"Toivottavasti tämä ei räjähdä" – MTV Uutisten toimittaja laittoi tietokoneen louhimaan bitcoinia: Näin paljon sillä "tienasi" 24 tunnissa

6:45img
MTV Uutisten MacBook louhi 24 tunnin ajan – tällainen summa jäi louhimisesta käteen.
Julkaistu 07.11.2021 07:09
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

MTV Uutisten testi osoitti, että louhimisella ei vuonna 2021 lyö rahoiksi.

Bitcoinin, Ethereumin ja Litecoinin kaltaisia kryptovaluuttoja syntyy koko ajan lisää. Valuuttaa syntyy, kun ihmiset "louhivat" valuuttaa omilla tietokoneillaan.

Louhiminen tarkoittaa käytännössä sitä, että tietokone laskee omalla tehokapasiteetillaan monimutkaisia matemaattisia arvoituksia. 

Arvoitusten ratkaisu on osa kryptovaluutan toimintaperiaatetta, ja sen avulla ylläpidetään valuutan transaktioita ja luodaan lisää valuuttaa markkinoille.

Kryptovaluutta-asiantuntija ja kirjailija Elias Ahonen kertoo, että kryptovaluutan toimintaperiaate on monella tapaa samanlainen kuin perinteisellä valuutalla, mutta esimerkiksi kirjanpidon hoitavat perinteisten pankkien sijaan louhijat.

– Pankeissa on olemassa servereitä, jotka vievät sähköä. Niihin tarvitaan tietokoneiden laskentatehoa. Kun bitcoinissa ei ole mitään tiettyä "konttoria", missä tällaista laskentatehoa olisi saatavilla, se tarkoittaa, että nämä louhijat eli kirjanpitäjät antavat omaa tietokonetehoaan, Ahonen selventää.

louhiminen

Bitcoinia louhitaan sille tarkoitetulla louhintasovelluksella, joka pitää ladata koneelle. Louhimiseen tarvitsee myös oman bitcoin-lompakon.

Louhittavien kolikoiden määrä puolittuu joka neljäs vuosi

Vielä vuosikymmen sitten louhintaa pystyi harrastamaan sulavasti omalla kotikoneella. Monet saattoivat netota sillä päivittäin kymmeniä, jopa satoja bitcoineja. Piiri oli kuitenkin pieni ja harva edes ymmärsi, miten bitcoin voi kehittyä seuraavien vuosien aikana.

Vuonna 2021 tilanne on täysin erilainen. Kaikista maailman bitcoineista on jo louhittu yli 80 prosenttia. Louhinnasta on tullut äärimmäisen teollista ja ammattimaista. Kun koko maailma louhii kovempaa ja tehokkaammin, ei tienaaminen ole enää helppoa.

– Joka neljäs vuosi bitcoineja tulee kiertoon puolet vähemmän. Louhijoille jaetaan yhä vähemmän ja vähemmän valuuttaa, mitä enemmän siitä on louhittu. Bitcoineja jaetaan pysyvästi joka kymmenes minuutti tällä hetkellä enää noin kuusi kappaletta. 

Ahosen mukaan logiikka on sama kuin kullan kaivamisessa. Ennen kultaa oli saatavilla pinnalta, nyt sitä pitää kaivaa jo todella syvältä.

MTV Uutisten toimittaja Juho Lauri valjasti yhden toimituksen MacBookeista louhintakäyttöön ja kokeili, voiko tavallisella läppärillä oikeasti louhia bitcoinia.

Katso yläpuolelta löytyvältä videolta, miten louhiminen onnistui ja paljon 24 tunnin louhintaprojektista "jäi käteen".

Tuoreimmat aiheesta

Kryptovaluutta