Toimittaja Rebekka Härkönen joutui pakenemaan viharyöpyn vuoksi kotikaupungistaan – uhkailua kaduilla, baareissa ja takseissa, jatkuvia vihaviestejä

rebekka harkonen
Julkaistu 10.04.2018 18:12
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Rebekka Härkösen päälle on meinattu käydä baarissa ja hänet on saarrettu julkisilla liikkuessa. Häntä on seurattu kotiovelle ja hänen peräänsä on huudeltu. Tilanne äityi niin pahaksi, että hänen oli pakko muuttaa Turusta Helsinkiin ja edelleen hänen sähköpostinsa on jatkuvasti täynnä törkyä. Kaikki yhden artikkelin vuoksi.

Härkösen haastattelu kokonaisuudessaan tiistai-illan Peter Nymanissa klo 22.36.

Palkittu oikeustoimittaja Rebekka Härkönen joutui muuttamaan kotikaupungistaan Turusta, kun ei voinut mennä enää minnekään ilman jatkuvaa uhkailua.

Hänelle huudeltiin perään kaduilla, häntä seurattiin kotiovelle, bussissa seurue saattoi ympäröidä hänet ja alkaa tuijottaa, baarissa hänelle räyhättiin ja hänen kimppuunsa meinattiin käydä. Jopa taksikuski sanoi, että on selvittämättömiä asioita Rebekka Härkösen kanssa.

– Jos meni jonnekin kapakkaan, niin ihan vieraat miehet tulivat huutamaan jostain maahanmuuttoasioista ja huorittelemaan. Oli kaksi tapausta, joissa vasta järjestysmiehen väliintulo esti sen, että tällainen reilu 50-vuotias mies poistui mun kimpusta, Härkönen sanoo.

– Porukka tuli viereen julkisissa ja saattoi koko matkan tuijottaa mua mun ympärillä. Silloin tulee kyllä mieleen, että ei ole kaikki kotona. Jos ihminen tekee tuollaista, ei tiedä, mitä muuta se tekee.

5:31img

Härkönen saa vihaviestejä vielä nyt Helsinkiin muutettuaankin. Mutta juuri iholle tuleminen, jatkuva arkipäiväinen uhka oli se, joka sai hänet muuttamaan perheineen Turusta.

– Se, että tuli iholle, oli viimeinen niitti. Se huutelu ja uhkailu, se on tosi järkyttävää, kun sellaisen kohteeksi joutuu suorilta käsin. Ja se vaan jatkui ja jatkui eikä siihen auttanut, mikään järjen ääni.

Uhkailu alkoi artikkelista

Uhkailu alkoi, kun Härkönen osallistui Turun puukotuksen alku-uutisointiin. Hän etsi silminnäkijöitä ja saikin haastattelun yhdeltä.

Haastateltu silminnäkijä sattui olemaan turvapaikanhakija – aivan kuin iskun tekijäkin. Härkönen ei ajatellut, että tämä olisi ongelma, ja haastatteli iskun uhreja auttanutta 18-vuotiasta Ahmad Hosseinia.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Pian MV-lehti väitti, että uutinen on valetta ja Halla-aho jakoi uutisen Facebook-sivuillaan. Härkönen kertoi, että kuvat, joilla MV-lehti yritti todistaa tapahtumia valheellisiksi, olivat otettu eri yhteydestä kuin josta puhutaan haastattelussa eikä uutinen ole valheellinen.

Halla-aho poisti julkaisun Facebook-sivuillaan, mutta vainoaminen ei loppunut. Härköstä piinattiin paitsi kaupungilla liikkuessa, myös viestejä pommittamalla.

– Sen jälkeen on luotu kuvaa, että jotenkin ihailisin ulkomaalaisia ja haluaisin ne tänne tappamaan suomalaisia.

"Viha, joka olisi kuulunut terroristille ja tappajalle, kohdistui minuun"

Härkönen kertoo pystyvänsä ymmärtämään uhkailijoita. Hän selittää, että kaikki ovat vihaisia ja järkyttyneitä Turun tapahtumista eivätkä ihmiset vaan voineet hyväksyä, että sekä puukottaja että auttaja voisivat olla turvapaikanhakijoita.

– Ihmiset eivät halunneet hyväksyä samaan aikaan, että joku teurastaa ihmisiä ja on ulkomaalaistaustainen ja että joku auttaa niitä ja on ulkomaalaistaustainen, Härkönen pohtii.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

– Koska juttu ei ollut valetta eikä sitä voinut perua tai oikaista seurasi, että se viha, joka olisi kuulunut terroristille ja tappajalle, kohdistuikin minuun. Minusta tuli maali aggressiolle, mikä on hirveän ymmärrettävää ja inhimillistä.

Vaikka Härkönen ymmärtääkin, tapahtumat ovat hänestä äärimmäisen huolestuttavia.

– Turun puukottaja radikalisoitui tuijottamalla vihaa ja järkyttäviä videoita, joissa teloitetaan ihmisiä. Hän teki sitä niin kauan, että hänen päässään sitten naksahti ja hän lähti toteuttamaan samanlaista agendaa.

–  Kun ihminen, joka on mieleltään herkkä ja järkkynyt fiksoituu seuraamaan valeuutisia, on oikeasti mahdollista, että sen päässä naksahtaa ja se lähtee saavuttamaan joukon hyväksyntää tekemällä väkivaltaa.

"Uhkailu ei ole mitään kritiikkiä, se on rikos"

Päätoimittajat julkaisivat tiistaina kannanoton, jossa toivoivat julkisuudessa ammattiaan harjoittavien ihmisten oikeusturvaan parannuksia. Härkösen mielestä tärkeintä olisi, että vihaa lietsovat ja lakia rikkovat toimijat saataisiin kuriin.

8:10img

– Meillä on kriminalisoitu kunnianloukkaus ja jos se tapahtuu sosiaalisessa mediassa, se on törkeä, koska yleisömäärä on niin suuri. Meillä on kriminalisoitu laittomat uhkaukset, rasistinen motiivi on yleensä rangaistusta koventava seikka. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on kriminalisoitu.

– Miten voi olla mahdollista, että meillä on sivustoja ja YouTubessa vihakanavia, jotka tienaavat rahaa tekemällä näitä kaikkia rikoksia. Miten ne voivat pysyä auki? Sananvapauden sylissä tällaisilla rikoksilla on oikeus tienata rahaa.

Härkönen kertoo joutuneensa satojen yksittäisten rikosten kohteeksi, mutta siitä, että hän haastaa kaikki oikeuteen saamaan parin sadan euron sakot, ei ole hänelle paljoakaan iloa.

– Siinä ei huomioida lainkaan sitä, että kyse on osallisuudesta johonkin paljon suurempaan toimintaan.

Useissa viesteissä, joita Härkönen on saanut sanotaan, ettei hänellä ole kritiikinsietokykyä. Heille Härkösellä on selkeä viesti.

– Tällaiset törkyjutut ja uhkailu ei ole mitään kritiikkiä, vaan rikollista toimintaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa