Toivoton tilanne! Etanat tuhoavat suomalaisten puutarhasadot

Puutarhan limaista möngertäjää, varsinaista huipputuholaista vastaan saa todella taistella, jotta saisi satoa vaikkapa tomaattitarhaansa. Miksi kotiloita ja etanoita näkyy nyt kesällä 2013 erityisen paljon?

Ruohikossa kahisee, varjoisissa kukkapenkin kohdissa suhisee. Siellä mönkii menemään pirullinen lehtokotilo jos toinenkin. Tuttu tilanne? Niin on monelle muullekin suomalaiselle.

Vaikka syksy on kuivaa ja kuumaa inhoavien kotiloiden ja etanoiden lempiaikaa, näkyy niitä kesällä 2013 ennätyksellisen paljon.

– Se, miksi niitä on nyt paljon, johtuu varmaan viime kesästä. Viime kesä oli lämmin ja kostea, siis etanoille ja kotiloille erittäin suotuisa. Ne pääsivät hyvin elelemään, munimaan ja lisääntymään. Talvikin oli hyvä, koska lumisuoja peitti karikkeessa ja lehtikasoissa talvehtivat ötökät, selittää Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkija, biologi Juha Jantunen.

– Tilanne on aika toivoton niillä paikoilla, joilla lehtokotiloita on paljon, Jantunen jatkaa.

Kotilot ja etanat löytävät suojaa vaikkapa kukkapenkeista, vaikka pihanurmea pidettäisiinkin lyhyenä, eli hankalana liikkua limaisille tuholaisille.

– Ne käyvät syömässä kaikenlaista kivaa, mitä ihmiset on yrittäneet laittaa kasvamaan. Erittäin ikäviä otuksia, Jantunen voivottelee.

Tutkija murehtii myös siitä, mitkä muut kotilolajit ja etanat lehtokotiloiden lisäksi leviävät Suomessa. Yksi mahdollinen leviäjä voi olla huomattavasti kooltaan suurempi espanjansiruetana eli tappajaetana, joka on meille uusi tuholaislaji.

Miten leviäminen sitten tapahtuu?

– Aina kun siirretään maata siinä on riski, että munia matkustaa mukana. Lisäksi viime vuosien trendi lämmöstä on auttanut etanoita ja muitakin tuhoötököitä – myös hyödyllisiä – leviämään. Tällaista se on, Jantunen toteaa.

Lue myös:


MTV3 / Jenni Junkala

Lue myös:

    Uusimmat