vaatimuksiinsa, joissa se halusi muun muassa SM-liigaa ja Jääkiekkoliittoa lopettamaan muodostamansa kartellin sekä avaamaan sarjajärjestelmää miettivän huippukiekon neuvottelukunnan ovet myös pelaajayhdistykselle. Mitään vastausta ei aikarajan puitteissa kuulunut.

Hiltunen kertoi Iltalehden haastattelussa, että Liiga ja liitto ovat ”useita kertoja” pyytäneet SJRY:tä mukaan neuvottelukunnan valmisteleviin työryhmiin, mutta vastaus on aina ollut kielteinen.

– He sanovat koko ajan, että ei kelpaa, vaikka heidän ja liiton välisessä sopimuksessa on yksiselitteisesti sovittu, että he osallistuvat työskentelyyn nimenomaan työryhmien kautta, Hiltunen parahti IL:lle.

– Sitä kautta ihmetyttää, että he eivät omaa sopimustaan ilmeisesti kunnolla tunne, liigapomo taivasteli MTV Urheilun haastattelussa päivää aiemmin.

LUE LISÄÄ: SM-liigapomolta tylyt terveiset Pelaajayhdistykselle: "Ihmetyttää, että eivät omaa sopimustaan tunne"

Se, että paikka olisi auennut vain neuvottelukunnan valmisteleviin työryhmiin, on ollut koko ajan Liigan ja liiton ainoa tarjous. Tähän ei tarttunut pelaajayhdistyksen lisäksi myöskään Mestis-seuroista koostuva Sarjaseurat ry. Tämä päätös kertoo hyvin, kuinka vähän tahot uskovat SM-liigan haluun uudistua.

Toinen, vieläkin räikeämpi faktavirhe on, että sopimus liiton kanssa velvoittaisi pelaajayhdistystä osallistumaan työryhmiin, kuten Hiltunen väittää. Todellisuudessa liiton kuuluu vain tarjota mahdollisuutta osallistua.

Viestittelyä viikonloppuna

MTV Urheilun tietojen mukaan Hiltunen soitti perjantaina vastausajan umpeutumisen jälkeen pelaajayhdistyksen puheenjohtajalle Teemu Ramstedtille ja tarjosi alkavalle viikolle keskustelumahdollisuutta, jossa osapuolet sopisivat työryhmän perustamisesta tulevaisuutta ajatellen.

Lauantaina SJRY:n, SM-liigan ja Jääkiekkoliiton johto piti etäkokouksen, jossa päädyttiin niin ikään umpikujaan. Pelaajayhdistys asetti uuden takarajan vaatimuksiinsa vastaamiseksi, mutta mitään ei kuulunut sunnuntaihinkaan mennessä.

Näiden tuloksettomien keskusteluiden seuraus on se, että viivyttelyyn kyllästynyt SJRY pyytää nyt Kilpailu- ja kuluttajavirastoa tutkimaan mahdollisen määräävään markkina-aseman väärinkäyttöön ja kartelliin liittyvät epäilykset. Pelkästään ensivaiheen selvitystyö tulee kestämään kuukausia ennen kuin kuullaan edes se, aikooko KKV aloittaa asiassa tutkinnan. 

Mahdollisen tutkinnan perusteella KKV voi määrätä SM-liigan lopettamaan kilpailulain vastaiseksi ilmenneen toiminnan tai vapauttaa Liigan epäilyksistä. Mikäli asia etenee korvausvaatimuksineen markkinaoikeuden ratkaistavaksi, prosessi voi viedä jopa vuosia.

On silti epäselvää, mitä KKV:n mahdollinen päätös kartellin purkamisineen tarkoittaisi suomalaiselle sarjajärjestelmälle.

Hiltunen: Liigaosake olisi voinut maksaa jopa 4–5 miljoonaa euroa

SM-liiga tiedotti perjantaina päässeensä Kiekko-Espoon kanssa sopuun 2,2 miljoonan euron merkintähinnasta, jonka seura uutena osakkaana maksaa viiden vuoden maksuajalla. 

Hiltunen kertoi tuolloin MTV Urheilulle, että SM-liigalla olisi ollut teettämänsä asiantuntijalausunnon perusteella vahva selkänoja pitää summa aiemmin syksyllä esillä olleessa 3,6–3,8 miljoonassa eurossa, mutta jopa 4–5 miljoonaa euron hintalappu liigaosakkuudelle olisi voinut tulla kyseeseen.

– Se (2,2 miljoonaa euroa) asettuu kilpailuoikeudellisesti sinne alalaitaan, jolloin siinäkään mielessä ei pitäisi riskiä olla sen suhteen, että olisimme millään tavalla ylihinnoitelleet jonkun mielestä sitä osakkeen arvoa. Halusimme olla kohtuullisia tästä hinnasta. Kohtuullisuus oli tärkeää, Hiltunen kehui.

Heikki Hiltunen, Kiekko-Espoo, SM-liigaPuheenjohtaja Heikki Hiltunen uskoo SM-liigan toimivan nyt kilpailulain mukaisesti asetettuaan 2,2 miljoonan euron hinnan Kiekko-Espoon osakkuudelle.All Over Press

SM-liiga pohjusti omaa tulkintaansa jo viime syksynä, kun Kiekko-Espoo uhkasi viedä suljetun sarjarakenteen KKV:n tutkittavaksi. Silloin virasto suostui poikkeuksellisesti kahteen audienssiin, joiden perusteella se kertoi SM-liigalle, mitä asioita mahdollisesti aloitettavassa tutkinnassa tultaisiin käymään läpi.

Kyse ei suinkaan ollut KKV:n virallisesta kannasta, jonka pohjalta SM-liiga voisi nyt nähdä olevansa selvillä vesillä. Sen kilpailuviranomainen tutkii tarkemmin, jos näkee aiheelliseksi.

Kilpailuviranomainen ei tule esittämään näkemystään pääsarjassa pelaavien joukkueiden määrästä. Sen päättämiseen suomalainen jääkiekko tarvitsee aidosti sen parasta ajattelevat tahot saman pöydän ympärille. Toivottavasti se on vielä mahdollista tämänpäiväisen käänteen jälkeen.

LUE MYÖS: Jokerit syyttää SM-liigaa syrjivästä kohtelusta – vaatii sarjajärjestelmään suurta muutosta

Tuoreimmat aiheesta

Liiga