TOP 10: Jalkapallon EM-kisojen kautta aikain suurimmat yllätykset

Portugali-Islanti, 2016
Islanti aiheutti yllätyksen tasapelillään Portugalia vastaan.
Julkaistu 17.06.2016 12:38
Toimittajan kuva

Salttu Forsström

Meneillään olevissa jalkapallon EM-kisoissa on nähty muutamia mielenkiintoisia yllätyksiä ja niitä on nähty myös historian saatossa useita. Listasimme EM-historian suurimmat yllätykset.

Tshekki, 1976 

10. Tshekkoslovakian mestaruus, 1976

Länsi-Saksa oli hallitseva Euroopan mestari ja voittanut kaksi vuotta aiemmin myös maailmanmestaruuden. Se oli selkeä ennakkosuosikki myös vuoden 1976 EM-kisoihin lähdettäessä. Tuohon aikaan mukana oli ainoastaan neljä joukkuetta kisoissa, mutta siitä huolimatta Tshekkoslovakian voittoa voidaan pitää yllätyksenä. Ensin se voitti välierissä kaksi vuotta aiemmin MM-kisoissa toiseksi sijoittuneen Hollannin ja finaalissa tuli vastaan Länsi-Saksa.

Erityisesti tapa millä mestaruus tuli, on jäänyt ikuisiksi ajoiksi jalkapallon historiaan. Finaali meni ensimmäistä kertaa arvokisojen finaalissa rankkareille. Ratkaisevan rankkarin iski sisään Tshekkoslovakian Antonin Panenka pienellä tsipillä keskelle. Tuota kylmäpäistä ratkaisua näkee edelleen tänäkin päivänä silloin tällöin.

Venäjä, Euro 2008 

9. Venäjä välieriin, 2008

Näissä kisoissa Venäjä on ollut otsikoissa lähinnä huligaanien sekoiluista, mutta on muistettava, että pelikentältä löytyy myös osaamista. Vuoden 2008 kisoissa kukaan ei odottanut Venäjältä mitään, mutta hollantilaisvelho Guus Hiddinkin alaisuudessa se ihastutti vauhdikkaalla ja hyökkäysvoittoisella jalkapallolla, jonka kapellimestarina toimi Andrei Arshavin. Venäjän tie vei aina välieriin saakka ja matkalla kaatui muun muassa puolivälierissä Hollanti. Lopulta tie katkesi Espanjalle välierissä.

Portugali-Islanti 2, 2016 

8. Portugali-Islanti 1-1, 2016

Tämän vuoden kisojen suurin yllätystulos nousee mukaan myös tälle listalle. Piskuinen Islanti nöyryytti Portugalia tasaamalla pisteet 1-1-numeroin. Reilun 300 000 asukkaan maa oli välillä sillassa Portugalia vastaan, mutta sai iskettyä tasoitusmaalin ja maalithan ne ovat, jotka ratkaisevat. Vaikka pisteet menivät ottelussa jakoon, niin Islanti kuittasi täydet sympatiapisteet yllätystuloksellaan.

Portugali-Ranska, 1984 

7. Portugali välieriin, 1984

Portugali on nykypäivänä tuttu näky arvokilpailuissa, mutta aina näin ei ole ollut. Ennen vuotta 1984 Portugali ei ollut koskaan osallistunut EM-kisoihin ja vain kertaalleen se oli nähty MM-kisoissa. Se ei kuitenkaan antanut historian häiritä vuonna 1984, kun se selvitti tiensä aina välieriin saakka. Välierissä se joutui kuitenkin taipumaan Ranskalle Michel Platinin iskiessä jatko-ottelun viimeisellä minuutilla voittomaalin.

Irlanti, 1988 

6. Englanti-Irlanti 0-1, 1988

Wales oli lähellä yllättää Englanti torstaina, mutta Irlanti onnistui tempussa vuonna 1988. Irlanti esiintyi ensimmäistä kertaa EM-lopputurnauksessa ja pääsi samaan lohkoon Englannin kanssa. Monella irlantilaispelaajalla oli myös englantilaisia juuria, joten tunnetta ottelussa riitti. Gary Linekerin, Peter Beardsleyn ja John Barnesin johtama Englanti oli selkeä ennakkosuosikki. Ray Houghton puski heti ottelun alussa Irlannin johtoon ja sen puolustus piti maalivahti Packie Bonnerin johdolla loppuun saakka.

Latvia-Saksa, 2004 

5. Latvia-Saksa 0-0, 2004

Latvia yllätti kaikki selvittämällä tiensä sensaatiomaisesti EM-kisoihin vuonna 2004. Latviasta odotettiin lähinnä heittopussia lohkossa, jossa pelasivat Saksa, Tshekki ja Hollanti. Avauspelissään se hävisi Tshekille eivätkä odotukset olleet kovin korkealla toiseen otteluun Saksaa vastaan. Latvia kuitenkin yllätti kaikki ja venyi Saksan kanssa maalittomaan tasapeliin. Viimeisessä ottelussa Hollantia vastaan eväät loppuivat kesken, mutta tuosta Saksa-ottelusta Latvia tullaan ikuisesti muistamaan.

Belgia, 1980 

4. Belgia finaaliin, 1980

Belgia lähti näihin kisoihin yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista ja maan jalkapalloilun tulevaisuus elää uutta kukoistuskautta. Edellisen kerran Belgia kamppaili sekä Euroopan että maailman huipulla 1980-luvulla, kun se raivasi ensin tiensä EM-finaaliin vuonna 1980 ja MM-välieriin 1986.

Vuoden 1980 EM-kisoissa se joutui kovaan lohkoon, kun sen kanssa pelasivat Italia, Englanti ja Espanja. Se selvitti tiensä kuitenkin lohkovoittajana finaaliin pelatessaan tappioitta alkulohkon ja kohtasi finaalissa Länsi-Saksan. Saksa vei finaalin loppuhetkien maalilla 2-1, mutta tuohon aikaan vielä tuntemattomien Punaisten paholaisten saavutus oli melkoinen paukku.

Tshekki, 1996 

3. Tshekki finaaliin, 1996

Tshekin maajoukkue ihastutti viihdyttävällä ja ennakkoluulottomalla pelillään vuoden 1996 kisoissa. Karel Poborsky, Pavel Nedved, Vladimir Smicer, Milan Baros, Patrick Berger, Pavel Kuka ja kumppanit voittivat puolueettomat katsojat puolelleen. Ensin se selvitti tiensä "kuoleman lohkosta", jossa pelasivat lisäksi Saksa, Italia ja Venäjä. Puolivälierissä kaatui Portugali ja välierässä rankkarikisassa putosi Ranska. Finaalissa Saksaa vastaan ottelu meni jatko-otteluun. Ratkaisu tuli tuolloin käytössä olleella kultaisella maalilla, kun Olivier Bierhoff laukoi Saksan EM-mestaruuteen.

Kreikka, 2004 

2. Kreikan mestaruus, 2004

Vuonna 2004 Kreikka arvottiin "kuoleman lohkoon", jossa pelasivat lisäksi isäntämaa Portugali, Espanja sekä Venäjä. Heti avausottelussaan Kreikka näytti potentiaalinsa yllättämällä Portugalin. Se oli alkulohkossa tasapisteissä Espanjan kanssa, mutta useamman maalin tehneenä se eteni jatkoon. Pudotuspeleissä kaatuivat sitten Ranska ja Tshekki 1-0 ja finaalissa tuli vastaan jälleen isäntäjoukkue Portugali. Kas kummaa ja peli päättyi jälleen 1-0 ja Kreikka pääsi juhlistamaan yhtä kaikkien aikojen suurinta yllätystä jalkapallossa. Kreikka ei kerännyt neutraaleilta pisteitä Otto Rehhagelin suunnittelemalla äärimmäisen puolustavalla pelityylillä, mutta se tuskin kreikkalaisia haittasi, kun joukkue juhli mestaruutta.

Tanska, 1992 

1. Tanskan mestaruus, 1992

Tanskan pelaajat viettivät lomaa, kun kutsu tuli yllättäen EM-kisoihin UEFA:n suljettua Jugoslavian kisoista pois. Päätös tuli vain 10 päivää ennen kisojen alkua ja Richard Möller Nielsen keräsi miehistönsä ympäri maailmaa mukaan Ruotsiin. Pelit alkoivat hieman hitaasti, kun se pelasi maalittoman tasapelin Englantia vastaan ja hävisi Ruotsille. Viimeisen alkusarjan ottelun yhtä suurta ennakkosuosikkia Ranskaa vastaan odotettiin olevan läpihuutojuttu Gallian kukoille, mutta Tanska yllätti kaikki voitollaan ja eteni jatkoon.

Brian Laudrup, Flemming Povlsen ja Peter Schmeichel olivat Tanskan kulmakiviä, kun se eteni vääjäämättömästi eteenpäin voittaen Hollannin välierissä rangaistuspotkukilpailun jälkeen ja finaalissa vastaan asettui Saksa. Edelleenkään moni ei uskonut Tanskan mahdollisuuksiin, sillä olihan Saksa voittanut kaksi vuotta aiemmin maailmanmestaruuden. Tanskan huuma kantoi, kun se voitti Saksan 2-0 ja pääsi juhlimaan mestaruutta joukkueena, jonka ei alun perin pitänyt olla edes kisoissa mukana. 

Tuoreimmat aiheesta

Huuhkajat