Toimi näin, jos satut ensimmäisenä kolaripaikalle – ajokeli nyt erittäin huono isossa osassa maata

0:18imgSodankylän kolarissa kuoli maanantaina 3-vuotias lapsi ja autoa ajanut mies.
Julkaistu 08.01.2019 12:24

Ville Järveläinen

Ajo-olosuhteiden huonontuessa on hyvä kerrata, miten onnettomuuspaikalle ensimmäisenä osuvan tulee toimia.

Pelastus- ja ensihoitohenkilöstö auttaa päivittäin liikenneonnettomuuksien uhreja. Monet onnettomuudet olisi helposti estettävissä yksinkertaisin keinoin: huolehtimalla riittävästä turvavälistä sekä oikeasta tilannenopeudesta.

Jokaisella on lain mukaan myös velvollisuus pysähtyä onnettomuuspaikalle, tehdä hätäilmoitus ja ryhtyä kykynsä mukaan pelastustoimenpiteisiin.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on julkaissut Facebook-sivullaan ohjeistuksen, miten ensimmäisenä onnettomuuspaikalle sattuvan tulee toimia.

Huolehdi ensin omasta turvallisuudestasi

Mikäli kolaripaikalle sattuu autolla, tulee ajoneuvo pysäköidä tien viereen ja hätävilkut kytkeä päälle. Auttajan turvallisuuden vuoksi olisi hyvä pukea päälle heijastinliivit, mikäli autosta sellaiset suinkin löytyy. Pimeällä myös taskulamppu voi osoittautua tärkeäksi turvavälineeksi.

Seuraavaksi on vietävä varoituskolmio oman auton taakse mahdollisimman etäälle, jotta muu liikenne ehtii reagoimaan ajoissa lähestyvään onnettomuuspaikkaan.

– Tee tilannearvio, selvitä mitä on tapahtunut ja ota johtovastuu, jos paikalla on useita auttajia, eikä kukaan toinen johda, pelastuslaitos ohjeistaa.

Lataa 112 Suomi -sovellus älypuhelimeesi

Hätänumeroon on hyvä soittaa älypuhelimen 112 Suomi -sovelluksella, joka välittää paikkatiedon viranomaisille automaattisesti. Hätäkeskuspäivystäjän ohjeita on tärkeää kuunnella tarkkaan, ja omat vastaukset on pidettävä selkeinä. Puhelua ei saa lopettaa ennen kuin siihen annetaan lupa.

Mikäli mahdollista, on onnettomuusautosta hyvä sammuttaa virrat, mikäli se onnistuu omaa turvallisuutta riskeeraamatta. Jos auton turvalaitteet, kuten turvatyynyt, eivät ole lauenneet, on noudatettava erityistä varovaisuutta.

Autossa olevia loukkaantuneita ei tule yrittää siirtää, ellei se ole olosuhteet huomioiden aivan välttämätöntä. Loukkaantuneiden varomaton siirtäminen voi johtaa lisävammoihin, mutta auton ollessa esimerkiksi tulessa, voi siirtäminen olla ainoa tapa pelastaa ihmishenkiä. Pienet palot tulee kuitenkin ensin pyrkiä sammuttamaan käsisammuttimella, jos sellainen on tarjolla.

Aloita välittömät ensiaputoimet

Mikäli pystyt, neuvoo pelastuslaitos aloittamaan välittömät ensiaputoimet. Hengitysteiden pitäminen avoinna ja suurten verenvuotojen tyrehdyttäminen voivat pelastaa loukkaantuneen hengen, vaikka apua ei välittömästi saapuisikaan.

Muista myös suojata autettavat kylmältä ja seurata heidän vointiaan apua odottaessasi. Mikäli loukkaantuneiden vointi huononee ennen lisäavun saapumista, soita uudelleen hätänumeroon. Älä jätä loukkaantuneita yksin.

Autosta tulisi löytyä ainakin seuraavat varusteet hätätilanteita varten:

  • Ensiapulaukku
  • Turvavyöleikkuri tai puukko
  • Huomioliivit
  • Jauhesammutin
  • Varoituskolmio
  • Taskulamppu
  • Lapio
  • Lämmintä vaatetta kylmällä säällä

Lähde: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne