Toimittaja ja juontaja Hanna Sumari kirjoittaa Apu-lehden blogissaan, kuinka hänen kaikki kolme lastaan sairastuivat perheen käytyä Ruotsissa rokotevastaisuuden aikaan.
Sumari kertoo nuorimman tyttären olleen reilun kuukauden ikäinen heidän lähtiessään kesäreissuun. Matka tehtiin Ruotsinlaivalla, ja matkalla olivat mukana myös perheen vanhemmat tyttäret, jotka olivat tuolloin 6- ja 10-vuotiaita.
Perhe vietti reissussa viikon, ja palasi laivalla kotiin.
Matkan jälkeen nuorin tytöistä sai kovan yskän.
– Menimme lääkärille, joka kaikeksi onneksi sattui olemaan niin sanottu vanha konkari ja jostain syystä, mitä en enää muista, hän tuli epäilleeksi hinkuyskää. Tehtiin testit ja sitähän se oli. Pääsimme silloisen Auroran sairaalan eristysosastolle hyvään hoitoon ja pikkuinen vauvamme oli jatkuvan valvonnan alaisena. Kuolemanvaara oli olemassa, Sumari kirjoittaa.
Myös vanhemmat sisarukset sairastuivat hinkuyskään, joka vaivasi tyttöjä puolen vuoden ajan.
– Jos saat hinkuyskän, se kestää tosi kauan. Isommat lapsethan eivät hingu samalla tavalla ja se ei ole fataali, 6-10 -vuotiaat eivät ole hengenvaarassa. Se on pitkä sairaus, ei se ole mikään sellainen, että oho tuli hinkuyskä, ja nyt hingun pari kertaa. Se on vakava sairaus ja siksi siihen on rokote, Sumari sanoo.
Nuorin ei ollut ehtinyt saada rokotetta
Sumari toteaa blogissaan, että hänen tytärtensä sairastumiseen oli syynä Ruotsissa vallinnut rokotevastaisuus.
– Oli suurta muotia olla rokottamatta lapsiaan. ”Rokotteista tuli sairaaksi ja niistä oli vaaraa” julistettiin, Sumari kirjoittaa.
Sumari selittää, että hänen lapsensa saivat tartunnan, koska pienin tytöistä ei ollut vielä saanut hinkuyskärokotetta, joka annettiin kuuden kuukauden iässä.
Vanhemmat tyttäret olivat saaneet rokotteen, mutta sen teho oli hiipunut jo hieman.
– Olin tosi ihmeissäni, ei minulla juolahtanut mieleenikään, että mitään tuollaista sairautta, mihin meillä rokotetaan, voi edes saada. Eihän se juolahda pieneen mieleenkään, Sumari sanoo MTV uutisille.
– Nyt jälkeenpäin kun ajattelee, niin olisi kannattanut niin pienen lapsen kanssa jäädä kotiin, mutta sehän menee niin, että kun on kolmas lapsi, niin tulet ja menet. Eikä oltu menossa minnekään Afrikkaan, Kongoon, viidakkoon, vaan oltiin menossa pienelle kesälomamatkalle lähisaaristoon.
"Tulee mieleen nämä laihdu viikossa 15 kiloa"
Sumari kirjoittaa voivansa huonosti, kun hän lukee juttuja, joissa joku lääketieteeseen perehtymätön kertoo, ettei lapsia kannata rokottaa.
– Onhan se ajatuksena ihan absurdi ja käsittämätön, että joku ihminen, joka ei ole saanut koulutusta, on sitä mieltä, että hän on parempi arvioimaan rokotusten haittoja ja hyötyjä kuin tiedemiehet ja lääkärit, jotka ovat opiskelleet asiaa vuosikausia. Tulee mieleen nämä "laihdu viikossa viisitoista kiloa kesäkuntoon".
Sumari ei ole joutunut väittelyihin rokotevastaisten kanssa, eikä tiedä haluaisikokaan.
– En tiedä viitsisinkö edes kinata, koska nämä ihmisethän ovat hurahtaneet vähän samalla tavalla kuin johonkin uskontoon hurahdetaan. Ei mikään niiden päätä käännä, uskoisin.
Sumari ei silti liputa keskustan kansanedustaja Mikko Kärnän lakiehdotuksen puolesta. Kärnä kertoi eilen tiedotteessaan, että hänellä on valmisteilla lakialoite, jonka mukaan lapsilisän nostamisen edellytykseksi asetettaisiin sitoutuminen kansalliseen rokotusohjelmaan sekä säännöllisiin neuvolakäynteihin lapsen kouluikään saakka.
– En kannata ajatusta pakosta. Lapsilisät olkoot riippumattomia tällaisesta ja neuvolat olkoot vapaaehtoinen onni ja palvelu. Itse olen ollut molempiin hyvin tyytyväinen ja itse asiassa ilman neuvolaa ensimmäisen lapsen kanssa olisi voinut käydä hullusti, Sumari sanoo.
– On muistettava, että rokottamattomuus on vanhempien päätös, jonka seuraukset kantaa viaton lapsi. Siksikään en puolla lakiehdotusta.
4:12