Toimittaja kanteli jutun editoinnista

Kantelussa toimittaja kertoo myyneensä lehdelle jutun, joka oli toimituksessa kirjoitettu uusiksi. Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 29.10.2015 16:52(Päivitetty 29.10.2015 19:38)

MTV UUTISET - STT

Julkisen sanan neuvosto on ottanut käsittelyyn poikkeuksellisen kantelun, jonka freelance-toimittaja on tehnyt juttuaan muokanneesta lehdestä.   

Suomen Journalistiliitto kertoo verkkosivuillaan, että kantelussaan toimittaja kertoo myyneensä lehdelle jutun, joka oli kuitenkin kirjoitettu toimituksessa uusiksi.

Kantelijan mukaan julkaistussa jutussa oli kolme asiavirhettä. Yksi virheistä oli toimittajan mukaan se, että hänen nimensä oli jutun alla. 

– En ollut kirjoittanut lehdessä julkaistua juttua, toimittaja kertoo kantelussaan.

Toimittajan vaatima oikaisu julkaistiin lehdessä, mutta paljon julkaistua juttua pienempänä. Sitä virhettä, että kyseinen toimittaja olisi ollut jutun kirjoittaja, ei oikaistu.

Toimittaja kokee joutuneensa kielteisen julkisuuden kohteeksi ja olisi siksi halunnut kirjoittaa lehteen vastineen. Päätoimittaja kieltäytyi julkaisemasta vastinetta.

Kantelu JSN:lle on poikkeuksellinen. JSN:n pääsihteeri Ilkka Vänttinen muistaa vain yhden vastaavan tapauksen vuosien takaa.

– Tuolloin kantelua ei otettu käsittelyyn, koska JSN:n mielestä kyse oli toimituksen sisäisestä asiasta. Tämä tapaus on kuitenkin laajempi, Vänttinen sanoo.

JSN:n puheenjohtajana lähes kuusi vuotta toiminut Risto Uimonen sanoo, että ei muista aiempaa kantelua vastaavasta aiheesta.

– Neuvosto on aina korostanut sitä, että editointi on tehtävä yhteistyössä kirjoittajan kanssa, sillä se olisi hyvän tavan mukaista. Sama koskee myös yleisönosastokirjoituksia, Uimonen sanoo.  

Journalistin ohjeissa jutun muokkauksesta ei ole kuitenkaan mainintaa. Uimosen mukaan se johtuu siitä, että editointia olisi periaatteellisissa ohjeissa vaikea määritellä eikä vastaavia tapauksia ole aiemmin neuvostossa ollut. Ohjeita kuitenkin päivitetään säännöllisesti ja näin voitaisiin Uimosen mukaan tehdä myös editoinnin osalta  

Hän ei osaa arvioida sitä, tulevatko vastaavat kantelut yleistymään, kun yhä useampi juttu ostetaan toimituksen ulkopuoliselta kirjoittajalta.   

– Aika harva free-toimittaja viitsii ruveta riitelemään tai kannella, sillä silloin mahdollisuudet yhteistyöhön lehden kanssa katkeavat, Uimonen sanoo.

Kantelussa viitataan viiteen Journalistin ohjeiden kohtaan koskien muiden muassa tietojen tarkastamista, oikaisun laajuutta ja oikeutta kannanottoon. 

JSN antaa ratkaisunsa ensi vuonna.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa