Voisi luulla, ettei laajasta kulttuuritarjonnastaan tunnettuja newyorkilaista saisi hellepäivänä sisätiloihin taidenäyttelyyn.
Suomalaisen homoikonin, Tom of Finlandin, The Pleasure of the Play osoitti, että rohkea taide kiinnostaa yhä ja osa yleisöstä tuli 30 asteen lämpötilasta huolimatta nahka-asussa.
Tom of Finlandina tunnetun Touko Laaksosen elämäntyö ei ole ennen ollut niin laajasti esillä kuin nyt New Yorkin kulttuurialueella Manhattanin Sohossa. Yli 180 piirrosta kuudelta vuosikymmeneltä ja Laaksosen lapsuuden 1930-luvun paperinuket hurmasivat yleisönsä.
Laaksosen rohkea tyyli näkyi myös yleisössä, sillä esimerkiksi Kaliforniasta kotoisin oleva Philip oli pukeutunut helteestä huolimatta nahka-asuun Laaksosen kunniaksi.
– Muistan nähneeni hänen töitään ensimmäisen kerran vuonna 1978 Lontoossa. Menin sen jälkeen homobaariin, jossa baarin toisella puolella hengasivat ”tavalliset” homomiehet, ja toisella puolella nahkapukuiset. Menin juttelemaan nahkapukuisille, ja huomaisin, että he ovat tavallisia ihmisiä, Philip muistelee MTV Uutisille.
Poliittinen sanoma yhä voimassa
Laaksosen teoksissa miehet hyväilevät enemmän tai vähemmän toisiaan. Moni voisi kutsua tuotantoa jopa pornoksi.
Nahka-asuisen Philipin mukaan häntä ei viehätä pelkästään tuotannon eroottisuus vaan tarkka ja herkkä piirrosjälki.
– Sen lisäksi, että hän oli harvinaisen taitava piirtäjä, hänellä oli poliittinen agenda ja hän otti työllään valtavan riskin. Esimerkiksi hän lähetti salaa töitään tänne Yhdysvaltoihin. Hän oli myös ensimmäinen, joka piirsi valkoisen ja mustan miehen harrastamaan seksiä yhdessä, muistelee Philip.
Esimerkiksi Suomessa homoseksuaalisuus katsottiin rikoksesi vielä 70-luvun alkuun saakka, ja Laaksosen tuotannosta iso osa on piirretty jo 60-luvulla. Sairausmerkinnästä homoseksuaalisuus poistettiin Suomessa vasta 80-luvun alussa.
”Olisipa USA:ssakin Tom of Finland -postimerkkejä”
Osittain Pride-kuukaudesta johtuen osa yleisöstä oli paikalla lähes alasti. Kukaan Tom of Finlandin ihailijoista ei kuitenkaan eri tyyleistä hetkahtanut.
Newyorkilaisen Michaelin ensikosketus Tom of Finlandin tuotantoon oli Laaksosen piirroksista tehty paksu kirja teinivuosina.
– Se oli ensikosketukseni homokulttuuriin ja siitä alkoi itsetutkiskelu ja seikkailu. Minulla on se yhä hyllyssä, Michael nauraa.
Michael näyttää MTV Uutisille suosikkiteoksensa, jossa Laaksonen on piirtänyt suomalaiset tukkijätkät taistelemaan eroottisessa hengessä. Sen jälkeen Michael kysyy, miten Suomessa Laaksosen töihin suhtaudutaan. Kerron hänelle, että hänen töilleen on lämmetty pikkuhiljaa ja viime kesänä saimme jopa Tom of Finland –postimerkit
– Aivan ihanaa! Olisipa Yhdysvallatkin joskus niin sivistynyt, että tällainen underground-taide pääsisi postimerkeiksi asti, Michael huudahtaa.
Laaksosen töitä on näytillä Sohossa elokuun 23. päivään saakka.