Euroopan komissio katsoo, että Italian ensi vuoden alustava budjetti rikkoo räikeästi EU:n vakaus- ja kasvusopimusta.
Video: Populistit nousivat parlamenttivaaleissa hallitukseen Italiassa keväällä. Jo silloin mietittiin vaalituloksen seurausta EU:lle
Komission mukaan näyttää siltä, että Italia ei ole noudattanut velkakriteeriä, eli sitä, että julkinen velka EU-maassa ei saisi ylittää 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Komissio kertoo, että Italian julkinen velka oli 131,2 prosenttia eli 37 000 euroa asukasta kohti vuonna 2017.
Jo viime kuussa komissio hylkäsi Italian budjetin. Se oli ensimmäinen kerta, kun EU:n jäsenmaan budjetti hylättiin.
Lue myös: Italia kertoi jo aikaisemmin ettei taivu EU:n tahtoon budjetissa
Uhkaavatko Italiaa nyt sanktiot?
Komissio julkaisi tänään talouspolitiikan ohjausjaksonsa, eli niin sanotun syyspakettinsa, jossa koordinoidaan EU-maiden talous- finanssi- ja sosiaalipolitiikkaa. Lisäksi komissio antoi lausuntonsa jäsenmaiden talousarvioista ja siitä, ovatko ne EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisia. EU:n vakaus ja kasvusopimus on jäsenmaiden yhteinen finanssipoliittinen sopimus siitä, että maiden velka ei saa ylittää 60 prosenttia bruttokansantuotteesta ja budjettivaje ei saa ylittää kolmea prosenttia BKT:sta.
Komission mukaan on huolestuttavaa, että Italian tapauksessa on huomatavissa, että hallitus on perääntymässä aiemmista rakenneuudistuksista, kuten esimerkiksi eläkeuudistuksesta. Komissio ehdottaakin, että Italian kohdalla pitäisi aloittaa liiallisen alijäämän menettely velan takia.
Tämä tarkoittaa sitä, että Italiaan voidaan EU-tasolla kohdistaa sanktioita, kuten sakkoja. Ennen sakkoja annettaan kuitenkin suosituksia vajeen korjaamisesta.
Myös muiden maiden talousarviosuunnitelmissa petrattavaa
Komissio katsoo muiden maiden osalta, että esimerkiksi Belgian, Ranskan, Portugalin, Slovenian ja Slovakian alustavat talousarviosuunnitelmat vaarantavat vakaus- ja kasvusopimuksen noudattamisen vuonna 2019. Myös Espanjan talousarviosuunnitelman katsotaan vaarantavan sopimuksen noudattamisen ensi vuonna.
Viron ja Latvian suunnitelmat taas katsotaan olevan pitkälti vakaus-ja kasvusopimuksen mukaisia. Ja kymmenen maan, joiden joukossa on myös Suomi, talousarviosuunnitelmissa ei ollut moitittavaa.
Komission mukaan kasvu jatkuu EU-maissa, mutta aiempaa hitaampana ja epävarmempana. Sen mukaan velkaa pitää jäsenmaissa edelleen vähentää talouskasvua hyödyntäen ja rakenneuudistuksissa keskityttävä tuottavuuteen.