Toimi näin, jos käärme tulee sisälle – asiantuntija antaa vinkit, joilla kyyn siirtäminen sujuu turvallisesti

Korkeasaaren eläintenhoitaja ja käärmeasiantuntija Timo Paasikunnas opastaa, miten tulee toimia, jos käärme pääsee sisätiloihin. Etenkin kyyn kanssa täytyy olla varovainen, ja hätistelyssä kannattaa pyytää apua pelastuslaitokselta tai Suomen herpetologiselta yhdistykseltä.

Käärmeet ovat arkoja eläimiä, mutta joskus matelija päätyy sisätiloihin asti. Yleisimmin kyseessä on vahinko, tai kissa on tuonut käärmeen sisälle. Joskus käärmeet päätyvät asuntoon tai mökkiin jyrsijöiden perässä.

Käärmevieraat vältät parhaiten leikkaamalla tontin ruoho lyhyeksi, ettei matelijalle jää piilopaikkoja talon läheisyyteen.

Paikanna käärme talosta

Käärmeen paikannus voi olla haastavaa sisätiloissa, sillä eläin pysyttelee usein näkymättömissä ja karttaa ihmistä. Paasikunnas muistuttaa, että kyy ei yleensä ole uhka, vaan hyvin pelokas.

– Jos käärme lähtee piiloon, se ei tule helposti sieltä pois. Käärme pelkää jättimäisiä ihmisiä, Paasikunnas kertoo.

Usein tunkeilija huomataan ulostejäljistä tai sihinästä, jos käärme tuntee itsensä uhatuksi. Rantakäärmeellä on useimmiten keltaiset, oranssit tai valkeat laikut niskassa ja kyyllä sahalaitainen kuviota selässä.

Ammattilainen voi tunnistaa, onko kyseessä rantakäärme vai kyykäärme pelkän ulosteen perusteella, mutta aina on hyvä varautua kyykäärmeen poistoon. Laita siis kumisaappaat jalkaan ja vie lapset sekä lemmikit ulos talosta. Selvitä sen jälkeen missä huoneessa käärme piileskelee.

Paasikunnas vinkkaa, että voit esimerkiksi levittää lattialle perunajauhoja, joihin muodostuu ajan saatossa käärmeen liikkeistä jälkiä. Kun tiedät käärmeen olinpaikan, eristä asuntoa ja pidä huolta, että käärme pysyttele yhdessä huoneessa.

Käärmeen poistaminen sisätiloista

Jos oma taito ja uskallus riittää, käärmeen voi poistaa itsenäisesti asunnosta. Paasikunnas kuitenkin kannustaa pyytämään heti apua Pelastuslaitokselta tai esimerkiksi Suomen herpetologiselta yhdistykseltä, jos käärmeet jännittävät. Käärmeen siirtämisessä on suurin riski saada purema, joten eläintä tulee käsitellä varoen.

Vangitse matelija pahvilaatikon tai saavin alle. Paasikunnas muistuttaa lisäämään saaviin ilmareikiä, jos käärme on saavin alla pitkän aikaa. Pahvilaatikko on usein parempi vaihtoehto vankipaikaksi, sillä se on suurempi kuin saavi ja suojelee sekä käärmettä että ihmistä paremmin.

Vapautusvaiheessa käärmeen on vaikeampi ylettyä ihmiseen pahvilaatikon suorien reunoja takaa. Vie käärme laatikon avulla varovasti ulos. Pyydä heti apua, jos olet epävarma.

Kyihin suhtaudutaan paremmin

Paasikunnas on iloinen, että suomalaiset ovat entistä kiinnostuneempia kyykäärmeiden hyvinvoinnista. Nykyään ihmiset haluavat oppia poistamaan käärmeen oikeaoppisesti sen sijaan, että se tapettaisiin.

– Kyitä kohtaan tulee turha määrä vihaa. Ei se kyy tule mökkiin ketään puremaan.

Lue myös:

    Uusimmat