Tomi-Petteri Aalto kuvasi naarasmetson eli koppelon, joka tepasteli rohkeasti asuinalueella Janakkalan Turengissa.
– Lähdin pistäytymään autolleni hakemaan jotain. Avatessani ulko-oven ihmettelin näkemääni lintua, joka tepasteli etupihallani aivan parin käsivarren ulottuvilla. Kumarruin alas, ettei se pelästyisi ja lentäisi pois ja ”juttelin” sille hetken.
Yllättäen lintu lähti seuraamaan Aaltoa. Tässä vaiheessa hän ajatteli kyseessä olevan normaalia rohkeampi naarasfasaani. Lintu jäi tepastelemaan pihalle, kun Aalto lähti autollaan asioille.
– Tullessani takaisin törmäsin parkkipaikalla tuttuun naapurinisäntään, joka innosta hehkuen tuli sanomaan, etten arvaa millainen kaveri tänne saatiin.
Metsästystä harrastava naapuri oli tunnistanut linnun metsoksi. Kesyn oloinen lintu oli uskaltautunut jopa naapurin syliin ja yrittänyt sisälle toisen naapurin kotiin.
Naapuri arveli linnun käyttäytyvän oudosti, koska se oli jäänyt ilman sulhasta.
"Hormonit jyllää koppeloillakin"
Erikoissuunnittelija Marko Svensberg Suomen riistakeskuksesta arvelee, että naapurin teoria sulhasta vailla jäämisestä pitänee paikkaansa.
– Aina silloin tällöin kuulee, että metso uskaltautuu asutuksen lähelle. Yleensä ne ovat kuitenkin ukkometsoja. On toki joitain koppeloitakin, joita on havaittu esimerkiksi koulujen pihoilla.
Mitään vedenpitävää selitystä koppelon käyttäytymiselle ei ole.
– Yleensä se on liitetty elinympäristöjen pirstoutumiseen, metsien pirstoutumiseen. Nyt on metsojen soidinaika, jolloin naaraat menevät soitimelle. Voi olla, että tämä koppelo ei ole löytänyt parittelukumppania. Sen vuoksi se on voinut alkaa hakeutua ihmisten lähelle. Hormonit jyllää koppeloillakin.
Svensbergin mukaan koppelot eivät yleensä ole vaarallisia.
– Vähän sääliksi kävi tätä sulhotonta yksilöä, komeat kuvat ottanut Aalto toteaa.