Toistuvasti velkasääntöä rikkonut Suomi välttää EU-komission talousohjauksen

5862760 suomi eu raha euro
Lehtikuva
Julkaistu 22.05.2017 12:58

MTV UUTISET–STT

Suomi välttää jälleen EU-komission tiukan talousohjauksen. Komissio kiittelee tänään antamassaan päätöksessä Suomen rakenteellisia uudistuksia, joiden odotetaan lisäävän tuottavuutta ja työvoiman saatavuutta.

Suomi on toistuvasti rikkonut EU:n velkasääntöä, mutta välttänyt täpärästi talousohjauksen. Julkisen velan osuus bruttokansantuotteesta on huidellut yli 60 prosentissa eikä velkasuhteen odoteta lähivuosina kääntyvän.

Komissio uskoo Suomen selityksen siitä, että rakenteelliset uudistukset näkyvät taloudessa viiveellä. Rakenteelliset uudistukset, jotka lisäävät tuottavuutta ja työvoiman saatavuutta, ovat komission mielestä paikallaan ja valavat uskoa siihen, että tasapaino paranisi myöhemmin. Komissio mainitsee erikseen kilpailukykysopimuksen, eläkeuudistuksen ja investoinnit.

Komissio patistaa jäsenmaita jatkamaan investointeja ja rakenteellisia uudistuksia. Suomea komissio kehottaa lisäämään työllisyyttä parantamalla muun muassa maahanmuuttajien työllistymistä.

Kroatia ja Portugali pääsevät pälkähästä

Talousohjauksessa on ollut tähän asti kuusi maata: Ranska, Kroatia, Portugali, Kreikka, Espanja ja Britannia. Komissio kertoi maanantaina, että Kroatia ja Portugali pääsevät menettelystä pois.

Tarkkailussa olevien valtioiden määrä on pudonnut viime vuosina nopeasti. Vielä kuusi vuotta sitten menettelyssä oli 24 jäsenmaata.

Liiallisen alijäämän menettely tarkoittaa sitä, että komissio ottaa maan talouden tiukempaan seurantaan ja haluaa neuvotella maan taloudenpidosta. Jos maa sivuuttaa ohjeet kokonaan, voi seurauksena olla sakkoja. Kynnys tähän on kuitenkin todella korkea, eikä sakkoja ole koskaan annettu.

EU:n perussopimuksessa ja vakaus- ja kasvusopimuksessa on asetettu kaksi taloustavoitetta.

Julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen ei saa ylittää 60:tä prosenttia tai sen on lähestyttävä tavoitetta. Toisena sääntönä on, että julkisen talouden alijäämä ei saa ylittää kolmea prosenttia.

Jälkimmäinen tavoite ei tuota Suomelle ongelmia, sillä alijäämä painui viime vuonna alle kolmen prosentin. 

Tuoreimmat aiheesta

Talous