Jalkapallon EM-kilpailut ovat finaalia lukuun ottamatta paketissa ja on aika kerrata hieman kisojen positiivista antia. Listasimme kisojen kymmenen parasta asiaa.
10. Kisajärjestelmä
EM-kisojen laajentaminen 24 joukkueen kilpailuksi on herättänyt paljon mielipiteitä sekä puolesta että vastaan. Lohkokolmosten sumpliminen maalieroilla on hiertänyt monia, mutta lopulta kisojen laajeneminen on ollut positiivinen asia. EM-karsintalohkojen kolmosista ja jatkopeleistä kisoihin selvinneistä joukkueista Irlanti ja Unkari selvittivät tiensä 16 parhaan joukkoon ja Unkari vieläpä lohkovoittajana. Lisäksi liki jokaisessa alkulohkon päätösottelussa oli vielä panosta ja jännitettävää, joka on tärkeää pelien mielenkiinnon vuoksi. Toivottavasti jo seuraaviin kisoihin Suomi yltää 24 maan joukkoon.
9. Turvallisuus
Erityisesti marraskuisten Pariisiin kohdistuneiden terroritekojen jälkeen oli pelko, että terroristit saattaisivat iskeä EM-kisoissa. Kaikki on kuitenkin sujunut siltä osin turvallisesti ja ainoat turvallisuusuhat ovat olleet kisoihin saapuneiden fanien aikaan saannoksia. Toivottavasti finaalissakaan ei nähdä ikäviä yllätyksiä, vaan kisojen loppu sujuu rauhallisissa merkeissä.
8. Albania
Albania osallistui ensimmäistä kertaa EM-kisoihin ja pelasi ennakkoluulottomasti ja voitti turnauksessa yhden ottelun ja piti muun muassa Ranskaa ahtaalla aina viimeisille hetkille saakka. Albania jäi kuitenkin jatkopeleistä pois maalieronsa vuoksi, mutta joukkueen kisasuoritus oli silti kokonaisuudessaan erittäin positiivinen.
7. Kisojen yllätyksellisyys
EM-kilpailut ovat olleet jännittävät ja yllätykselliset. Ennakkosuosikkeihin lukeutuneet Belgia ja Espanja putosivat neljännesvälierissä, pikkumaat Albania, Pohjois-Irlanti ja erityisesti Wales ja Islanti säväyttivät ja muutenkin kisoissa nähtiin yllättäviä tuloksia ja tiukkoja pelejä. Yksi suuryllätys kytee vielä, kun Portugali eteni finaaliin Ranskaa vastaan.
6. Antonio Conte
Italialla piti olla heikoin joukkue vuosikausiin, mutta niin vain Azzurri eteni aina puolivälieriin saakka, jossa se lopulta taipui Saksalle. Matkalla kaatuivat muun muassa Belgia ja Espanja. Italian puolustuspelaaminen oli silmiä hivelevän tehokasta, sillä joukkueelle tehtiin ainoastaan kaksi maalia kisojen aikana. Italian pääarkkitehti oli luonnollisesti päävalmentaja Antonio Conte, joka tunnetaan äärimmäisen taktisena valmentajana. Conte oli myös viihdyttävin päävalmentaja, kun hän eli täydellä sydämellä mukana kentän laidalla tuulettaen maaleja ja voittoja villisti. On piristävää nähdä tunteensa näyttävä päävalmentaja useiden viilipyttyjen seassa.
5. Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldoa kohtaan sataa usein tarpeettomastikin kritiikkiä, mutta hieman vaisun alun jälkeen mies on näyttänyt tasonsa. Välierissä häikäisevä puskumaali nosti hänet EM-lopputurnausten kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi Michel Platinin rinnalle ja hän on viimeistellyt näissä kisoissa kolme osumaa ja lisäksi hänelle on merkattu kolme syöttöä. Hänellä on kädessään myös kapteeninnauha ja Ronaldo on ottanut kapteenin tärkeän roolin silloin, kun sitä on tarvittu. Toki muutkin Portugalin pelaajat ovat kantaneet kortensa kekoon, mutta Ronaldo on johtanut joukkoja ja se saattaa viedä jopa mestaruuteen saakka.
4. Antoine Griezmann
Isäntämaalla on mahdollisuus kruunata kisat mestaruudella eivätkä muutamat poissaolot ole juuri joukkuetta häirinneet. Yksi joukkueen ratkaisuhahmoista on ollut hyökkääjä Antoine Griezmann, joka laukoi Ranskan finaaliin ja johtaa EM-kisojen maalipörssiä kuudella osumalla. Hänen lisäkseen ainoastaan Platini on tehnyt yhdessä EM-turnauksessa enemmän kuin viisi maalia. Hän onkin erittäin lähellä kisojen maalikuninkuutta. Griezmannin ohella Ranskalta löytyy luonnollisesti muitakin vahvasti esiintyneitä pelaajia ja erityisesti Dimitri Payet on säväyttänyt. Griezmannilla ja Ranskalla on vielä mahdollisuudet kruunata kisat mestaruudella, mutta kestääkö se ennakkosuosikin paineet?
3. Wales
Monikaan ei odottanut Walesilta näissä kisoissa mitään, mutta maa ylsi upeasti aina välieriin saakka. Joukkueen johtotähti Gareth Bale oli luonnollisesti suurennuslasin alla ja hän pelasi mainiot kilpailut. Wales pelasi suurella sydämellä ja kovalla taistelutahdolla, mutta peli ei ollut pelkästään raivokasta tsemppaamista, vaan pelillisesti Wales esitti myös hienoja otteita. Kisojen ehdottomia piristysruiskeita.
2. Kannattajat
Kisoissa nähtiin hienoja kannattajia eikä nyt puhuta tappeluita lietsovista huligaaneista, joilla ei ole kannattamisen kanssa mitään tekemistä. Kisojen aikana kuultiin komeita kannatuslauluja joista erityisesti kaksi jäi ihmisten mieliin. Pohjois-Irlannin "Will Grigg's on fire" on laulattanut jalkapallokannattajia maasta riippumatta ympäri Eurooppaa ja Islannin "Hu"-viikinkihuuto aiheuttaa kuulijoissa kylmiä väreitä. Lisäksi muun muassa Irlannin fanit ottivat Ranskan haltuun positiivisella asenteellaan ja ihastuttivat hyväntuulisuudellaan ja avuliaisuudellaan. Myös muiden maiden kannattajat loivat hienoa kisatunnelmaa oikeanlaisella fiiliksellä. Tämä on sitä kannatuskulttuuria mitä soisi näkevän otsikoissa väkivaltaisuuksien sijaan.
1. Islanti
Islanti pelasi itsensä ihmisten sydämiin näissä kisoissa. Kaikkien aikojen pienimpänä maana kisoihin selvinnyt joukkue eteni aina kahdeksan parhaan joukkoon kaatamalla matkalla muun muassa Englannin. Joukkueen taistelutahto ja henki välittyivät kotikatsomoihin saakka ja joukkue voitti puolelleen useita neutraaleja katsojia. Kisojen ehdottomasti positiivisin yllättäjä.