TOP 10: Hurjimmat extreme-kilpailut

Marathon des Sables
Marokon aavikolla käydään yksi vaativimmista kilpailuista. Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Julkaistu 26.08.2016 12:17
Toimittajan kuva

Salttu Forsström

Erilaiset ja entistä hurjemmat extreme-kilpailut ovat nostamassa suosiotaan. Ihmiset ovat valmiita testaamaan omia rajojaan mitä käsittämättömin tavoin ja ympäri maailmaa kisaillaan tapahtumissa, joissa vaaditaan sekä hurjaa kuntoa, seikkailumieltä sekä hurjapäisyyttä.

Volvo Ocean Race 

10. Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race on maailman vaativin purjehduskilpailu. Venekunnat kiertävät maailman ympäri ja viime kilpailussa kilometrejä kertyi peräti 72 000 ja kilpailu kesti yhdeksän kuukautta. Olosuhteet vaihtuvat trooppisista talvimyrskyihin ja venekunnilla ei saa olla mukana tuoretta ruokaa sekä vain yhdet vaihtovaatteet. Kilpailun aikana sekä henkiset että fyysiset voimavarat ovat erittäin kovilla. 

Dakar-ralli 

9. Dakar-ralli

Legendaarista Dakar-rallia ei enää ajeta Afrikassa, vaan levottomuuksien takia kilpailu on siirretty Etelä-Amerikkaan. Siitä huolimatta se on säilyttänyt mystisen maineensa. Dakar-ralli pistää autot ja kuskit todella lujille Argentiinan ja Chilen vaihtelevissa maastoissa. Kilpailu kestää parisen viikkoa ja sinä aikana ajetaan noin 8000-9000 kilometriä. Kilpailu on myös vaarallinen, sillä vuodesta 1979 ajetussa kilpailussa on kuollut 28 kuskia sekä 42 muuta kilpailuun liittynyttä ihmistä. Myös tämän vuoden kilpailussa nähtiin kaksi kuolemantapausta, kun yksi katsoja menehtyi kisa-auton törmäykseen ja yksi katsoja kuoli kolarissa huoltoauton kanssa. Vuosien varrella kisassa Ari Vatanen ja Juha Kankkunen ovat juhlineet kilpailun voittoa.

Iditarod 

8. Iditarod

Alaskassa talvella kilpailtava koiravaljakkojen ajo on kova haaste sekä koirille että kilpailijoille. Matkaa kilpailulla on yhteensä 1770 kilometriä ja nopeimmin selvittänyt kruunataan maalissa voittajaksi. Tänä vuonna tehtiin uusi nopeusennätys, kun voittajalta matkaan kului 8 päivää, 11 tuntia, 20 minuuttia ja 16 sekuntia.

Norseman Xtreme Triathlon

7. Norseman Xtreme Triathlon

Norsemanin triathlonkilpailu käydään Norjassa eikä kyseessä ole mikään ihan tavanomainen kisa. Kilpailun uintiosuus käynnistyy, kun kilpailijat hyppäävät lautalta hyiseen vuonoon, josta uidaan läheiseen kaupunkiin 3,8 kilometrin matka. Sen jälkeen vuoristossa pyöräillään 180 kilometriä, joista 40 ensimmäistä on ylämäkeä aina 1200 metrin korkeuteen saakka. Lopulta edessä on maraton, joka huipentuu 1880 metriä korkean vuoren huipulle. Kilpailussa puristetaan viimeisetkin rippeet pois osallistujilta ja sitä pidetään kovimpana triathlonkisana. Tämän vuoden koitos järjestettiin pari viikkoa sitten ja Suomen Teemu Lemmettylä sijoittui hienosti kymmenenneksi. 

Viidakkomaraton

6. Viidakkomaraton

Nykypäivänä juostaan paljon ultramaratoneja mitä erilaisimmissa ympäristöissä. Yksi eksoottisimmista on Brasiliassa Amazonin viidakossa käytävä viidakkomaraton. Kilpailussa on valittavana kolme eri pituutta. Kilpailija voi juosta normaalin maratonin, 127 tai 254 kilometriä. Matkalla juostaan soiden läpi, jokien yli, liukkailla kivillä ja tiheässä viidakossa. Matkan lisäksi haasteena ovat luonnollisesti helteiset ja kosteat olosuhteet sekä Amazonin eläimet, jotka saattavat yllättää matkalla. Lisäksi kisaajien on huolehdittava omasta ruuastaan ja lisää vettä saa ainoastaan tarkastusasemilta.

Viidakkomaratonin täysi vastakohta löytyy sitten arktisesta maratonista. Sellainen kisataan Etelänavan hyisissä olosuhteissa, jossa juostaan normaalin maratonin lisäksi myös 100 kilometrin matkalla. Suomen Kirsi Montonen voitti naisten maratonin vuonna 2008. Myös Pohjoisnavalla käydään oma maratonkilpailunsa.

Cape Epic 

5. Cape Epic

Cape Epiciä on kutsuttu maastopyöräilyn Ranskan ympäriajoksi, mutta kyseessä saattaa olla jopa vieläkin rankempi puristus. Kilpailu kestää kahdeksan päivää ja se käydään kahden kilpailijan joukkueissa, joiden on pysyttävä yhdessä koko kilpailun ajan. Kilpailun pituus on noin 700 kilometriä, joka äkkiseltään ei välttämättä kuulosta mahdottomalta urakalta kahdeksaan päivään. Kisa ajetaan luonnollisesti maastossa hiekkateillä ja tänä vuonna vertikaalia nousua oli yhteensä jopa 15 000 metriä kilpailun aikana. Vertailun vuoksi Ranskan ympäriajossa nousua on yleensä reilut 20 000 metriä kolmen viikon aikana.

Badwater 

4. Badwaterin ultramaraton

Badwaterin ultramaraton on kilpailu, jossa vastakohdat kohtaavat. Kilpailu käydään USA:ssa Kalifornian Kuolemanlaaksossa. Se starttaa Pohjois-Amerikan alimmasta pisteestä, Badwaterista, joka on 86 metriä merenpinnan alapuolella ja päättyy 217 kilometriä myöhemmin USA:n korkeimman kohdan Mount Whitneyn kupeeseen 2548 metrin korkeuteen. Kaiken kukkuraksi kilpailu käydään keskellä kesäkuuta, kun lämpötila saattaa nousta reilusti yli 40 lämpöasteen. Miesten voittajat ovat selviytyneet urakasta hieman vajaassa vuorokaudessa, kun taas naisten kärjellä aikaa on yleensä kulunut muutama tunti enemmän. Ei ole kovinkaan suuri yllätys, että kilpailun keskeyttämisprosentti on varsin korkea.

Race Across America 

3. Race Across America

Race Across America on kilpailu, jossa pyöräillään nimensä mukaisesti USA:n halki. Mittaa kilpailulla on noin 4800 kilometriä ja aikaraja matkan suorittamiseksi on 12 päivää. RAAM:ssa ei ole etappeja, vaan se ajetaan putkeen läpi. Voittajilla menee aikaa yleensä hieman päälle viikko. Kilpailijoilla ei ole erikseen järjestettyjä tauko-, ruokailu- tai nukkumapaikkoja, vaan jokainen menee oman aikataulunsa mukaisesti. Yleensä unta ehti ottaa pari tuntia päivässä ennen kuin matka jatkuu taas. Matka alkaa Kaliforniasta ja päättyy Annapolisiin, Marylandiin. Matkaa taivalletaan muun muassa vuoristossa ja aavikolla. Hieno tapa nähdä maata, mutta samalla äärimmäisen vaativa ja rankka.

Marathon des Sables, 2 

2. Marathon des Sables

Saharan aavikolla juostava Marathon des Sables on ehkäpä raastavin juoksukilpailu maailmassa. Kuuden päivän aikana juostaan 251 kilometriä, joka tarkoittaa käytännössä maratonia jokaisena päivänä. Kilpailijat joutuvat kantamaan kaikki varusteensa mukanaan teltta mukaan lukien. Olosuhteet vaihtuvat paahtavasta päivähelteestä kylmiin öihin, joten matka asettaa osallistujat todelliseen haasteeseen. Hurjasta kilpailusta huolimatta, joka vuosi satoja lähtee Marokkoon kokeilemaan rajojaan.

Liitopuku 

1. Liitopukuhyppy

Listan aikana ollaan oltu niin maalla kuin meressäkin, mutta listan kärkisijaa pitää hallussaan ilmailulaji. Liitopuvuilla hyppääjät ovat kylmä- ja kovapäistä porukkaa ja laji on yksi maailman vaarallisimmista. Siinä myös kisaillaan ja sillä on jopa maailmancupin kiertueensa. Paljon hurjemmaksi homma ei mene kuin liidellä taivaalla nuoleskellen vuoren rinteitä ja tehden temppuja siinä samalla. 

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu